התגייסתי לצה"ל כשגולדה מאיר הייתה ראש הממשלה ואחריה יצחק רבין בקדנציה הראשונה. בשנת 1977 התרחש המהפך ומנחם בגין התמנה לראש הממשלה. הארץ געשה , התקשורת תהתה לאן פני המדינה. הייתי קצין צעיר שזה עתה החל דרכו בצבא ובשום שלב לא חשבתי על אפשרות לפקפק בזכותה הלגיטימית של הממשלה הנבחרת לשלוט ולנהל את ענייני המדינה. לא עלה במוחי ובמוחם של הסובבים אותי ביחידה, לומר שתחת ממשלה זו יהיה קשה לנו לשרת. מרגע שנשבענו בטירונות לשרת את המדינה, עשינו זאת אני וחבריי ללא כל התניה או תלות בפעולה כלשהי של הממשלה. במדינה דמוקרטית הממשלה הנבחרת היא המפקד העליון של הצבא והוא מבצע את הוראותיה ללא כל סייג. זהו הסדר הנכון וכך צריכה להתנהל מדינה דמוקרטית וריבונית.

בבחירות האחרונות ניצח הימין ונבנתה קואליציה בת 64 חברי כנסת. זה לראשונה מכהנת בישראל ממשלת ימין "על מלא" עם מפלגות מהקצה הימני של המפה, ללא שום מפלגת מרכז או שמאל בקואליציה. עם הקמת הקואליציה התייצב שר המשפטים במסיבת עיתונאים והציג את הרפורמה אותה הוא מתכנן למערכת המשפט. זו רפורמה שמכילה מספר חוקים שאמורים בעיניו "לתקן" את האיזונים בין הרשויות במדינת ישראל.

אין ספק כי הרפורמה כולה היא צעד מרחיק לכת שעתיד לשנות את האיזון בין הרשויות. הצעד נעשה חד-צדדית בידי הקואליציה, מבלי להכין את העם ומבלי לבצע הסברה באשר לתהליך. לא התקיים כל דיון בממשלה ושרי הממשלה שמעו לראשונה על הרפורמה ממסיבת העיתונאים. כמות נכבדה של חוקים משמעותיים עמדו לעלות לאישור. ה"בליץ" הזה של חקיקה חד-צדדית זכה למקלחת צוננים מצד האופוזיציה, האקדמיה ומערכת המשפט. תוך פרק זמן קצר קמה מחאה נגד התהליך וזו תפסה תאוצה והפכה לגל של הפגנות שנמשכות כבר 28 שבועות. הכלכלה, שאינה אוהבת חוסר יציבות נפגעה, מערכת יחסי החוץ ובעיקר זו עם ארצות הברית נפגעה, תהליך השלום עם המדינות הסוניות נעצר ועוד כהנה וכהנה. לאחר מספר השהיות ונסיונות גישור ופשרה, החליטה הקואליציה לחוקק את צמצום עילת הסבירות באופן חד-צדדי.

הרמטכל ומפקדים במילואים (צילום: דובר צה"ל)
במדינה דמוקרטית ריבונית, הצבא כפוף להחלטות הדרג המדיני (הרמטכ"ל בפגישה עם חיילי מילואים) | צילום: דובר צה"ל

ההחלטה לחוקק את צמצום עילת הסבירות הרחיבה את ההפגנות, אליהן הצטרפו קציני צה"ל במילואים שאיימו כי לא יתייצבו לשרות מילואים במידה והחוק יחוקק. טייסי חיל האוויר הובילו את הקו שדיבר על הפסקת התנדבות לשירות מילואים ובכך להביא לפגיעה קשה במערך המבצעי של חיל האוויר ובצה"ל כולו.

לא צבא העם שהכרנו

צה"ל הוא צבא העם, וככזה משרתים בו חיילים ומפקדים מכל שכבות העם. סודו של הצבא הוא בראש ובראשונה באיכות אנשיו כמו גם בערכיו הגבוהים, אך, מעל הכול, באחדות המטרה ובלכידות הפנימית שמאפשרת למפקדיו ולוחמיו להבין את צדקת הדרך ואת הסיבה שמוליכה את כולנו להילחם ולהגן על ריבונותה ושלמותה של המדינה מכל איום חיצוני, יהיה אשר יהיה. לוחמי צה"ל בסדיר ובמילואים מתייצבים ללא תנאי לכל פעילות נדרשת כשבאמתחתם האמונה בצדקת הדרך ומסכנים את חייהם כדי להבטיח את המשך קיומה של המדינה ושל המפעל הציוני.

טייסי חיל האוויר שהתגייסו לצבא על פי אותם נורמות וערכים הם מטובי בנותינו ובנינו. לאורך שנים הם היו בכול מקום שנדרשו לו, נכונים לכל משימה עם ביצועים מרשימים וראויים להערכה. זכיתי בשנות שירותי הרבות ליהנות משיתוף פעולה יוצא דופן מלוחמי חיל האוויר ומפקדיו, הם הגנו עלינו בכל הזירות בהם פעלנו, לעיתים במרחק של אלפי קילומטרים מהמדינה, סייעו לנו כשנדרש, בתקיפה, בחילוץ ובמשימות סיוע אחרות תוך הפגנת רמת ביצוע מרשימה.

מכתבי החיילים לבכירי מערכת הביטחון (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
חציית קו אדום | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

בתקופה האחרונה, כחלק מהמחאה, החליטו טייסים רבים כי במידה והחוק לצמצום עילת הסבירות יעבור הם יבטלו את התנדבותם לשירות מילואים. זהו צעד תקדימי וחריג שבעיני הוא חציית קו אדום שעלול לפגוע קשות באחדותו של צה"ל ולפגוע בלכידות השורות, וכתוצאה מכך לפורר את המסד הערכי עליו מבוססת צדקת הדרך איתה יוצא כל חייל לקרב. למרות הערכתי הרבה לחברי אנשי צוות האוויר, איני יכול להסכים עם גישתם. צבא העם בנוי על התייצבות ללא תנאי לכל משימה שמוטלת על כולנו. ההחלטה להתנות את התייצבותם לשירות מילואים תפגע קשות בכשירותו של צה"ל ותפגע באחדות השורות ובערבות ההדדית שהם סוד כוחנו.

האתגרים הביטחוניים העומדים בפני מדינת ישראל הם רבים . אויבנו מביטים בנעשה במדינת ישראל ועלולים בטעות לחשוב כי זו שעת כושר להעז ולפעול באלימות נגד מדינת ישראל. אני מציע לאויבנו שלא יטעו בנו. כל איום או פגיעה בריבונותנו יענה באגרוף ברזל. צה"ל, למרות המחאה, ייצא מאוחד כדי לפגוע קשות במי שמעז לפגוע במדינת ישראל.

בנימין נתניהו, יריב לוין, מירי רגב, רון דרמר (צילום: רויטרס)
אין ברירה, הממשלה חייבת לחוקק את החוק (ארכיון) | צילום: רויטרס

הנחת איום אי ההתייצבות לשירות מילואים על השולחן אינה מותירה כל ברירה בידי הקואליציה ומחייבת אותה לחוקק את החוק, כניעה לתכתיב מסוג זה הופכת את מדינת ישראל למדינה בה הצבא שולט בממשלה. זו פגיעה ששום מדינה דמוקרטית וריבונית לא תוכל להסכים לה. המוצא היחיד כרגע שנראה כי יחלץ את ישראל מהמצב המסוכן בה היא נמצאת הוא חקיקה בהסכמה. במידה ותושג פשרה וניתן יהיה לחוקק חוק בהסכמה רחבה, נוכל כולנו לחזור לשגרה ולעבור ולטפל בנושאים החשובים שעומדים על הפרק. הטייסים יחזרו לטוס וכולנו נפנה לטפל באתגרים החשובים שעומדים מולנו ובראשם האתגרים הבטחוניים שבהם יטפל צה"ל ביד רמה מתוך אחדות השורה. עם ישראל הוא עם חזק, הדמוקרטיה הישראלית איתנה והיא באה לידי ביטוי במחאה הנרחבת שנמשכת שבועות רבים. אין לי ספק כי תמצא הדרך לפשרה ומדינת ישראל ועם ישראל יצאו מחוזקים גם ממשבר זה. אני קורא מכאן למנהיגים משני עברי המתרס להגיע לפשרה כדי לשמור על צה"ל ומדינת ישראל , זהו רגע מכונן ונדרשת מנהיגות ואחריות . עם ישראל חי!

>>> אליעזר (צ'ייני) מרום הוא אלוף במילואים, לשעבר מפקד חיל הים, כיום חבר תנועת הביטחוניסטים