זו, כמובן, תוכנית מסובכת עד מאוד, שמימושה ישפיע גם עלינו, אבל יש התקדמות: לא רק ששרי ההגנה וראשי המודיעין של שלוש המדינות נפגשים בתדירות הולכת וגוברת, אלא שטורקיה כבר התחייבה - לפחות מן השפה ולחוץ - לסגת מכל כיבושיה. ממשל ביידן צופה ושותק, ובני בריתו הכורדים מבינים שהם עלולים להיגרר בעל כורחם להסדר עם אסד שישים קץ לאוטונומיה שהשיגו ממזרח לנהר פרת - יותר מחמישית משטח סוריה - ושדות הנפט שם יופקעו לטובת המשטר בדמשק. הם מקווים שהאמריקנים יתעשתו מפני שכוחותיו של המפקד הכורדי, גנרל מזלום עבדי, המואשם תכופות בשיתוף פעולה עם ישראל, הם היחידים כיום המסוגלים למנוע מדאעש לקום על רגליו. הם, למשל, מנהלים את בתי הכלא שבהם עצורים לוחמי דאעש בהמוניהם.

ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
חותר לבסס את שלטונו של אסד, הנשיא פוטין | צילום: רויטרס

פוטין, ככל שהוא טרוד באוקראינה, מבקש לבסס את שלטונו של אסד ולמנוע מארדואן לממש את הבטחתו/איומו לבצוע עוד נתח נכבד מצפון סוריה, המוחזק בידי הכורדים, ולכונן רצועת ביטחון מן הים התיכון, בואכה עיראק. ארדואן חותר למוסס את העצמאות הכורדית, שקמה בחסות ארצות הברית, ולהתחיל לגרש בחזרה למולדתם לפחות כמחצית משלושה מיליון הסורים שנמלטו לארצו. הישג כזה ייתן לו תנופה עצומה לקראת הבחירות שיש לו ביוני הקרוב. זאת משום שכיום, בהינתן המשבר הכלכלי הקשה שם, סיכוייו אינם ורודים מדי. אסד, מצידו, רוצה לחדש את ריבונותו בצפון וגם להכניע במורד הדרך את המורדים השולטים במחוז אידליב. עד כה הוא ממאן להיפגש בעצמו עם ארדואן עד שיבהיר שאכן ייאות לזה.

פוטין ואסד (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
יוביל את אסד לפשרה מול ארדואן? | צילום: רויטרס, חדשות

לכולם יש, איפוא, מטרות מרחיקות-לכת ולא קל לפוטין להוליך את ארדואן ואסד אל שביל זהב של פשרה. האיראנים משתדלים מאוד לא להפריע, מתןך ביטחון שעסקה במתכונת כזו תשרת אותם יפה: היא תרחיק את המתחרה הטורקי מן הביצה ותזרז נורמליזציה של היחסים עם סוריה גם מצד הערבים ואחרים, כך שניתן יהיה לראות, אולי, השקעות בשיקומה של המדינה ההרוסה, שבה משיגה רעיית הנשיא, אסמה אסד, רווחי עתק ממכירת אייפונים.

פסגת פוטין, ראיסי וארדואן (צילום: רויטרס)
בדרך לעסקה משולשת - והאמריקנים לא עושים כלום, ארכיון | צילום: רויטרס

נתניהו, גלנט ודרמר ידברו, מן הסתם, עם בני-שיחם בוושינגטון על העסקה שמבשל פוטין. עם זאת, עד כה נוטה ממשל ביידן לראות בסוריה נושא משני. לכאורה, מסוגלים האמריקנים לנסות ליצור איזון מוסכם בין הכורדים, שיתרחקו מהגבול הטורקי, לבין ארדואן שירחיב את שליטתו בצפון וכך למנוע מפוטין לייצב את משטר אסד. ואולם כרגע אין מאמץ אמריקני מסודר בכיוון זה.

עד שיתבהרו הדברים שם, כדאי לממשלה החדשה לעיין בכובד ראש גם במה שקורה מול הגולן - ההתנגשויות הרצחניות בין כוחות אסד למתנגדיו הן בחורן (דרעא) והן בהר הדרוזים. יש מה לעשות שם, בשקט, ומוטב שעה אחת קודם.