נשיא בית המשפט העליון בדימוס, השופט אהרן ברק, בריאיון שהענקת אמש לדנה ויס הבעת עמדה נחרצת נגד השינויים החוקתיים המסתמנים כחלק מהרפורמות המשפטיות - ואף התלוננת ששר המשפטים יריב לוין לא נועץ בך ערב המהפכה ה"אנטי-חוקתית" שלו.

עם יד על הלב, לא הגזמת? הנה שבע שאלות המשך:

  1. האם תוכל לפרט באילו אנשים נועצת טרם הכרזת על המהפכה החוקתית שלך ב-1995?
  2. בריאיון הצהרת ש"אני לא בעד להשאיר את המצב הקיים. אני בעד שינויים, אני רק רוצה שיח על שינויים - אני רוצה הסכמות רחבות עד כמה שאפשר, על שינויים". האם תוכל למנות שינוי אחד, אחד ויחיד, שאליו הסכמת במהלך השנים ולא הגדרת אותו סכנה לדמוקרטיה? בית משפט לחוקה, פסקת התגברות, רוב מיוחס לפסילת חוקים?
  3. אמש אמר כבודו, "'חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו' ו'חוק יסוד: חופש העיסוק' הם שעשו את המהפכה החוקתית, כל בר-דעת צריך להבין את זה". אף הוספת שמי שטוענים אחרת "משקרים בנפש חפצה ובלב פתוח". כיצד זה דר בכפיפה אחת עם דבריך שלך, שלפיהם אתה הוא שחוללת עם חבריך את המהפכה החוקתית? "עד לפסק הדין בעניין בנק המזרחי היה אפשר לטעון כי חוקי היסוד בדבר זכויות האדם לא חוללו כל מהפכה חוקתית".
  4. "בית הספר לסבירות נמצא בפקולטות למשפטים, ששם יריב לוין למד, אני מניח. ואז הוא למד על סבירות משום שלא אני המצאתי את הסבירות". במחילה, כבודו, זה לא מדויק. אכן, הייתה עילת חוסר סבירות קיצונית בעבר, אבל כבודו הוא שהמציא עילת סבירות על סטרואידים בשנת 1980. הנשיא לנדוי עצמו הזהיר אותך שגישתך "מחייבת את בית המשפט לעשות את מלאכתו של עובד הציבור מחדש. תפקיד זה לא קיבל בית-משפט זה על עצמו מעולם עד כה". האם גם הנשיא לשעבר לנדוי הוא אויב מערכת המשפט? גם הנשיא לעתיד סולברג?
  5. אמש אמרת ש"מי שייפגע בראש ובראשונה זה כל יחיד ויחיד - הזכויות שלהם, כבוד האדם שלהם, החיים שלהם, הגוף שלהם, הקניין שלהם, החופש האישי שלהם, התנועה שלהם, חיי היום-יום שלהם". האם תוכל להזכיר לנו כיצד פעל בית המשפט שלך כאשר בנות 14 נעצרו עד תום ההליכים במסגרת מחאה לגיטימית? האם תוכל להתייחס אחת ולתמיד לטענה שבמהלך המאבק על ההתנתקות שימשת בעצמך שופט תורן כדי ששופט מתנגד התנתקות לא יוציא צו ביניים נגד מהלכים שונים שהאיצו את העקירה? מדוע פסלת את החוק שנועד לאפשר את שידורי ערוץ 7, רדיו המיעוט דאז?
  6. "העם קרוע", אמרת אמש. "זה לא נכון שבחרנו בממשלה הזאת. את הממשלה הזאת בחרה הכנסת, לא העם. העם בחר את הכנסת, ויש פחות או יותר חצי-חצי. הרפורמה הזאת היא הדשן אשר יביא לפריחה של עריצות הרוב". אם כך אתה קובע לגבי ממשלה שזכתה לרוב של 63 חברי כנסת, מדוע אתה מקדש חוקי יסוד שזכו לתמיכה של רבע כנסת בלבד? האם הכנסת איננה קדושה?
  7. שאלה אחרונה כבודו - עם יד על הלב, האם אתה מבין שרפורמת לוין היא בעצם רפורמת "אנטי-ברק"? האם, רק בינינו, לא הגזמת?
נשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט אהרן ברק (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
נשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט אהרן ברק | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90