בתאריך ה-22 במרץ השנה הפילה הקואליציה את חוק האיזוק האלקטרוני. מדובר בהצעת חוק שמטרתה מניעת אלימות במשטרה. בתום דיון סוער ולאחר שהוטחו בו ביקורות קשות, הצהיר השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, שיגיש הצעת חוק מטעמו בתום 30 יום, אך לצערנו לא מיני ולא מקצתי. מריחת הזמן של השר לביטחון לאומי הוכיחה את עצמה כאסטרטגיה מוצלחת. בישראל, ברגע ששוככות הרוחות והתקשורת מיצתה את הנושא, אפשר לעשות הכול באין מפריע, לרבות להציע הצעות חוק גרועות שפוגעות בביטחון הציבור.
ואכן, בן גביר הציג הצעת חוק גרועה שאין בה שום בשורה לנשות ישראל. צריך להבין, חוק האיזוק האלקטרוני נועד למנוע את מעגל האלימות נגד נשים. כיום, אישה מוכה נמצאת בסכנת חיים ברורה ומיידית. היא נאלצת לברוח עם ילדיה למעון לנשים מוכות, ילדיה מורחקים ממרכז חייהם והיא נאלצת להסתתר ואף להפסיק לעבוד. במילים אחרות, המצב הנוכחי גוזר עליה ועל ילדיה להיות עניים מרודים ותלויים בחסדי שמיים. מה שקורה בפועל הוא שהאישה וילדיה חוזרים, בלית ברירה, ל"זירת הפשע" ומעגל האלימות ממשיך ביתר שאת, מה שהוביל לא פעם ולא פעמיים לטרגדיות ולרצח אם המשפחה.
העובדה שלדעתו של השר בן גביר ראוי להרחיק מהבית גבר אלים רק לאחר שהורשע בעבירה, היא מגוחכת. שהרי גבר שהוא עבריין מורשע, הינו בבחינת פצצה מתקתקת שבכל רגע נתון עלול לרצוח את אישתו ואת ילדיו. הגדיל השר לעשות עת הקריא מעל במת הכנסת את שמות הנרצחות שאותן, לדבריו, החוק שהופל, לא היה מציל. מדובר בביזוי זכרן של הנרצחות וטוב היה אילו היה נמנע מנאום אומלל זה.
בן גביר לא לבד
כאן המקום להזכיר, בן גביר זכה לרוח גבית מחבריו, הוא לא לבד. בדיון בכנסת לציון יום המאבק באלימות נגד נשים בנובמבר 2022, הצהיר חה"כ אבי מעוז: "כאשר איש רוצח את אשתו רחמנא לצלן, הוא לא מבקש לפגוע בנשים באופן כללי. הוא לא פוגע בסתם נשים ברחוב... אין לזה קשר למאבק המדומיין שיש מי שמנסים ליצור ולהעצים בין גברים לנשים, בדיוק כפי שהאלימות של הורים כלפי ילדיהם היא לא חלק ממאבק כללי בין מבוגרים לילדים".
ובכן, ראוי שחה"כ מעוז ישכיל להבין שכאשר "איש רוצח את אישתו" הוא רוצח נשמות של הורים ששכלו את ביתם, אחים ששכלו את אחותם, ילדים שנותרים יתומים ונשלחים למשפחות אומנה. אישה שנרצחת מותירה אחריה חלל עמוק. זה לא מקרה נקודתי, זה פשע חמור נגד החברה. מיותר לציין כמובן שלא מעט חלאות רוצחים גם את ילדיהם בנוסף לנשים שלהם. זהו טרור חברתי ובניגוד לטרור על רקע לאומני, כאן ניתן להילחם באויב בנחישות ולמגר אותו כמעט כליל. כיצד נשכחו ערכים שגדלנו עליהם? "כל ישראל ערבים זה לזה", היכן האתוס הצה"לי לפיו "לא מפקירים פצועים בשטח"?
ח"כ נוסף שלא תרם אף הוא לביטחון האישי של נשות ישראל הוא חה"כ שמחה רוטמן, שיזם בחודש מאי 2022, כנס חירום, לא פחות! שמטרתו למנוע את הצטרפותה של ישראל ל"אמנת אינסטנבול", או בשמה: "האמנה למניעה ומאבק באלימות כלפי נשים ואלימות במשפחה". מדינות רבות הצטרפו לאמנה החל משנת 2011, בין החותמות: קפריסין, גיאורגיה, יוון, פולין ורומניה וכמובן, האיחוד האירופי והמדינות המערביות והנאורות "הקלאסיות" כגון צרפת, גרמניה, הולנד, ספרד וכו'. מבקר המדינה הגדיר אמנה בין-לאומית זו כ"מקור נורמטיבי להתמודדות עם תופעת האלימות במשפחה". כשזוהי האווירה הכללית הרווחת במשכן הכנסת, אין פלא שחוקים כגון חוק האיזוק, שנועדו לשמור על חיי אימהותינו, אחיותינו ובנותינו, נופלים באין מפריע.
הגיעה העת, שכל חברי הבית בכנסת ללא יוצא מן הכלל, יתאחדו וישליכו את הצעת החוק המתוקנת של השר בן גביר, לפח האשפה של ההיסטוריה ובמקום להתנגח אלו באלו, ישכילו להבין שהמלחמה באלימות במשפחה היא אינטרס לאומי המשותף לכל אזרחי ישראל. אלימות במשפחה קיימת בכל המגזרים, בכל השכבות. כולנו אחים, כולנו בנים, כולנו הורים. אני לא מעלה על דעתי שיש בין 120 חברי הכנסת, נבחרי הציבור של כולנו, ח"כ או ח"כית שמוכנים להמתין שגבר אלים יורשע בדין לפני שיורחק מהבית בו חיים נכדיהם ובנותיהם. יש גבול לשיסוי ולפיצול. לא הכול פוליטי. בעניינים של חיים ומוות, נלחמים יחד. זהו טרור חברתי! ניתן למגר אותו, הגיע הזמן.
>>> עורכת הדין קרן ברק היא מומחית בייצוג נפגעות עבירה