ש:  מה עולה מתוך ההצהרות של לפיד וגנץ?

מה שתפס את אוזניי זה קודם כל הסגנון והעובדה שראש הממשלה ושר הביטחון עומדים אחרי מבצע שאין אחריו חמיצות, אין אחריו תיקו א-סימטרי, אלא יש פה הכרעה ברורה בזמן קצר. זה מאפשר להם להגיד את הדברים מצד אחד בסגנון מאוד מינורי: שמענו את ראש הממשלה לפיד מחלק את הקרדיט עם כולם, כולל הדרג הפוליטי ונשיא מצרים. ראינו גם את שר הביטחון עומד ומדבר עם הרבה ביטחון כשהוא מרגיש שצה"ל והשב"כ הביאו את הסחורה.

שר הביטחון גנץ אמר שלושה דברים חשובים: דבר ראשון - ישראל חוזרת לתפיסה של מכת מנע. כלומר, אם האויב מטיל עלינו הגבלות בשטח תחת הריבונות שלנו, אנחנו יכולים לצאת למכת מנע. זה לא קרה הרבה בזמן האחרון. דבר שני הוא מדבר על העובדה שחמאס אחראי, אבל כשהוא לא מממש את אחריותו, אנחנו נממש את אחריותינו כלפי ארגוני טרור כמו הג'יהאד האיסלאמי. דבר אחרון - שר הביטחון הדגיש שהעוטף יקר לכולנו, ובעצם חזר על כך שדין העוטף כדין תל אביב וירושלים.

ש: כשאתה מסתכל על ההשוואה בין מבצעים קודמים למבצע הזה, וגם כשאתה שומע אותם מדברים, גנץ ולפיד רוצים לתת עוד הקלות לאזרחים בעזה. זו הפרקטיקה הנכונה?

ראש הממשלה יאיר לפיד פנה לאזרחים בעזה ואמר להם שיש חלופה לשני ארגוני הטרור שממררים את חייהם, שפעם ב-4-5 שנים או פעם בשנתיים, עזה נהרסת בגללם. שבגללם אין להם חשמל ואין פרנסה. זאת תוכנית שלפיד העלה לפני מספר חודשים: התוכנית אומרת שהוא יפנה מעל ראשי החמאס לתושבי עזה ויציע אלטרנטיבה שבליבה "שלום כלכלי" כמו באבו-דאבי, דובאי או סינגפור. האם תושבי עזה קונים את זה? אנחנו לא יודעים. האם ארגון הטרור ששולט בתושבי עזה קונה את זה? אני מעריך שלא, חמאס לא ייתן לישראל ללכת בכיוון הזה.

עם זאת, אותן הקלות, במיוחד כמות העובדים שנכנסים לישראל, הן גורם מאוד חשוב לריסון של החמאס. מישהו טען היום בתדריך בבוקר שלא היינו יוצאים למבצע אם היינו יודעים שחמאס יתערב. כלומר, אם הייתה הבנה עם החמאס שהם לא יתערבו - זה דבר נותן גמישות גדולה לישראל.

ש: מה לא צריך ללמוד מהמבצע הזה?

קודם כל המבצע השיג את מטרותיו, הן היו צנועות אך חשובות: להפוך חזרה את המשוואה שהג'יהאד האיסלאמי ניסה להציב לנו, לנתק בין זירות עזה ויהודה ושומרון ולהכות את הג'יהאד. הפעם הצלחנו, בניגוד למבצעים קודמים, לערוף את הראש של הזרוע הצבאית שלהם. אני חושב שלחזק את ההרתעה באזור בזמן כל כך קצר ואת ההערכה של שאר השחקנים לגבי המודיעין ויכולות האש של ישראל, זה הישג מאוד גדול. אני חושב שהחזרנו סוף סוף את התחבולה, הרבה שנים לא ראינו תחבולות. הפעם הייתה לנו לגיטימציה שצברנו לפני המבצע, כמעט כמו שהיה בתקופת ההמתנה לפני מלחמת ששת הימים.

מה אנחנו צריכים ללמוד? אנחנו צריכים ללמוד לא לעוף על עצמנו ולא להיכנס לאופוריה. הג'יהאד הוא ארגון קטן יחסית, חמאס חזק ממנו וחיזבאללה עוד יותר חזק מהם. אסור לחשוב שהעובדה שסיימנו את המבצע הזה ללא נפגעים תחזור בעימות עם חמאס או עם חיזבאללה.

בסוף, חשוב לזכור, עזה לא הולכת לשום מקום. יש פה שני מיליון בני אדם ששונאים אותנו - גם הג'יהאד האיסלאמי וגם החמאס שפתאום יש כאלה ש"התאהבו" בו. הם עדיין לא רוצים לראות אותנו פה. אנחנו כבר מתחילים את הספירה לקראת הסיבוב הבא, למרות שהסיבוב הזה נגמר בנוק-אאוט.

>>> אלוף (במיל') עמוס ידלין הוא ראש אמ"ן לשעבר, עמית בכיר במרכז בלפר שבאוניברסיטת הרווארד