קשה לתאר במילים את האווירה ברחוב החרדי מאז פרסום המדגמים, וככל שהזמן חלף והניצחון של גוש הימין-חרדים גדל ל-64 מנדטים. יום חג, אפשר לכתוב בלי הגזמה. אווירה של ניצחון חריג, משמעותי וחשוב.

בשנה האחרונה החרדים חשו נרדפים. התחושה הייתה שבממשלה יושבים שרים המחפשים לפגוע במגזר החרדי וביהדות. שר (ליברמן) שקרא "לשלוח את החרדים על מריצה למזבלה", האשים את החרדים במשבר הכלכלי ושר אחר (כהנא) שהעביר רפורמות בדת ומדינה שפגעו - לשיטת הרבנים במגזר החרדי ורבים בציונות הדתית - ברבנות הראשית וביהדות.

בנימין נתניהו, אריה דרעי ובצלאל סמוטריץ'  (צילום: פלאש 90)
בנימין נתניהו, אריה דרעי ובצלאל סמוטריץ' | צילום: פלאש 90

בעוד מספר שבועות תושבע ממשלה חדשה והחרדים יחזרו להנהגת המדינה. אז הם יצטרכו לפרוע את הצ'ק לבוחרים, ולא חסרות הבטחות בחירות. הניצחון כפול. גם גוש הימין חוזר לשלטון אך לא פחות - הסיעות החרדיות גדלו בכוחן, הן במספר המצביעים והן במספר המנדטים.

ש"ס

אריה דרעי הביא את מפלגתו להישגים שאיש לא דמיין, 11 מנדטים. המפלגה מתקרבת ל-400 אלף מצביעים, מספר דומה למספר המצביעים בשנת 1999, אז זכתה ש"ס ב-17 מנדטים. אגב, בחירות שהיו באמצעות 2 פתקים, לראשות הממשלה ולכנסת.

איך זה קרה? אריה דרעי זיהה בשנתיים האחרונות תופעה מוזרה - רבנים הופכים לפופולריים ברשתות החברתיות. אט אט הוא למד מה זה פייסבוק, טיקטוק ועוד. הוא נחשף למספרי הצפיות שהרבנים זוכים, הבין שמידי ערב הם מצליחים למלא אולמות עם מאות צעירים שאינם חרדים.

מדובר ברב זמיר כהן - יו"ר ארגון 'הידברות', הרב שלום ארוש - ראש ישיבת 'חוט של חסד', הרב יגאל כהן - ראש ישיבת 'יביע אומר' והרב שניר גואטה, שחקן ליגת העל עד לפני מספר שנים שחזר בתשובה.

הרב יצחק יוסף (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90)
החזיר את הצעירים המסורתיים לש"ס, דרעי | צילום: יוסי זמיר, פלאש 90

דרעי הבין שהצליח לעלות על הנקודה דרכה יצליח להחזיר את הצעירים המסורתיים לש"ס. הוא נפגש עם הרבנים וביקש מהם להתגייס לקמפיין. בתחילה הם חששו, אבל לבסוף הסכימו והתגייסו. מידי ערב השתתפו בכנסי בחירות, צילמו סרטונים לרשתות החברתיות. כך דרעי הגיע לצעירים המסורתיים.

במהלך הזה דרעי הצליח, קודם כל, לעצור את הזליגה לאיתמר בן גביר. אך המהלך היה מוצלח יותר, דרעי הצליח להביא את המצביעים שעזבו בשנים האחרונות לטובת בנימין נתניהו.

בכנס בחירות, שלושה ימים לפני הבחירות בעיר רמלה, השתתפו מאות צעירים וצעירות. רובם ככולם ללא כיפה ולבוש צנוע. אבל הם מכירים ואוהבים את הרבנים בהם הם צופים ברשתות. הם שמעו שוב על דמותו של הרב עובדיה יוסף, דרעי הצליח להנגיש להם את דמות מרן כאילו היה בחיים, למרות שחלפו תשע שנים מפטירתו ואז הם התחייבו להצביע ש"ס ולשתף ברשתות. מעגל התומכים הורחב משמעותי.

במגזר החרדי לדרעי היה קל יותר. הגזירות שיצאו מבית ממשלת 'השינוי' הספיקו. המצביעים החרדים נהרו מאליהם. דרעי הבטיח להם לבטל את כל החלטות הממשלה הנוגעות למגזר. שכנע את המשוכנעים.

הרב יצחק יוסף (צילום: יעקב כהן)
דמותו תעוצב כיורשו של מר"ן, הרב יצחק יוסף | צילום: יעקב כהן
יצחק גולדקנופף, יו"ר יהדות התורה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
יצטרכו לפרוע צ'קים - ומהר, יצחק גולדקנופף | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ההישג הזה מגיע על אף שאין נשיא מועצת חכמים מכהן, מאז פטירתו של הרב שלום כהן ז"ל. ההנגשה החכמה של דמותו של מרן הרב עובדיה יוסף כאילו היה בחיים מילאה את חלל הפטירה. בש"ס קיימת הבנה כי ככל שחולפות השנים לא ניתן יהיה להשתמש רק בדמותו של מרן, וכי קיים צורך בבניית דמותו של המחליף לעשרות השנים הבאות, מרן הראשון לציון הרב יצחק יוסף - בכיר הרבנים בציבור הספרדי - שהוא גם המועמד הטבעי לתפקיד. הוא צפוי לסיים את תפקידו הרשמי כרב ראשי לישראל רק בסוף השנה, אבל מספיק זמן לפני מערכת הבחירות לרשויות המקומיות וזו צפויה להיות טבילת האש הראשונה שלו. לא בכדי דרעי הגיע אמש לשיעורו השבועי ואף עדכן אותו לעיני הציבור על המשא ומתן הקואליציוני.

יהדות התורה

באשר ל'יהדות התורה', שם היה חשש אמיתי מירידה במספר המצביעים, אך לבסוף המפלגה מסיימת עם התחזקות לשבעה מנדטים. מי שהעלה לראשונה את החשש היה בנימין נתניהו. הוא דיבר ישירות עם המגזר, התראיין, הגיע לעצרת בחירות בבני ברק, התחנן לא להיות שאננים.

חברי הכנסת שיגרו אחדות, לאחר תקופה של מתיחות בצל שאלת הפיצול. המצביעים הבינו את גודל השעה, הגיעו לקלפי והצביעו. 'יהדות התורה' וש"ס הצליחו להחזיר את עשרות אלפי המצביעים שנטשו בבחירות 2021. לדברי בכירים בשתי הסיעות החרדיות, איתמר בן גביר ירד בכוחו במגזר. בזמן אמת, כך הם מעריכים, הצביעו לו פחות מ-10,000 מצביעים.

ומה עכשיו? ראשי הסיעות החרדיות חייבים לפרוע צ'ק מהיר לציבור החרדי, להוכיח שההשקעה הייתה שווה. לכן, כבר עם הקמת הממשלה, שר האוצר החדש יבטל באופן מיידי את המסים על החד-פעמי והשתייה המתוקה. מדובר בהתחייבות גם של בנימין נתניהו והמועמדים לתפקיד שר האוצר: ישראל כ"ץ, ניר ברקת ובצלאל סמוטריץ'.

הערה: ייתכן והמסים על החד פעמי והשתייה המתוקה צודקים, אבל הדרך בה פעל שר האוצר היוצא אביגדור ליברמן, בהתרסה, הובילה לכותרת 'גזירת החד-פעמי'. כך גם עם השתייה המתוקה. לכן, דרעי, גפני וגולדקנופף התעקשו - ויקבלו - את ביטול המס כבר בשבועות הקרובים.

בהמשך, בחודש הראשון להקמת הממשלה, החרדים והציונות הדתית צפויים לפעול במהירות כדי לבטל את כל רפורמות הדת ומדינה של השר לשעבר מתן כהנא, וביטול רפורמת הסלולר של יועז הנדל. זה כשלב של תיקון ומחיקת מעשיה של הממשלה היוצאת.

ילדים חרדים חזרו לבית הספר (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
החרדים יתעקשו על הכנסת החינוך החרדי לתקציב המדינה, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

עם פתיחת הדיונים על תקציב המדינה, החרדים צפויים להתעקש - נתניהו הבטיח לקיים - להכניס את כל תקציבי החינוך החרדי לבסיס תקציב המדינה. זאת לצד השוואת תקציב החינוך לפי אחוז לימודי הליבה בכל מוסד ומוסד.

ראשי הסיעות החרדיות יודעים שהמהלכים המרכזיים שלהם יגררו ביקורת ציבורית, אך הם הכריזו ערב הבחירות וגם בחגיגות הניצחון: "לא סופרים את התקשורת, יכאב להם? נכאיב יותר". נראה שהפעם הם מתכוונים לזה.

קמפיין ההפחדה

ולסיום: קראתי את טורי סוף השבוע, עקבתי אחרי משדרי הבחירות והימים שאחרי. פרשנים שונים ומשונים מפחידים את האזרחים שהלכה המדינה. חלקם לא מגזימים ומסבירים שהלכה המדינה. למה? בין היתר כי החרדים חוזרים לשלטון ואוי מה שהם יעשו פה.

שדרות רוטשילד בתל אביב (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
תפסיקו להפחיד שהמצב בתל אביב ישתנה, ארכיון | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

אחת הטענות המרכזיות היא שהחרדים - לדוגמה - יבטלו את מצעדי הגאווה. איזו שטות. החרדים ישבו בקואליציות רבות, בכנסת וברשויות המקומיות. לא שמעתי עד כה שאחד מהם ביקש לבטל מצעד גאווה.

איש לא הולך לשנות את הסטטוס-קוו, איש לא הולך לפגוע בציבור שאינו דתי-חרדי. מדובר בשקר שנועד להשחיר את החרדים, להפחיד מפניהם. יותר נכון - עלילה.

לא, החרדים גם לא ייסגרו את חופי היום בשבת או ייכנסו לתוכנית הלימודים בבתי הספר החילוניים. וכן, היו טענו שזה מה שהולך להתרחש פה בקרוב. שוב - זו עלילה שנועדה להשחיר את המגזר ונציגיו.

בניגוד לממשלה היוצאת, החרדים לא מתכוונים לפגוע במכוון בציבור כזה או אחר, כפי שעשה אביגדור ליברמן. אחים אנחנו. החרדים מנסים בסך הכול לתקן עוולות שנעשו בשנה האחרונה.

ישי כהן תמונת פרשנות (צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)
ישי כהן | צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת

>>> הכותב הוא פרשן ומגיש בכיר באתר החרדי "כיכר השבת"