כדאי לשים לב, זה עשוי להתפתח די מהר: בוושינגטון החלו להישמע ביממה האחרונה קולות חזקים הקוראים להצבת חיילים אמריקנים, כמו גם ממדינות נוספות, על אדמת מערב אוקראינה - כדרך היחידה הפתוחה עכשיו בפני הנשיא ביידן למנוע, בסופו של דבר, את נפילתה של אוקראינה כולה.

מלחמת רוסיה אוקראינה - סיקור N12:

ההצעות באות, בין היתר, מצידו של ג'יימס ג'פרי, אחד האנשים בעלי המוניטין הגדול ביותר בוושינגטון בתחום מדיניות החוץ. ג'פרי שימש סגן היועץ לביטחון לאומי בתקופת הנשיא בוש ובשנותיו האחרונות של הנשיא טראמפ עשה מלאכה יוצאת דופן כשליח המיוחד לקואליציה הלוחמת בדאעש, וכאחראי על האוטונומיה הכורדית בצפון-מזרח סוריה. ג'פרי, שיש לו עבר צבאי עשיר, זוכה לתמיכה מלאה מדמות חשובה נוספת – סם טנגרדי, מנהל המכון לחקר מלחמות עתידיות בקולג' הימי של צבא ארצות הברית. עתה צפוי להתעורר ויכוח ערני סביב ההצעות שהם מעלים.

הכוחות שנשלחו לאזור (צילום: ANDREI PUNGOVSCHI/AFP/GettyImages)
יוצבו ככוח הגנתי במערב אוקראינה, כוחות נאט"ו | צילום: ANDREI PUNGOVSCHI/AFP/GettyImages

נזכיר שהנשיא ביידן נפנף במהירות את תחינתו של הנשיא זלנסקי להכריז על שמי אוקראינה כאזור אסור בטיסה. הסיבה – מהלך כזה היה מעלה באופן תלול את הסיכון של התנגשות בין מטוסים רוסיים לאמריקניים. גם שאר מדינות נאט"ו לא ששו להיכנס להרפתקה מסוג זה. אבל עתה, אומר ג'פרי, יש לדאוג בזריזות להעביר באו"ם החלטה על כינון "אזור ביטחוני" שאליו יישלחו גם חיילים אמריקנים כדי לתפוס עמדות הגנתיות ולאבטח, יחד עם חיילות משלוח ממדינות נוספות, את גבולות האזור.

אוקראינים שמגיעים לעיר לבוב (צילום: Reuters)
אזור ביטחוני מיוחד במערב אוקראינה יקלוט פליטים, אוקראינים בעיר לבוב | צילום: Reuters
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מכריז על מבצע צבאי נגד אוקראינה (צילום: רויטרס)
לפי התזה, פוטין ייאלץ לעמוד מאחורי התחייבותו הראשונית (ארכיון) | צילום: רויטרס

לפי הצעתו, יקיף האזור הזה, שיוכל לקלוט גם פליטים משאר חלקי המדינה, מחוזות רחבי ידיים במערב אוקראינה, לרבות ויניצה, ז'יטומיר, צ'רנוביץ, טרנופול, וולין, הרי הקרפטים ובראש ובראשונה את העיר לבוב שאליהם, הוא מציע, יעברו זלנסקי וממשלתו במקום להמשיך להתבצר בקייב הבירה. הוא מזכיר שרוב השגרירויות והקונסוליות הזרות, כמו גם לא מעט חברות זרות, כבר העתיקו את פעילותם ללבוב. כמובן שיצירת אזור מוגן כזה במערב המדינה תאפשר להושיט סיוע נרחב – גם צבאי – דרך גבולות המדינות השכנות שהסכימו לכך, ובראשן פולין.

ג'פרי מדגיש שזוהי "הסלמה לצורך אי הסלמה", וכי אין כוונתו לפעילות צבאית יזומה נגד הכוחות הרוסים, אלא ליצור מרשם שיביא לעצירה מוקדמת יותר של המלחמה ויכווץ את מרחב הלחימה. כשהוא מדבר על "מגפיים על הקרקע", מסביר ג'פרי שכוונתו ללא פחות משלוש דיוויזיות של חיל הנחתים האמריקני, המארינס, אליהם יצטרפו עוצבות ממדינות אחרות. הרעיון הוא לכלול את עיר הנמל החשובה אודסה בתוך אזור הביטחון, אם לא תיכבש עד אז בידי הרוסים, ולהעביר אליה אספקה על גבי ספינות מהים השחור.

סגן היועץ לביטחון לאומי לשעבר בארה"ב, ג'יימס ג'פרי
סגן היועץ לביטחון לאומי לשעבר בארה"ב, ג'יימס ג'פרי
סאם טנקרדי
מנהל המכון לחקר מלחמות עתידיות בקולג' הימי של צבא ארצות הברית, סאם טנקרדי

טנגרדי, מצידו, מוסיף מצידו כי צריך יהיה להכריז על אזור אסור בטיסה אך ורק בשמי המרחב שייבחר לשמש כאזור מוגן. להערכתו, מהלך כזה של המערב יחייב את הנשיא פוטין להיצמד למה שהוא טוען בהצהרותיו הפומביות: שכל מטרתו היא לאבטח את אזור הדונבאס במזרח. טנגרדי אומר שבעיקרו של דבר צריך יהיה להעביר לאזור המוגן כוחות חי"ר קלים, אבל הכרחי יהיה להציב מאחור עוצבות כבדות כעתודה למקרה של התלקחות. עם זאת, עתודה זו תוצב באופן שאיננו מתפרש כאיום לנקוט בצעד התקפי. מבחינתו, חשוב מאוד שכוחות אוקראינים לא יהיו חלק מהמערך להגנת האזור, אבל אולי יורשו להחזיק כוחות במובלעות בתוך האזור.

בשלב זה, מדובר בהצעות בלבד, הגם שהן מגיעות מאישים שמטים להם אוזן, בדרך כלל בהקשבה דרוכה. אין סימן, לפי שעה, שיש בסביבתו של ביידן נכונות לבחון מדיניות כזאת, אבל הדברים מתגלגלים במהירות ואם יפעיל פוטין, בצר לו, עוצמות אש בלתי נסבלות, ייתכן שגם זלנסקי ישנה קו ויאמץ את הרעיון. תוכנית כזאת פעלה בהצלחה גדולה באזור הכורדי בצפון עירק מול סדאם חוסיין, ועכשיו היא פועלת יפה ממזרח לנהר הפרת, מול אסד והרוסים שאיתו.

הטורים של אהוד יערי ב-N12: