ביום שאחרי אישור השלב הראשון של תוכנית החקיקה בכנסת, ייתכן שכדאי להתחיל בכמה עובדות בסיסיות: מאז חודש ינואר, מדד תל אביב 125 עלה ב-3.41% בלבד, לעומת מדד המניות העולמי (MSCI) שעלה ב-23.94% ומדד ה-S&P500 עלה ב-18.13%. במקביל, הדולר התחזק ב-8% לעומת השקל באותה התקופה.

המספרים מדברים בעד עצמם. הממשלה הזו אינה עושה לנו טוב. הבורסה מאז ומתמיד משקפת בצורה מדעית את מצב הכלכלה. היא לרוב גם צופה היטב את העתיד לבוא. אז הפערים בממדים עצומים ואת ההפסד נרגיש כולנו בכיס. כן כן, אנחנו משלמים מכיסינו על הממשלה הגרועה הזו. אני כותב שורות אלו ומאזין לנאום ראש הממשלה לאחר אישור ביטול עילת הסבירות בכנסת, ולצערי מבין עד כמה המצב הולך להיות גרוע יותר.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: רויטרס)
מי שולט בכלכלה הישראלית? | צילום: רויטרס

כלכלה משגשגת מתבססת על כמה עקרונות פשוטים - שכולם נמחקו על ידי השלטון הנוכחי:

  1. אחידות ולכידות חברתית - מי מאיתנו רוצה עכשיו להשקיע ברוסיה או באוקראינה? מי מאיתנו רוצה להשקיע בכלכלה שהחברה בה קרועה מהיסוד? התשובה פשוטה - אף לא אחד. לא מבפנים ולא מבחוץ. לא משנה איזה חוק יעבור או לא: נציגי הממשלה, בראשות ראש הממשלה, מכהנים כלהקת מעודדי שנאה והסתה.
  2. משילות - מי רוצה להשקיע בטורקיה או אולי קוריאה הצפונית? לא צריך להיות גאון כדי להבין את המצב. אדון סמוטריץ' המשיחי, יחד עם עבריין לשעבר בשם איתמר בן גביר, חברו יחדיו על מנת לשדוד את הקופה הציבורית. כלומר השלטון אינו מושל, השלטון איננו בידי הליכוד. השלטון הוא אסופה של כנופיות ללא יכולת משילות. לא צריך להכריז על דיקטטורה כי היא כבר כאן.
  3. הייטק וכלכלה חופשית - שנים רבות הסתובבתי בעולם ושכנעתי משקיעים זרים להשקיע בישראל. הכותרת הייתה - Why Israel? לצערי, ההשקעות הזרות בהייטק הישראלי על סף היעלמות, שכן ניתן להקים את כל חברות ההייטק כחברות זרות. בלי ההייטק, הכלכלה הישראלית תמות לה לאט לאט, ואיתה יתרחב העוני.
  4. אמינות השלטון - כאשר נוצר חוסר אמון בין האזרחים לשלטון, מתחיל הליך כלכלי בו כולם מחפשים את הדרך החוצה. במדינה דמוקרטית, האמון בהגינות ובאמינות השלטון הוא בסיסי לצמיחת הכלכלה. לצערי, האמינות של השלטון דומה כעת לאמינות השלטון במדינות חשוכות. התקף לב הופך להתייבשות, איומים על היועצת המשפטית לממשלה הם דבר שבשגרה, הכחשת המציאות באמצעות שקר כזה או אחר הפכה לדרך חיים של רבים, ואני מוצא את עצמי תולש שערות על היעדר הבושה.
  5. יציבות/ודאות - מי יודע מה יהיה מחר? בחודש הבא? בשנה הקרובה? איך כל אזרח או משקיע יתכנן את העתיד הכלכלי שלו? האם הממשלה או הריבון נותנים למי מאיתנו תחושה של יציבות? למי להאמין: ליריב לוין או אולי לראש הממשלה? אולי בן גביר?
  6. שחיתות - תסכימו איתי שביטול עילת הסבירות תאפשר לכל שר בממשלה להתחיל בשרשרת של "החזר חובות" לחברים ומכרים, ללא יכולת של בית המשפט לעצור את שוד הקופה הציבורית.

המצב נראה רע עכשיו, ויהיה כנראה רע עוד יותר, אבל אחרי הרע יותר יהיה טוב יותר. העם היהודי הוא עם חזק, עם "קשה עורף". אני מאמין בכל ליבי כי אל לנו להתייאש.

>>> אלדד תמיר הוא מנכ"ל ובעלים של בית ההשקעות "תמיר-פישמן", דירקטור במספר חברות פרטיות בישראל; מראשוני מקימי תעשיית הון הסיכון בישראל