לאורך קמפיין הבחירות, במפלגות לא ממש דיברו על יוקר המחיה. וגם כאשר מי שעומד בראשן התייחס לנושא – הם אמרו בעיקר הרבה שטויות. אחד מהם הוא ראש האופוזיציה וראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, שהחמאתי לו בתחילת הקמפיין על כך שהיה הראשון להציג תוכנית כלכלית.

ועדיין, לא האמנתי שנתניהו אמר לאחרונה שהוא מתכוון להקפיא משכנתאות. לא האמנתי שנתניהו, שפעם היה מר כלכלה והיה אולי אחד הפוליטיקאים שהכי הבינו כלכלה, באמת אומר שאפשר לעשות מהלך כזה. לא רק שהקפאת המשכנתאות הוא מהלך לא ריאלי, אלא הוא לא אפשרי: לממשלה אין בכלל שליטה בגובה הריבית במשק והיא לא מחליטה על כך. אין אף פוליטיקאי שיכול להגביל את הריבית על המשכנתאות.

בליכוד אומרים בתגובה שנתניהו כבר הבהיר שנפלה טעות בדבריו והוא התכוון להקפאת הארנונה כחלק מהקפאת מחוללי האינפלציה: דלק חשמל ומים. אבל גם מהלך כזה כרוך בעלויות כבדות במיוחד ובקשיים טכניים רבים שספק אם ניתן ליישמם. 

גם ראש הממשלה יאיר לפיד לא ממש דייק השבוע, בלשון המעטה. הוא התייחס לקיצוץ הרוחבי במשרדי הממשלה, שנדרש כדי לתקצב את ההסכם עם הסתדרות המורים. לפיד טען בריאיון ב"מהדורה המרכזית" כי קיצוץ ה-7% בבסיס יהיה מעודפי תקציב ומהרזרבות - "ולא מהתקציבים הביטחוניים או החברתיים". למרות דבריו, כן יהיה קיצוץ מהתקציב. 

מפלגות נוספות מציגות תוכניות כלכליות בעייתיות יותר, כמו המפלגות החרדיות: הקמפיין של ש"ס לחלוקת תלושי מזון לא עושה שום הגיון כלכלי. וגם לקמפיין של יהדות התורה שמקדמת חינוך חינם מגיל 0 עד 4 אין שום היתכנות תקציבית. לסיכום, גם כשהפוליטיקאים מדברים על יוקר המחיה, הם בעיקר מפזרים הבטחות חסרות סיכוי.

 

קרן מרציאנו (צילום: חדשות 12)
קרן מרציאנו | צילום: חדשות 12