עם היוודע העובדה שההורים שלגביהם נטען שהם ההורים הביולוגיים של העובר - הם אינם "ההורים הגנטיים", איזה החלטות אפשר לקבל כעת?

כל הקלפים נטרפו בפרשה הזאת. גם אם חשבנו שיש איזו ודאות עובדתית, כעת הכול הופך להיות לוט בערפל. הסיפור חוזר בעצם לנקודת ההתחלה - אנחנו כיום לא יודעים מי ההורים הביולוגיים של העובר שנמצא ברחמה של האם הפיזיולוגית. למעשה, הסיטואציה הזאת מונעת את האפשרות לעבור לשלב הבא - בחינת השאלה מי יהיו ההורים של התינוק שייוולד.

הסיטואציה הזאת מותירה, מהרגע שהתפרסמה ההחלטה שאלה אינם ההורים הביולוגיים של אותו עובר, עשרות זוגות אחרים ברמת לחץ וחרדה שאולי העובר שלהם נמצא ברחמה של אותה אישה שנושאת אותו.

כעת, כשלא יודעים מי ההורים הביולוגיים, איך מבחינה משפטית אפשר להכריע בסוגיה כל כך מוסרית?

ההערכה היא שככל שלא תהיה הכרעה שיפוטית לפני הלידה, והאישה תלד את התינוקת, ככל הנראה שהתינוקת תחזור איתה הביתה. כל עוד לא יהיה צו שיפוטי שאומר אחרת היא תוכר כאימא של אותה תינוקת. ייתכן גם שבית המשפט יחליט, בהנחה שלא זיהו מי הם הוריו הביולוגיים, להפקיע את האפוטרופסות מידיה ולהפקיד אותה בידי המדינה.

ייתכן שהמדינה תמנה אפוטרופוס עד שיתגלה מי הם ההורים הביולוגיים שלה?

זו בהחלט אפשרות. זו גם אפשרות שהועלתה בעבר כשהיה ספק אם תוצאות הבדיקה יהיו לפני או אחרי הלידה. אני לא בטוח שבית המשפט יטה, בנסיבות העניין, לבצע מהלך כזה, אך זה בהחלט אפשרות שנמצאת על השולחן.

מה הסיכוי למצוא את ההורים הביולוגיים?

לאחר שבבית חולים אסותא צמצמו את ההיקף מכמה מאות אימהות לכמה עשרות ולאחר מכן לכ-10 נשים, ככל הנראה שעכשיו ילכו ויבדקו את אותה קבוצה יחסית מצומצמת כדי להבין אם ההורים הביולוגיים הם מקרב מאותה קבוצה. אם ימצאו אז זה ייתן את ממד הוודאות. בהינתן שלא, יצטרכו לחזור אחורנית ולהגדיל את קבוצת הנבדקות ולבדוק צעד אחר אגודל.

האם זה מגדיל את הסיכויים של האישה ההרה לקבל את הילד שהיא נושאת ברחמה?

בית המשפט, לאורך השנים בפסקי דין רבים וגם בחוק, מתייחס ל"עקרון טובת הילד". ככל שהילד יגדל אצל "ההורים הפיזיולוגיים" שלו, כלומר אצל האישה שנושאת אותו ברחמה, וככל שיעבור זמן, כך הכף תיטה לטובתה. בית המשפט לא ירצה לנתק את הילד מסביבתו הטבעית והמוכרת שאליה הוא נולד. לכן היה גם חשוב לקבל את תוצאות הבדיקה הגנטית לפני הלידה, כדי שאחרי הלידה לא תיווצר סיטואציה של קשר מתמשך עם הורים מסוימים. 

>>> עו"ד עדי ניב-יגודה הוא מומחה למדיניות בריאות ומשפט רפואי