צה"ל ושב"כ מצליחים לסכל פיגועים ברחבי יהודה שומרון וירושלים באחוזים גבוהים, זאת למרות הלחץ שמפעיל חמאס על פעיליו בישראל וביהודה ושומרון. הצלחת הסיכול קשורה בעיקר ליכולת של ישראל לאסוף מודיעין על הפלסטינים, בעיקר בזכות העובדה שמערכת הביטחון ביהודה ושומרון לא כפופה לחוק הישראלי. אלא ש-9 הפיגועים האחרונים, כולם אירעו רק בחודש האחרון, יצאו מתוך ישראל ולא מיהודה ושומרון.

סיקור הפיגוע בחדרה ב-N12:

ואכן, נראה שסיכול פיגועים של אזרחי ישראל הוא דבר מורכב הרבה יותר מסיכול פיגוע שיוצא מיהודה ושומרון. קשה מאוד לאשר בבית המשפט להאזין לאזרחים, מה שמקל על המחבלים לבצע פיגוע מבלי שתינתן על כך התראה מבעוד מועד. תוסיפו על זה את ההיכרות שלהם עם ערי ישראל ואת חופש התנועה שלהם – ותקבלו מתכון מורכב מאוד לסיכול.

זירת האירוע בחדרה (צילום: לפי סעיף 27 א')
זירת האירוע בחדרה | צילום: לפי סעיף 27 א'

לכך מצטרפת גם הקלות שבה אפשר להשיג נשק חם ברחוב הערבי. עשרות אלפי כלי נשק זמינים למי שיכול להרשות לעצמו לקנות. מספיק רק תשתית פח"ע אחת שמגייסת מפגע ושיש לה כסף מחו"ל, והיא יכולה לרכוש בעשרות אלפי שקלים רובה ומחסניות מלאות בכדורים.

ועדיין, תומכי דאעש אמורים להיות סיפור אחר, גם אם הם אזרחים ישראלים. שב"כ 'מטרגט' אותם באופן הדוק הרבה יותר. הם פעילים ברשתות החברתיות ובדרשות המתבצעות במסגדים ברחבי הארץ. חלקם אפילו ניסה לצאת ולהילחם עם דאעש בסוריה בשנים האחרונות. מדובר באנשים ששב"כ כבר סימן. חלקם ישב בכלא הישראלי, חלקם נתון למעקב. הם וקרוביהם. ולכן, נשאלת השאלה מדוע לא הצליחו בשב"כ או במשטרה למנוע את הפיגועים בחדרה ובבאר שבע.

המחבל שביצע את הפיגוע בבאר שבע, מוחמד אבו-אלקיעאן
המחבל שביצע את הפיגוע בבאר שבע, מוחמד אבו-אלקיעאן

לא כל הפרטים ידועים עדיין, וישנן הרבה שאלות פתוחות שמענה על כל אחת מהן אולי יספק תשובה לשאלה הגדולה: האם שני בני הדודים מאום אל פחם היו מוכרים למערכת הביטחון? עד כמה היו מזוהים עם דאעש ברשתות החברתיות וחשפו את הדרך שבה בחרו? האם היו סימנים מעידים שיכלו לרמוז או להתריע על כוונתם? והאם סיפרו בחודשים האחרונים למי מבני משפחתם או חבריהם? זה בדיוק מה שיבדקו כעת בשב"כ.

כדי לפעול ביעילות גבוהה יותר בסיכול טרור בתוך ישראל צריך לבצע שינוי בחוק. זה מצריך הצגת ראיות לביהמ"ש כדי שיאשר האזנה, ובמקרים רבים גם חדירה לטלפונים הניידים שלהם ומחשביהם הפרטיים. בדיוק מה שתוכנת ריגול כמו "פגסוס" יודעת לעשות, אותה תוכנה שכולם זהירים בשימוש בה. האם זה משפיע? לא בטוח, אבל זו נקודה שחשוב להתעכב עליה.

עם זאת, זה לא בלתי אפשרי לסכל פיגוע של ערבים אזרחי ישראל בתוך ישראל. יש שורה של סימנים מעידים שאפשר לזהות. ישנם פעילים מוכרים שמעקב אחריהם יכול להצביע על כוונות עתידיות. פריסה של אבטחה ושוטרים במרכזי הערים והשווקים עשויה לעזור מאוד בסיכול פיגועים. לא פעם התוודו מחבלים שכשראו מאבטחים בחרו ללכת למקומות אחרים לבצע את זממם. אם רוצים לעצור את הגל לפני שהוא מתפתח, צריך שילוב בין מעקב ובין יכולת אבטחה ותגובה מהירה בשטח.

הנרצחים בפיגוע בחדרה (צילום: לפי סעיף 27 א')
הנרצחים בפיגוע בחדרה: שיראל אבוקרט ויזן פלאח | צילום: לפי סעיף 27 א'

הצטרפות לדאעש – תופעה שולית בחברה הערבית

סקר דעת קהל שביצע המכון למחקרי ביטחון לאומי בקרב ערביי ישראל מלמד כי תמיכת האזרחים הערבים בישראל בדאעש והצטרפות מעטים מביניהם ללחימה בשורות הארגון היא עדיין תופעה שולית מאוד בהיקפה. האוכלוסייה הערבית והנהגתה הפוליטית והדתית, על כל מרכיביה ופלגיה החשובים, יוצאות בגלוי ובמפורש נגד דאעש.

לפי גורמי ביטחון, תומכי דאעש הם אזרחים ערבים אשר מאמצים זהות ערבית־פלסטינית ודוחים השתייכות הקשורה לזהות ישראלית. הם טוענים שהם חווים אפליה נגדם כערבים, וחשים איום או התנסו באיומים ובהשפלה, ואינם שבעי רצון מחייהם במדינת ישראל.