כמו גם בתחומים אחרים, מדינת ישראל נמצאת על פרשת דרכים גם במישור החברתי-כלכלי. זו תמונת מצב דואלית של כלכלה עשירה, יצירתית ואיתנה, אבל כזו שישראלים רבים אינה מוצאים בה את מקומם בשל שיעורי עוני גבוהים, פערים חברתיים אדירים ומחירים בלתי נסבלים. אך תמונה כזו עלולה להתפקע וממילא שוחקת כבר כיום את היכולת להתייצב יחד מול אתגרים ואיומים חיצוניים. עושר מופלג מזה ועוני מצמית מזה אינם יכולים לאורך זמן להתקיים. ההיסטוריה מלמדת אותנו כי זה מתכון לחורבן.

במובן זה, המוסד לביטוח לאומי הוא הארגון החברתי הגדול והחשוב ביותר בחיינו. הוא לא רק מעגן והודף כל ניסיון לצמצם את הזכויות הסוציאליות החשובות בחיינו שמבטיחות כבוד ורווחה מינימליים (בעיקר כאשר אזרח נקלע לאסון או צרה), אלא מהווה למעשה את היועץ החברתי לממשלה - גורם רב חשיבות בהתוויית המדיניות החברתית שלה בעתות משבר, כמו גם בשגרה. מול אלה שכבר שנים מספידים את המוסד החשוב הזה ועסוקים אובססיבית בניסיון להשביתו ולגמדו, הוכיחו עובדיו ומנהליו דווקא בשנתיים האחרונות של הקורונה מסירות ויכולת ביצוע מרשימות. דווקא כאשר לישראלים רבים נשמטה במפתיע הקרקע מתחת לרגליים, התבררה שוב חשיבות המוסד והצלחתו. כשר הרווחה שהוביל רבים מהמהלכים הללו מול אחד המשברים המשמעותיים שידענו - זכיתי לראות זאת גם מקרוב.

משרדי ביטוח לאומי בירושלים, ספטמבר 2020 (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
משרדי הביטוח הלאומי בירושלים, ארכיון | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

למחלוקת הניטשת בימים הללו אודות השאלה מי צריך להוביל את המוסד הזה יש לכן פן ערכי וציבורי חשוב שישפיע דרמטית על חיינו וחיי ילדינו. מדינת ישראל נדרשת לגבש אסטרטגיה ברורה שתוכל לסייע לממשלה בהתוויית הדרך להיחלצות מהמשבר וחזרה לפסים של צמיחה ותעסוקה בצד רווחה. ממשלת ישראל חייבת לתת מענה למצוקות החברתיות הגואות ולא פחות חשוב - לעמוד על המשמר מול הניסיון המסוכן לכרסם בזכויות החברתיות ולרוקן את קופת המוסד מכספי הביטוח של המבוטחים כדי לממן סעיפי תקציב אחרים.

באתגרים אלו אין לי ספק להיכן יטה ליבו של פרופ' יובל אלבשן וכיצד יוביל את המוסד. ניסיון ניהולי הוא קריטריון הכרחי במינויים של משרות בכירות, וגם אותו אלבשן מביא בשפע, אולם השאלה החשובה באמת היא מהו החזון החברתי שיקדם המוסד? באיזו מידה יסמן ויתעדף את המצוקות הרבות בשטח ויצליח לגייס את הממשלה להתמודד עמן.

פרופ' יובל אלבשן, דיקן הקמפוסים הרב תרבותיים (צילום: לימור זקן | הקריה האקדמית אונו)
פרופ' יובל אלבשן, ארכיון | צילום: לימור זקן | הקריה האקדמית אונו

אלבשן הוא אחד המומחים המובילים בארץ בנושאים אלה ותפיסת עולמו ידועה לכול. אלה הדברים אקוטיים. כמו שאיש לא היה חושב למנות לרמטכ"ל מומחה פיננסי עם ניסיון צבאי דליל רק כי הוא מנהל תקציב ענק, כך גם כאן. הטוענים אחרת כנראה גם לא מכירים את ההיסטוריה המפוארת של המוסד הזה. שלושה מהמנכ"לים המצטיינים בעברו נכנסו לתפקיד עם הרבה פחות ניסיון ניהולי מזה של אלבשן אבל עם ידע נרחב והבנה במדיניות חברתיות שסייעו להצלחתם. 

לכן, הופתעתי מהמטילים ספק בתבונת הבחירה בפרופ' יובל אלבשן לתפקיד. כמי שמכיר אותו שנים רבות, אני יכול להעיד שמדובר שאדם מתאים למשימה כמו כפפה ליד. הוא מגיע גם עם קבלות וניסיון מעשי של עבודה בתחום במשך 30 שנים, גם עם ידע נרחב שאותו פיתח ולימד במיטב המוסדות בעשרים השנים האחרונות וגם עם ניסיון ניהולי רב בתחומים הרלוונטיים לביטוח הלאומי והמון המון אכפתיות. היש מתאים מזה כדי להיענות לאתגרי השעה ולהמשיך למצב את המוסד כגורם מרכזי בעיצוב המדיניות החברתית?

>>> איציק שמולי הוא שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים לשעבר