"הוא מטיס אותנו אחורה!"; "זו תהיה בכייה לדורות"; "רע לתפארת". מונחים קשים מאוד נאמרו אתמול (שלישי) על הרפורמה החדשה של שר החינוך יואב קיש, שבעיקר - פשוט לא הקשיב. לא הקשיב למנהלים, להורים, לתלמידים או לאנשי המקצוע. הוא היה נחוש ליישם הסכמים קואליציוניים - לבטל את הרפורמה של השרה הקודמת שאשא ביטון ולהחזיר את הבגרויות במלואן.

להבנתי, בהתחלה קיש התכוון להחזיר רק את הבגרות בתנ"ך כבגרות חובה - הוא הרי רוצה לחזק את לימודי היהדות - אבל בגלל שזה לא נראה טוב ששר חילוני-ליברלי (כביכול) יחזיר רק את הבגרות בתנ"ך, הוא כבר מחזיר את כולן.

שיחות תדריך שביצעו אתמול אנשי משרד החינוך כללו תיאורים על "כאוס" שהתרחש בבתי הספר בחודשים האחרונים, ועכשיו הם מגיעים "לעשות סדר". מצד שני, הם הודו שעם השנים המבחנים יפחתו, שהם באמת כלי די משעמם ולא מועיל.

יואב קיש ויפעת שאשא ביטון בטקס במשרד החינוך (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
הלך נגד המנהלים, התלמידים ואנשי המקצוע - כדי לבטל את הרפורמה של קודמתו (ארכיון) | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

אז רק בשביל עקרון ה"סדר" אנחנו הולכים להכניס את הילדים לטרלול מוטרף של מבחנים (10 בגרויות כפול כמה שאלונים, ועוד מתכונת). מלבד אלו, תהיה גם בחינה פנימית או עבודה תחת הקטגוריה של "למידה משמעותית". עכשיו במשרד החינוך מציעים למנהלים גם לבחור לשלב עוד משימות שמפתחות "מיומנויות".

בואו ואספר לכם על זה שני דברים. ראשית, הייתי וראיתי מקרוב את מערכות החינוך בשוודיה, אסטוניה והולנד. מיומנות זה משהו שרוכשים מגילי גן ולא לומדים אותו למבחן. חשיבה יצירתית, עבודת צוות, יציאה מאזור הנוחות - כל אלו זה לא עוד ציון, זה משהו שהילדים שלנו יצטרכו כדי להיות עצמאיים ומוצלחים. אגב, בכל המדינות הללו שמנצחות את מבחני הפיזה הבין-לאומיים מסתפקים בארבע בגרויות בלבד. כרגע אנחנו מנצחים את כולם במספר הבגרויות.

דבר שני, כבר ראיתי הודעות וואטסאפ בקבוצות של רכזי המקצועות ההומניים - ספרות, היסטוריה, אזרחות ותנ"ך. הם ילכו לאפשרות של כמה שיותר מבחנים וכמה שפחות מיומנויות. לזה הם רגילים והם לא רוצים לעבוד קשה.

ודבר נוסף - תלמידי התיכון שלנו לא במצב טוב. בגלל הזבל ברשתות החברתיות, בגלל שאנחנו לא תמיד הורים מספיק נוכחים, בגלל הקורונה, בגלל המציאות במדינה. הרפורמה הזו רק תשבור אותם יותר - עוד ריטלין, עוד רגיעון וטיפולים רגשיים שכבר אין להם תורים.

יעל אודם (צילום: עדי אורני)
יעל אודם | צילום: עדי אורני

מי שמחזיר את הבגרויות במלואן לא שומע ולא רואה את טובת מערכת החינוך, ובטח לא את טובת הילדים. חזרנו לנקודת ההתחלה.