אתמול חזינו במראה שלא ראינו כדוגמתו. ניצב, במדים, עומד ומדבר מדם ליבו - מטיח בשר את שחשבנו ואמרנו זה זמן רב: השר לביטחון לאומי, ממניעים פוליטיים מובהקים בכסות של מדיניות, או סבב כביכול, הדיח את מפקד מחוז תל אביב ניצב עמי אשד.

לצערי, במקרה זה גם חבר לרצונו של המפכ"ל להזיזו עקב מערכת יחסים עכורה ביניהם. חזרתו בו, באותו הערב והודאתו של המפכ"ל, באומץ רב, כי הדרך נכפתה עליו ואינה תואמת את דרכו וערכיו נתנה לנו הצצה למערכת היחסים הבעייתית של המפכ"ל עם השר מחד, אך גם לעובדה כי המפכ"ל אינו חוזר בו מהמהות. כך קיבלנו את התוצאה העגומה של Lose-Lose situation.

ניסיונות המפכ"ל לשמור על מערכת יחסים סבירה ותפקוד מינימלי הגיוני התנפצו בשורת אירועים ביזאריים הכוללים הקלטות, הדלפות, שיחות והנחיות מעל לראשו של המפכ"ל למפקדים בשטח. השיא היה בהדלפות לתקשורת בעת היעדרותו מהארץ, בעודו סועד את אחיו, על ההחלטה שלא להאריך את כהונתו לשנה הרביעית.

ניצב עמי אשד הפורש, מפקד מחוז תל אביב (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
שיעור חשוב בדמוקרטיה, נאומו של עמי אשד | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

דבריו הקצרים והחדים של ניצב עמי אשד הינם שיעור חשוב בדמוקרטיה, ובמיוחד בראיית תפקיד המשטרה בחברה דמוקרטית. קשים הם חייו של מפקד מחוז, בבואו לאזן ולהגן על האינטרסים המנוגדים ובהתנגשות ביניהם. במקרה זה - בין הזכות למחאה המתנגשת עם זכותו של הציבור לסדר ציבורי וחופש התנועה.

כל ניסיון של שר פוליטי להתערב, ולתת הנחיות להפעלת הכוח כפי שראינו את השר הנוכחי, בטענת קביעת מדיניות, צובעת את המשטרה בצבעים פוליטיים ומובילה לאיבוד אמון הציבור. הניסיון לייחס לניצב אשד דימוי פוליטי, כפי שחלק משופרות הימין והשר עצמו, באיחוליו ל"הצלחה בבחירות", מצביעות עליו יותר מכול. עמי אינו שבע נחת מהפרות של חוק, וסגירת צירים מרכזיים - מידיעה! האיזונים הנדרשים ומידת הפעלת הכוח הם בשיקול הדעת של המפקד בשטח ולא של שר או אדם פוליטי!

המחאה שבאה מיד בעקבות הדחתו של עמי אשד, בדומה לאלו של פיטוריו החפוזים של שר הביטחון יואב גלנט, משקפות את התחושה הקשה של חוסר הסבירות ואובדן הבלמים.

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
צביעתה בצבעים פוליטיים היא אסון למשטרה, בן גביר | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ברור לכול כי אם היה מדובר רק בסיום תפקידו של ניצב אשד, כפי שניצבים רבים אחרים שעזבו בשנה האחרונה ובעבר בכלל, אינם מוציאים את ההמונים לרחובות. זה יושב על חוסר האמון הכבד של למעלה ממחצית העם בממשלה ובפעולותיה. החשש מפגיעה ביסודות הדמוקרטיים , ובמקרה זה ההבנה שעמי אשד מפוטר על כך שלא עמד בציפיות של שימוש מופרז בכוח בכדי למנוע את המחאה וההפגנות. זה יושב על הדהירה המטורפת ושבירת כל הכלים הפרלמנטריים בדרך לחקיקת הסלמי המתנהלת במקביל ומבהירה שבעצם פני הממשלה והמחוקקים מהקואליציה לעימות.

זכות המחאה היא מיסודות הדמוקרטיה! תפקיד המשטרה הוא לאפשרה ולאבטח אותה, תוך שמירה על האיזון והאינטרסים של הציבור. כל מחאה והפגנה אינה נוחה למישהו. לשלטון, למוסדות, או לנציגיהם. המחשבה גם שנדרשת אחידות בין המחוזות, וההפגנות כפי שהכריז השר, במקרה הטוב מצביעה על בורות וחוסר הבנה, ובמקרה הגרוע כנראה מגמתית. אין דומה אירוע אחד למשנהו, במידת הפעלת הכוח או הכלתו, ואת האיזונים הללו צריך לעשות המפקד ולא השר הפוליטי.

הפגנה, המהפכה המשפטית, איילון, חסימות, קפלן (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
המשטרה בחוכמה הכילה את האירוע | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

גם המחאה בלילה האחרון וסגירת איילון, כמו גם כבישים וצמתים אחרים ברחבי הארץ, נתקלו במשטרה שמבינה את תפקידה ומכילה את האירועים בהנחיית המפכ"ל ולמורת רוחו של השר, ובמקומות בהם הופעל כוח ומכת"זיות הן בתוך מתחם הסבירות וארגז הכלים שנתון למפקד המחוז להחליט באזורו.

לבסוף אומר, כי האירועים הללו בהם המשטרה היא מושא האירוע, ממחישים עד כמה מסוכנים הצעות החקיקה שנועדו לתת את סמכויות הפעלת הכוח בידי השר, ולפגוע בעצמאות המפכ"ל. ביטול מוחלט של עילת הסבירות תאפשר מינויים הזויים ככל שיחפצו, לרבות מפקדי משטרה, כולל המפכ"ל הבא.

מכאן ולאובדן אמון הציבור במשטרה הדרך קצרה. צביעתה בצבעים פוליטיים תהפוך את המשטרה ממשטרה הפועלת תחת מורא החוק בלבד, למשטרת בן גביר או מיליציה.

>>> ניצב בדימוס דוד צור שימש כמפקד מחוז תל אביב במשטרה, מפקד מג"ב ומפקד הימ"מ לשעבר