הפעולה הלילה (בין שני לשלישי) בעזה היא מבצע כירורגי בעיתוי ובמאפיינים שבחרה ישראל ולא אויביה. מטרת המבצע: שיקום ההרתעה, קודם כל מול הג'יהאד האיסלאמי, שניסה לבסס משוואה בין בעזה למתרחש בבתי הכלא בישראל, אבל גם מול חמאס ויתר אויבינו.

סיקור N12:

‎מעבר להרתעה מדובר בסיכול צופה פני עתיד. דמם של שלושת בכירי הג'יהאד האיסלאמי היה בראשם בשל אחריותם לירי רקטי נרחב לתחומי ישראל, לאישור ואכוונה של פיגועי טרור בעורף ישראל ונגד אזרחים ישראלים ביהודה ושומרון, ולתכנון פיגועים נוספים בטווח הזמן המיידי שחייבו פעולות מניעה וסיכול.

‎צה"ל והשב"כ הוכיחו בעצם הסיכול יכולת מרשימה לתקיפה מדויקת, בכמה מוקדים בו-זמנית, במינימום נזק אגבי (הפגיעה בבלתי מעורבים מצערת אבל מידתית) ועל בסיס מודיעין מדויק ביותר. הביצוע מ"ליגה אחרת" הממחיש את עוצמת חיל האוויר בתכנון והפעלת כוח מדוייקים, והירתמות אנשי המילואים למשימה ולגיוס אפשרי בהמשך המערכה - מהווים מסר חזק לאוייבנו, שכבר מיהרו לחגוג את התפוררות ישראל מבפנים.

עימותים בין פלסטינים לכוחות צה"ל סמוך לשכם (צילום: נאסר אישתייה, פלאש 90)
חמאס רוצה להשאיר את עזה שקטה, אך נתקל במשוואה חדשה | צילום: נאסר אישתייה, פלאש 90

‎מטרות מבצע "מגן וחץ" טרם נמסרו בצורה מסודרת, אבל נראה כי הן לא חורגות בהרבה מפגיעה בג'יהאד האיסלאמי ומחיזוק ההרתעה, וכי ישראל תחתור לסגור את המבצע מהר ככל האפשר. למצרים, כרגיל, יהיה תפקיד מרכזי ומוביל בהשגת ההבנות שיסגרו את האירוע.

‎שאלת המפתח ביחס להמשך הסבב קשורה לתגובת חמאס. ישראל מקווה ל"שידור חוזר" של אירוע מבצע "חגורה שחורה" בנובמבר 2019, ומבצע ״עלות השחר״ בשנה שעברה. אז ישראל נכנסה לסבב נגד הג'יהאד האיסלאמי כשחמאס בוחרת להישאר מחוץ למערכה.

מבחן הפרדת הזירות

‎הג'יהאד האיסלאמי יגיב, סביר שגם בירי למרכז הארץ. השיקולים של חמאס יותר מורכבים. נראה כי חמאס נמצאת על קרני הדילמה בין רצונה הברור להשאיר את עזה מחוץ למערכה, שבלט באירועי ההסלמה האחרונים, לבין אי התערבות שעלולה לשדר הסכמה דה-פקטו למשוואת סיכולי הבכירים שהציבה ישראל.

‎בכל מקרה, כדי שהמבצע ישיג את יעד חיזוק ההרתעה, בעזה ומעבר לה, ישראל חייבת להיות מוכנה להגיב בעוצמה גם נגד חמאס אם זו תתערב בעימות. אם ישראל תשדר נכונות לספוג כדי להשאיר את חמאס בחוץ, יעד שיקום ההרתעה ישחק ואפקט הסיכול הממוקד נגד הג'יהאד האיסלאמי יתקזז.

פעילי טרור חמושים מרצועת עזה (צילום: עבד רחים חטיב, פלאש/90 )
מבצע נגד ג'יהאד איסלאמי בלבד, ארכיון | צילום: עבד רחים חטיב, פלאש/90

‎האפשרויות להמשך הן עימות נגד הג'יהאד האיסלאמי בלבד, עימות מול עזה בלבד (ג'יהאד וחמאס) או התרחבות העימות לאירוע רב-זירתי. ישראל צריכה לחזק את ההגנה והמוכנות לתגובה בזירות נוספות. העימות הנוכחי הוא גם מבחן ליכולת לבודד את עזה ולהפריד בין זירות המבצעים השונות.

‎כמה מילים על קבלת ההחלטות בצד הישראלי - ראש הממשלה ניהל ישירות את ההכנות ואת תכנון המבצע עם שר הביטחון וכוחות הביטחון, בהובלת צה"ל והשב"כ. שימור יתרון ההפתעה כנראה חייב התנהלות כזאת. עם זאת, ניכר כי לראש הממשלה נוח הרבה יותר לפעול עם צה"ל והשב״כ מאשר עם שותפיו לקואליציה, שכנראה לא היו בתמונת המבצע. עכשיו עם כינוס הקבינט הלחצים הפוליטיים יעלו מדרגה, וחשוב שגורמי הימין הקיצוני לא יהיו אלה שיכתיבו את את האסטרטגיה של ישראל בהמשך.

>>> אלוף (במיל') עמוס ידלין הוא ראש אמ"ן לשעבר, נשיא ומייסד MIND ISRAEL