פוטין, בתחילת חודש ספטמבר, חטף שלוש מכות: הראשונה הייתה מתקפת הנגד האוקראינית שבה הוא איבד שטחים שכבש בתחילת המלחמה. המכה השנייה היא הכתף הקרה שקיבל בוועדה בשנגחאי משתי בעלות הברית הכי חשובות שלו - סין והודו. שתיהן רומזות לו שצריך לסיים את המלחמה, בעיקר בשל המחיר הכלכלי שלה: המלחמה הולכת לגבות מהכלכלה העולמית בין 2-3 טריליון דולר בשנה הבאה. הודו וסין, כידוע, קונות נפט ולא מוכרות נפט. הדבר השלישי הוא הלחץ הגובר בתוך רוסיה, דווקא מהגורמים שנחשבים ליותר קיצוניים מפוטין, שקוראים לו להפסיק עם "המבצע המיוחד", ולעבור למצב של מלחמה באופן רשמי.

פוטין עשה, מנגד, כמה דברים. לא כל מה שהוא עשה נותר במישור הצבאי, אלא חלק מזה מתרחש גם במישור הכלכלי והמדיני. פוטין ערך משאל עם במחוזות המרכזיים במזרח אוקראינה, שצפוי לתת לו יתרון אדיר: כעת, מבחינתו, לאחר קבלת התוצאות, הוא כבר לא נחשב "פולש" אלא "מגן" על שטח. לצד זה אנו שומעים שוב ושוב את האיום, שמגיע גם מראש הממשלה ובכירים נוספים, על האפשרות של שימוש בנשק גרעיני טקטי.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
מעלה את סכום ההימור, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: רויטרס

הדבר השלישי שפוטין ביצע זה גיוס נרחב, כ-300 אלף אזרחים רוסים שגויסו לשירות צבאי באוקראינה. כשבוחנים את הקולות מרוסיה רואים שאנשים דווקא תומכים בנרטיב של פוטין, שמאשים את המערב וההתפשטות של נאט"ו במלחמה. עם זאת, הם ממש לא רצים לעמוד בתור בלשכות הגיוס - אלא רצים דווקא לפינלנד, גאורגיה, קזחסטן ומדינות נוספות. כ-400 אלף רוסים כבר עזבו.

הדבר האחרון שקרה, והוא הימור גדול, זה הפגיעה בשני צינורות הגז - "נורדסטרים 1" ו-"נורדסטרים 2", שבאמצעותן פוטין מבהיר לאירופה: הולך להיות לכם חורף קר במיוחד. ולא, לא מדובר בתקלה כשמתרחשים כמה פיצוצים.

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

פוטין מהמר כאן לא פעם אחת, ולא רק בגיוס האזרחים. הוא מהמר באמצעות הגז עם אירופה, הוא מהמר פנימית מול ההתנגדות מבית שהוא עשוי להתמודד מולה, והוא מהמר גם בשינוי הסטטוס של השטחים שכבש באוקראינה ורמיזות לגבי שימוש בנשק גרעיני טקטי. אין ספק שבקרוב פוטין ייאלץ להתמודד עם תוצאות ההימורים הללו.

>>> האלוף (במיל') עמוס ידלין הוא ראש אמ"ן לשעבר, עמית בכיר במרכז בלפר שבאוניברסיטת הרווארד