כלכלנית מרוויחה 9,360 שקלים בממוצע בחודש - וכמה מרוויח כלכלן? 12,013 שקלים. 2,657 שקלים יותר. מנהל תפעול לוגיסטי מרוויח בממוצע 33% יותר ממקבילתו האישה, 3,563 שקלים יותר בחודש. למה נשים בשנת 2022 מוכנות לקבל את העובדה שהעבודה שלהן שווה פחות? ולא, זה לא בגלל שאנחנו יולדות ונשארות בבית, או בגלל משרות "אם" או בגלל חלוקת נטל הטיפול בילדים, אלא פשוט כי אנחנו נשים.

סיקור N12:

נשים מרוויחות 32% פחות מגברים. נראה שכמעט כולנו יודעים לדקלם את הנתון הזה כך שהוא כבר לא מרגש אותנו. אבל לנתון הזה תמיד ניתנו הסברים, כמו אלה כאן למעלה, כאילו הם תירוץ טוב לפער. רק שאתמול בערב פרסמנו נתונים של חברת AllJobs, שבדקו עם יותר מ-60 אלף גולשים את תנאי השכר, הוותק ואחוזי המשרה שלהם. התשובה הייתה ברורה - גברים מרוויחים יותר.

דוח חריגות השכר של האוצר נחשף (צילום: Moodboard  , 123RF)
יושבים אחד ליד השני, עושים את אותה העבודה - ומרוויחים שונה (אילוסטרציה) | צילום: Moodboard , 123RF

על אותו תפקיד, עם אותו ניסיון, עם אותן שעות. מנהל אבטחת מידע מרוויח בממוצע 31,500 שקלים בחודש. מנהלת אבטחת מידע? 5,265 שקלים פחות, 20% פחות! אז אפשר להתרגש מנשים בהייטק, אבל הן שוות פחות גם שם. וזה לא רק שם, גם מנהלת חנות או מאבטחת בקניון תרוויח פחות ממנהל או מאבטח שיעשה את אותה העבודה.

נשים משיבות מלחמה

היום (רביעי) אמור להיכנס לתוקפו תיקון חוק שיחייב חברות פרטיות עם יותר מ-518 עובדים לפרסם את פערי השכר בין גברים לנשים במקום העבודה.

אז מה תעשו? מה תעשו אם תגלו שכבר שנים אתם הולכים בבוקר לעבודה והחברה הטובה שלכם מרוויחה פחות רק כי היא אישה? שהקולגה שיושב לידכן במשרד משלם בקלות יותר את ההוצאות החודשיות הגבוהות רק כי הוא גבר?

הפגנת נשים למען שוויון בשכר (צילום: Alain Pitton/NurPhoto via Getty Images)
שינוי המציאות אפשרי - ביחד, הפגנת נשים למען שוויון בשכר בצרפת | צילום: Alain Pitton/NurPhoto via Getty Images

ב-24 באוקטובר 2005 נשות איסלנד יצאו לרחובות. הן עזבו את עבודותיהן בשעה 14:08 ויצאו להפגין. למה בשעה הזאת? כי על פי הסקרים שפורסמו שם, אם האישה האיסלנדית הייתה משתכרת כמו גבר איסלנדי, היא הייתה יכולה לסיים לעבוד ב–14:08. הן קראו להפגנה "הנשים משיבות מלחמה". זה קרה, אגב, 30 שנה אחרי שכמעט כל נשות המדינה יצאו ליום ״חופש״ משותף וכל המשק עצר. התחבורה, בתי הספר, לא יכלו אפילו להדפיס עיתונים כי הנשים היו בחופש. כיום, איסלנד מדורגת בראש רשימת המדינות עם שוויון מגדרי.

הפגנת נשים בתל אביב (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
אם לא נתייחס לחוק ברצינות - הוא לא ישיג את המטרה שלו, ארכיון | צילום: תומר נויברג, פלאש 90

אגב, אם למישהו יש ספק שהמאבק של המורות והמורים על השכר שלהם לא קשור, תחשבו שוב. ככה זה כשעובדים במקצוע "נשי" - השכר בהתאם. החקיקה שתיכנס לתוקף מחר, ספק אם תשנה משהו ותקדם שוויון לנשים אם אנחנו לא נחליט להתייחס אליה ככה. נכון להיום לא יוטלו סנקציות על עסק שלא ידווח, אבל יש לנו את הזכות החוקית לדרוש - לדרוש מהמעסיקים להתיישר, לדרוש לקבל את אותו התגמול, כי אנחנו לא שוות פחות.

זה לא מאבק רק של נשים, גם גברים צריכים לרצות את השוויון הזה. ועדיין, אם נשות ישראל יחליטו שהן "משיבות מלחמה", משהו סוף סוף ישתנה.