ראש הממשלה נפתלי בנט ושר האוצר אביגדור ליברמן עמדו אמש (רביעי) מול אזרחי המדינה בכדי להציג את התוכנית הכלכלית שלהם, תוכנית שאמורה לכאורה לסייע לאזרחי המדינה. עם זאת, במקום לקבל מסיבת עיתונאים ממלכתית - קיבלנו מופע שיסוי ציבור בציבור, מופע המציג את האזרחים ה"טובים" מול האזרחים ה"רעים". מופע שכולו התנערות מאחריות ולינץ' על מגזרים חלשים.

סיקור N12:

אינני מבין גדול בכלכלה, לכן את הפרשנות הכלכלית נשאיר לפרשנים הכלכליים שהסבירו אמש מדוע מדובר בהצגה טובה ותו לא. אני רוצה להתמקד בעוול הגדול שנעשה לציבור החרדי בשבוע האחרון בכלל ואמש בפרט.

בהערת אגב, אם כבר מדברים על הסיבות לעליית המחירים, העורכת הכלכלית של חדשות 12, קרן מרציאנו, הסבירה כי אחת הסיבות המרכזיות נובעת מההחלטה של ליברמן להטיל מס על החד פעמי והשתייה המתוקה. זה מה שהיה המחולל לעליות המחירים. אפשר לסמוך על הפרשנות שלה הרבה יותר מהפרשנויות של שר האוצר.

בנט, ליברמן וברביבאי מכריזים על תוכנית כלכלית (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

אזרחים טובים, אזרחים רעים

ראש הממשלה הדגיש עשרות (!) פעמים שהתוכנית נועדה להיטיב ל"משפחות עובדות". עוד לפני שלב השאלות ניתן להבין שהוא ממשיך בקו של שר האוצר, שהשתלח בתחילת השבוע בציבור החרדי והאשים אותו ביוקר המחיה. לדבריו, העובדה ש"החרדים לא עובדים" (מחצית מהגברים) היא הסיבה המרכזית ליוקר המחיה בישראל. כך, לא פחות. לא ניכנס עכשיו להשוואות מימים עברו, אבל מי שהאשים בעבר את היהודים בצרות כלכליות - לא עמד אף פעם בצד הנכון של ההיסטוריה. זה לא שינוי, זה לא ריפוי, זו אלימות מבישה.

אחר כך הגיע שלב השאלות. בנט הדגיש ש"הממשלה שלנו היא לא נגד, אנחנו רק בעד". רגעים לאחר מכן, ליברמן המשיך בקו ההסתה נגד המגזר החרדי והזהיר את אזרחי המדינה כי מס ההכנסה צפוי לעלות ב-16% בגלל שהחרדים לא יוצאים לשוק העבודה. שוב, ניסיון להסיט את האש והביקורת מהממשלה למגזר החרדי. לא אנחנו שנכשלנו, אלו הם החרדים שאחראים למצב הקשה אליו נקלעתם. ההכללה וההסתה הזו נגד מגזר של קרוב למיליון בני אדם, שחלק גדול ממנו כן עובד - מזעזעת. תארו לכם מה היה קורה לו האצבע הייתה מופנית לאתיופים, לערבים או לכל מגזר אחר בישראל. הרחובות היו בוערים.

אפשר וחובה לדון בשאלת תעסוקת המגזר החרדי. לצורך הדיון, הנה נתונים עדכניים של הלמ"ס. 83% (!) מהנשים החרדיות יצאו לשוק העבודה ברבעון האחרון של 2021. למעלה מ-50% מהגברים יצאו לשוק העבודה באותו הרבעון. יהיו כאלו שהנתונים לא מספיקים להם, שעוד גברים חרדים ייצאו לשוק העבודה. זה בסדר, מותר להתווכח במדינה, לא חייבים להסכים. עם זאת, איש אינו יכול לחלוק על העובדה שיש מגמה של יציאת חרדים לשוק העבודה. התהליך החל, וכנראה יש מי שמנסה להתעלם ממנו בכדי להסית נגד החרדים.

תחשבו לרגע מה עובר בימים אלו על חרדי ממוצע, כזה שגם כך מרגיש נרדף על ידי ממשלה ששר האוצר שלה הוא איווט ליברמן. החרדי הממוצע מרגיש שהממשלה הפכה אותו לאשם מרכזי ביוקר המחיה. כשהוא עומד בסופר, ולפניו בתור לקופה עומד חילוני שזועם על יוקר המחיה, הוא צריך להוריד את הראש, שחלילה החילוני לא יאשים אותו שבגללו הוא משלם כעת יותר בחשבון בסופר. זה המצב בו אנו החרדים חיים.

אם נפתלי בנט ואיווט ליברמן היו באמת רוצים לדאוג שהחרדים ייצאו לשוק העבודה, הם לא היו מנסים להטיל עליהם את האחריות ליוקר המחיה. הם היו פועלים כדי לעודד יציאה לשוק העבודה.

כשליברמן האשים שבגלל "החרדים שלא עובדים" תהיה עלייה של 16% במס הכנסה, היה מצופה מראש הממשלה - שעמד במליאת הכנסת ופנה אל המגזר החרדי וטען שהוא-הוא זה שמייצג אותם בממשלה - לעצור לרגע, להישיר מבט למצלמה ולפנות את המגזר החרדי: אני מגנה את האמירה החמורה והמקוממת. לא, אתם לא אשמים במצב. אני כראש ממשלה לוקח אחריות. אתם בתהליך נכון של יציאה לשוק העבודה, אנחנו נסייע גם לכם. במקום זה קיבלנו ראש ממשלה שמפוחד משר האוצר שלו. הוא נאלץ שוב ושוב להזכיר עד כמה הוא מסכים עם שר האוצר ושלמדינת ישראל יש שר אוצר מצוין.

המסר של בנט וליברמן: החרדים אשמים

ההתנהלות של ליברמן ובנט גורמת לחברי הכנסת החרדים לצאת מהכלים. הם מזהים את הזעם והפגיעה ברחוב החרדי. ציטוטים שהיינו שומעים מחברי כנסת בודדים וספציפיים, יוצאים כעת מפיהם של רוב חברי הכנסת, גם אלו מש"ס. כך, לדוגמה, אמר לי ח"כ אוריאל בוסו באולפן 'כיכר השבת': "ההסתה של ליברמן מזכירה את האנטישמיות של הנאצים נגד היהודים ערב השואה". אני מקבל את הביקורת שלא מערבים את השואה בכל דיון שיהיה. בצדק, טעה בוסו בדברים שאמר. עדיין, צריך להבין את הנציגים החרדים. הם חשים שבכל מה שקורה במדינה - יש מי שמחפש להאשים את הציבור שלהם כאחראי למצב. מתוך תסכול, הם משחררים ציטוטים פחות נכונים לדיון.

כבר הבוקר ניתן היה לראות את פירות השיסוי של ליברמן ובנט, כאלו המבקשים לפגוע בילדים החרדים. הנה דוגמה לטוקבק שיצא לי לקרוא על כתבה שעסקה בנושא התוכנית הכלכלית שהוצגה אמש: "שירעבו מיליון ילדים חרדים מצדי". לקינוח כתב: "להפסיק לעשוק את הציבור". הנה דוגמה נוספת: "החרדים זו מחלה של פרזיטיות". בטוקבק אחר נכתב: "איזה מדינה מדהימה יכלה להיות פה בלי החרדים מוצצי הדם". עזבו שעל פי הנתונים זה לא נכון עובדתית, אבל הנה לכם מה שראש הממשלה ושר האוצר גרמו לאזרחים להרגיש: החרדים אשמים במצב.

אמנם אנחנו לא במדור 'ביקורת תקשורת', אבל זה המקום להזכיר לטובה את כלי התקשורת במדינת ישראל. אם לפני כמה שנים ציטוט כזה של שר האוצר היה פותח מהדורות, בשבוע האחרון היה מעודד לראות את בכירי העיתונאים המסתייגים מדבריו, מסבירים מדוע זה לא נכון ובסך הכול ליברמן מחפש את האשם התורן. אצל ליברמן, כידוע, החרדים תמיד אשמים.

אני מניח שבעוד כמה שנים נפתלי בנט יבין את הטעות (כמו שהבין בסיבוב הקודם בברית "האחים" עם לפיד, הזכורה לרעה לחרדים). את העוול שעשה למגזר החרדי. בחודשים האחרונים ראש הממשלה מסרב לדבר עם התקשורת החרדית. בזמן שהוא מדלג מריאיון חנפני אחד לאחר, בנט מסרב להתראיין בתקשורת החרדית. לענות על השאלות של 13% מהאוכלוסייה במדינת ישראל. אני מאמין שיבוא יום בו זה יקרה, אך מקווה שעד אז הוא יבהיר את דבריו וינסה לתקן את הנזק שעשה.

ישי כהן תמונת פרשנות (צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)
ישי כהן | צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת

הנחמה היחידה היא שמרבית אזרחי ישראל יודעים להבחין בין פופוליזם לעובדות. נותר רק לקוות שהם ידחו בבוז את הניסיונות הנואלים להכפיש ציבור ענק - במטרה לברוח מאחריות ליוקר המחיה של כל הזמנים.

>>> הכותב הוא פרשן ומגיש באתר החרדי "כיכר השבת"