ייתכן ואמש (שבת), בפתח שיעורו השבועי של מרן הראשון לציון הרב יצחק יוסף, קיבלנו את האות הראשון לקראת פשרה מצד הקואליציה בכל הקשור לרפורמת המשפט. עוד נחזור להתבטאות החריגה של הרב הראשי.

בשבוע שעבר התכנסו בכירים בקואליציה בלשכת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בכנסת. הם דנו על סעיפים שונים במתווה הנשיא. רוב משתתפי הפגישה דחו את הצעת הנשיא, כולל יו"ר ש"ס, אריה דרעי. נשיא המדינה קיבל את המסרים עוד לפני נאומו: המתווה שלך לא מקובל עלינו. דקות לאחר תחילת נאומו, בית הנשיא פרסם את המתווה המלא. אחד מבכירי הסיעות החרדיות כתב לי: "נייר למגרסה". דהיינו: המתווה לא משמש אפילו כבסיס למשא ומתן בין הקואליציה למתנגדי הרפורמה.

החרדים התאכזבו מאוד מהמתווה שהציג נשיא המדינה, למרות שהיו בו מספר עקרונות מרכזיים עבור ש"ס ו'יהדות התורה': מתווה גיוס מוסכם, ללא יכולת של בג"ץ להתערב בעתיד, וחזרתו של אריה דרעי לשולחן הממשלה.

נשיא המדינה יצחק הרצוג (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
אכזבה כללית ממתווה הנשיא, ארכיון | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

מבחינת הסיעות החרדיות, הנושא המרכזי החשוב עבורם הוא 'פסקת התגברות' ברוב של 61. וזאת על אף שלא קיימת חקיקה דתית חדשה בנושאי דת ומדינה. המטרה היא רק בלימת החלטות בג"ץ בנושאי דת ומדינה ומניעת הרעה של המצב הקיים. זה לא חוק הגיוס, זה הרבה יותר מזה: מתווה הכותל, חוק החמץ וחוק הגיור הם רק דוגמה.

ראשי הציבור החרדי מזהים בימים האחרונים שראשי המחאה מנסים להפנות את האש לעבר הציבור החרדי. זה החל בהפגנה מול ביתו של משה גפני בבני ברק, ובהקמת 'לשכת גיוס' בעיר ביום חמישי האחרון ויגיע לשיא בצעדה בלב העיר החרדית ביום חמישי הקרוב. כעת הם עסוקים להסביר למגזר שלא להיגרר, לא להיכנס לעימות. בין היתר, הם גזרו עם עצמם שתיקה, אין ריאיונות - גם לא בתקשורת החרדית.

בהפגנה הראשונה מול ביתו של גפני התפתחו עימותים במקום, בעיקר בשל גורמים קיצוניים מחוץ לעיר שהגיעו כדי לקבל תשומת לב מהתקשורת. ביום חמישי זה היה נראה אחרת. אברכים שהציעו שתייה למפגינים, תושבים שהניחו תפילין לאנשי 'אחים לנשק', ויכוחים בין הצדדים, אך בצורה מכובדת.

התמונות מבני ברק הוכיחו כי לא תהיה מלחמת אחים בין החרדים לחילונים. גם אם תהיה, היא תהיה חד-צדדית. החרדים לא יהיו חלק ממנה. יש ויכוח קשה, מחלוקות לא פשוטות, גם השבוע ימתינו למפגינים עמדות שתייה חמה. עימותים לא יהיו.

לצד זאת, ראשי הסיעות החרדיות יודעים שככל הנראה הם יצטרכו להתפשר. הם לא יוכלו להתעלם מההמונים שיוצאים בכל שבוע למחות נגד הרפורמה שהקואליציה שהם חלק ממנה מקדמת. הם גם יודעים שהצד השני לא יקבל את הפשרות שהם יציעו, אבל הם לא יוותרו על הניסיון. פשרה שלא במסגרת מתווה הנשיא. אולי פשרה שתנוע על ציר אלבשן-הרצוג.

דרעי והרב יוסף בנתניה (צילום: יעקב כהן)
דרעי והרב יוסף אמש בנתניה | צילום: יעקב כהן

ובחזרה לשיעורו השבועי של מרן הראשון לציון הרב יצחק יוסף. "כדאי שתהיה הידברות, שלא תהיה חס ושלום מלחמת אחים, כולנו אחים אנחנו", קרא הרב יוסף. מדובר באמירה חריגה של הרב לצד הדגש על הדרישה שבג"ץ לא יהיה מעל בית הדין הגדול, שלא יפסול חוקים כדוגמת חוק החמץ.

האמירה של הרב הייתה ברורה: למנוע מלחמת אחים, ללכת להידברות. מדובר באמירה משמעותית. יש מי שמצפה שיגיד בקול ברור: "לעצור חקיקה", אלו אנשים שלא מכירים את הרב וסגנון השיעורים שלו. הרב יוסף, שצפוי להתמנות בעוד כחצי שנה לנשיא מועצת החכמים של ש"ס, הוא מנהיג מוביל ולא מנהיג מובל וזה למרות שהבייס הימני לא מוכן לשום פשרה. לרב יש ראיה ואחריות כוללת ולכן מבקש הידברות.

ראש הממשלה נתניהו לצד שר המשפטים לוין בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
עיכוב החקיקה יאפשר משא ומתן רציני, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

אחדד: כשהרב קורא להידברות כדי למנוע מלחמת אחים, המשמעות המיידית היא שעם כל הרצון לקדם את הרפורמה - הרב תומך בפשרות. ופשרה זה לא החקיקה כפי שהיא נראית היום. עכשיו רק נשאר לראות על מה יתפשרו. וכשמפלגה מרכזית בקואליציה, כדוגמת ש"ס, מוכנה לפשרות - אפשר להבין שזה תחילת סוף הסיפור.

זאת תהיה גם נקודת מבחן משמעותית לאופוזיציה, שתצטרך להוכיח אם באמת פניה לדיון ענייני או רק מלחמה בממשלה ללא קשר לרפורמה. התוצאה המיידית של הקריאות הללו היא עיכוב הליכי החקיקה. כבר עכשיו אנחנו שומעים על הקפאת שלבי החקיקה והעברה בקריאה שניה ושלישית במושב הקיץ, מה שצפוי לאפשר משא ומתן רציני לפשרה.

ישי כהן תמונת פרשנות (צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)
ישי כהן | צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת

>>> הכותב הוא פרשן ומגיש בכיר באתר החרדי "כיכר השבת"