הפיגועים האחרונים בחווארה ובדרום הר חברון, כמו גם פיגועי הירי לפני חודש ולפני חודשיים בעלי, בוצעו על ידי פעילי חמאס ומעידים על התעצמותו במרחב. מערכת הביטחון, בהובלת שר הביטחון גלנט, פועלת נגד חמאס ותוך הטלת אחריות על איראן, ובמקביל פועלת לחיזוק הרשות הפלסטינית. עמדתם של ראשי מערכת הביטחון אינה נובעת מחיבתם לפלסטינים, אלא מתוך הבנה שמי שמניע כעת את האירועים הם ארגוני הטרור, ומיטוט הרשות הפלסטינית פירושו יצירת ואקום שיאפשר לארגונים הללו לגדול ולצמוח.

גל הטרור - פרשנויות N12:

בעוד חודש יחול ראש השנה, אירוע שמאופיין בעלייה של יהודים להר הבית ועלול להגביר את המתיחות, כולל התגרויות מעזה. לקראת תקופה מתוחה זו יש לחזק את ידיה של מערכת הביטחון שפועלת בנחישות למיגור הטרור, לעודד אותה להמשיך לפעול בתיאום עם הרשות הפלסטינית ולהפחית את רעשי הרקע מצידם של פוליטיקאים.

נזכיר שלפני כשנה וחצי החלה מתקפת טרור פלסטינית, שמקורה בשטחי הרשות, והולידה את מבצע "שובר הגלים" – כניסה מוגברת של כוחות צה"ל לאזורי A הנמצאים תחת שליטת הרשות הפלסטינית, לצורך מעצרים של חמושים ותפיסות אמצעי לחימה. זמן קצר לאחר תחילת המבצע החלה תופעה חדשה שנקראת על שם הארגון המוכר ביותר מהז'אנר – "גוב האריות". תופעה זו התאפיינה בכך שאיגדה צעירים פלסטינים משיוך פוליטי משתנה שפעלו נגד מטרות ישראליות בעיקר בצפון הגדה. תופעת "גוב האריות" אפשרה כיסוי נוח לארגוני הטרור, משום שהם לא נתפסו כאחראים וצה"ל היה עסוק בנטרול ההנהגה והפעילים של הגדודים החדשים שתפסו תאוצה בשטח. למנהיגי חמאס לא הפריע שגדוד ג'נין או גדוד טול-כרם לוקחים אחריות על פיגוע, אך בפועל היה מדובר בתמהיל של פעילים מכל הארגונים שפעלו במשותף מול האויב – ישראל.

איראן זיהתה את פוטנציאל ההיזק של ה"גדודים" הללו ומצאה דרכים להעביר אליהם מימון לרכישת נשק ותחמושת, ואף הכוונה לביצוע פיגועים. סאלח אל-ערורי, סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס ומי שמוביל את הפעילות של חמאס בגדה המערבית, המתגורר כיום בביירות, נמצא בקשר הדוק עם מנהיגי חיזבאללה ואיראן. ה"הגדודים" וההתארגנויות המקומיות זכו לתשומת הלב של צה"ל, הציבור הפלסטיני והזירה הבין-לאומית. הרשות הפלסטינית נמנעה זמן מהחלשתם בשל הפופולריות הציבורית שהם זכו לה וישראל המשיכה לפעול בגדה באינטנסיביות ואף פתחה בחודש יולי במבצע "בית וגן". לאחר המבצע הגיעה למחנה הפליטים ג'נין משלחת של הרשות שבאה להביע תנחומים ולהשתתף בלוויות ההרוגים, ברשותם של בכירי פת"ח, אך המשלחת גורשה בבושת פנים. זו הייתה קריאת השכמה עבור אבו מאזן ובשבועות האחרונים מנגנוני הביטחון של הרשות יזמו פעילות אינטנסיבית באזורים שסבלו מחוסר משילות, כולל מחנה הפליטים ג'נין ומחנה הפליטים בלאטה. המנגנונים הפלסטיניים חזרו לפעול שם בעוד צה"ל פועל במקביל, וכפי הנראה בתיאום מוגבר.

ארגון גוב האריות
כיסוי לפעילות ארגוני הטרור, ארגון "גוב האריות"

התגברות פעילות הטרור של חמאס הינה התנגדות למהלכים שמקדם אבו מאזן לחיזוק אחיזתו בשטח. באיחור רב, ישראל אימצה מחדש את מדיניות לפיה יש לפעול לחזק את הרשות, זאת על אף ניסיונות של השרים בן גביר וסמוטריץ' להתוות מדיניות אחרת. בתחילת הקדנציה השפעתם הייתה גדולה יותר, אך ניכר שכעת ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון גלנט חזרו להובלה. הם מבינים, בדומה למערכת הביטחון, שהתפרקות או קריסת הרשות פירושה התחזקות של חמאס בגדה המערבית והגברת האיום על מרכזי האוכלוסייה בישראל. בשל חשיבותה האסטרטגית של הגדה המערבית, ניסיון השתלטות של חמאס, כפי שעשה ברצועת עזה, יגרור לכיבוש מחדש של השטח על ידי צה"ל וחזרה לשליטה ישירה על מיליוני פלסטינים. לא בכדי המל"ל המליץ שלא לקדם את תוכניתו של סמוטריץ' לחיזוק ההתיישבות ביהודה ושומרון – קידום התוכנית יחליש מהותית את הרשות הפלסטינית, יגדיל את החיכוך בין אוכלוסיות ויעצים את התמיכה בטרור בקרב הפלסטינים.

חיילי צה"ל מול הגבול עם רצועת עזה (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
עזה צריכה להילקח בחשבון כחלק מהתגובה נגד טרור חמאס ביו"ש, ארכיון | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

במקביל לתמיכה ברשות הפלסטינית, הגיעה העת לבחון מחדש את מדיניות הבידול מול רצועת עזה, לפיה חמאס יכול לחמם גזרה אחת ולשמור על השקט איפה שזה משרת אותו: בזמן שברצועת עזה מתקדם הפיתוח המצרי והבין-לאומי לשיפור המצב ההומניטרי, בגדה מגייסים ומחמשים פעילים מבלי לפגוע באינטרסים המרכזיים של הארגון או בהנהגה שנמצאת בעזה. בו בעת, חמאס מחזק את הקשרים שלהם עם איראן, מתבססים במחנות הפליטים בדרום לבנון ופועל לחזק את הקשרים עם סוריה של אסד, ובכך מאיימים על ישראל גם מהזירה הצפונית. דווקא בעת הזו יש לשלב כוחות עם הרשות הפלסטינית, שמראה על יותר נכונות מעבר ושיפור יכולות, ולפעול יחדיו נגד ארגוני הטרור. פעולה זו לא יכולה להתעלם מהמתרחש ברצועת עזה, יש לגבות שם מחירים מחמאס, אך חשוב לזכור שכל גביית מחיר מהחמאס יכולה להוביל לסבב נוסף – שישראל נכון שתהיה מוכנה אליו עם אסטרטגיה שונה מסבבי העבר.

>>> נועה שוסטרמן דביר היא ראש תוכנית פלסטינים והאזור בארגון Mind Israel