רגע לפני פיזור מושב החורף של הכנסת, ב-10 במרץ, הקואליציה נתקלת בכמה מוקדי רעש במקביל. רצף המחלוקות מעיד על כך שהממשלה, למרות ההרמוניה המשווקת כלפי חוץ, סובלת מכמה מחלות רקע אף שכרגע אינן מסכנות את חייה. היעד של הממשלה כרגע: לשרוד את השבועיים שנותרו למושב ואחר כך לנסות להגיע לחוזה חדש בין השותפות.

בקואליציה ייאלצו להתמודד בשבועות הקרובים עם שלוש גזרות בוערות:

אלי אבידר

ההתפטרות של אלי אבידר היא ללא ספק כאב ראש עצום לממשלה. עם חזרתו לכנסת, חבר הכנסת אבידר יוכל לשאת ולתת בכל נושא שירצה בתמורה לאצבע שלו במליאה. הוא כבר הבהיר שלא יתפשר סביב חוקי הנאשם וחוק הסמכויות של הקורונה. עם זאת, התפטרותו לא צפויה להוביל לנפילת הממשלה, אלא בעיקר להידרדרות באיכות חייה.

חה"כ אבידר נמצא במלכוד.

אבידר חוזר לכנסת עם בטן מלאה, אחרי שהושפל והפך סמל לסיאוב השלטוני והממשלה והמנופחת. הוא מלא תחושות, בייחוד תחושת נקם כלפי ראש המפלגה שלו, אביגדור ליברמן, וכלפי שאר ראשי הקואליציה שלא עמדו במילה שלהם להעביר אותו לתיק משמעותי ולא אפשרו לו לפעול בתחומי אחריותם.

השר אלי אבידר (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
משוכה לקואליציה בכנסת, ח"כ החוזר אלי אבידר | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

מצד שני, אלי אבידר היה ונותר מראשי המתנגדים לנתניהו, ואין לא שום כוונה להחזיר אותו לבלפור אחרי עשרות ההפגנות שקיים שם נגדו.

אבידר מבין היטב שהפלת הממשלה תחסל גם את האופק הפוליטי שהוא מנסה ליצור לעצמו. אחרי הפרידה מליברמן, הסיכוי היחיד שלו הוא להקים מפלגה שתניף את הדגל הדמוקרטי ותחבור לאחת המסגרות הקיימות. גם בהקשר הזה אבידר מבין שאיש לא ירצה לשתף פעולה עם טראבל-מייקר מקצועי. לכן, הוא צפוי לעשות מקסימום רעש, אך ספק אם הוא ייקח את זה עד הקצה ויסכן את חיי הממשלה.

בני גנץ

למרות ההצהרות הלוחמניות, לגנץ אין כרגע אלטרנטיבה פוליטית אחרת, אך בקואליציה מעריכים שאין לו אינטרס בקיומה לאורך זמן, ושהוא יפעל למוטט אותה לפני שיגיע חלקו של לפיד ברוטציה. לכן, בקואליציה בוחנים כל מהלך שלו בשבע עיניים.

בני גנץ ונפתלי בנט בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
מתוסכל מתקיעת הרפורמות החשובות לו, גנץ ובנט | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

המחלוקת הנוכחית מתמקדת בכך שגנץ דורש להעביר שורה של רפורמות, שבראשה חוק פנסיות הרמטכ"ל, בדיוק כפי שהן. ראשי הקואליציה טוענים, מנגד, שגנץ הוא שר ככל השרים והדרך לפתרון עוברת בהידברות ומשא ומתן עם השותפות. גם שרים אחרים לא יוצאים עם מלוא תאוותם בידם. מה שאין לו תמיכה פוליטית - יורד מעל הפרק. גנץ גם מתוסכל מכך שמאחורי הקלעים לא הצליח להעביר מהלכים שחשובים לו, כמו המינוי של עומר ינקלביץ' לראשות הסוכנות היהודית.

אלא שגנץ לא תופס את עצמו כשר רגיל. הוא מרגיש שמגיע לו יחס מיוחד, לאחר שוויתר על הצעות נתניהו לכהן כראשון ברוטציה. הוא כלל לא מבין באיזו זכות ראשי הקואליציה לא עוברים לדום בכל פעם שהוא דורש.

רע"ם

בעיותיה של סיעת רע"ם הן עמוקות יותר, ובבסיסן עומד הקושי של המפלגה לממש את המיליארדים שקיבלה מהממשלה, בשל חסמים תכנוניים ששרת הפנים איילת שקד מסרבת לשחרר. שם טוענים שההסכם עם הקואליציה לא שווה את הנייר שעליו נכתב אם אין אפשרות לממש אותו.

מנסור עבאס מוחה על פרויקט הנטיעות בנגב (צילום: הרשימה המשותפת)
חוששים מכישלון הניסוי הפוליטי, יו"ר רע"ם מנסור עבאס | צילום: הרשימה המשותפת

עם זאת, גם ברע"ם מבינים שהתהליכים האלה לוקחים זמן ומוקדם לפרק על כך את הממשלה. עבאס חושש שהפלת הממשלה תגרום לחברה הערבית נזק לטווח ארוך, שכן תוכיח שהניסוי לשלב ערבים בקואליציה נכשל. עד כמה שזה תלוי בו, רע״ם תעשה שרירים ותפעיל לחץ מקסימלי, אך תנסה להשפיע מבפנים ולא מבחוץ.

שבועיים לפני היציאה לפגרת הכנסת, בקואליציה יודעים שהנושאים הכי מורכבים תמיד נדחקים לסוף המושב. הם מקווים, במהלך השבועות הללו של הפגרה, לנצל את הזמן כדי לגבש חוזה חדש ביניהם - כזה שיפרק את המחלוקות המרכזיות ויאפשר להם לצלוח בשלום גם את מושב הכנסת הבא.