חמישה שרי חוץ - ארצות הברית, מצרים, איחוד האמירויות, בחרין ומרוקו יגיעו היום (ראשון) לפסגה מדינית בנגב, שתימשך גם מחר עם פגישות מדיניות בשדה בוקר בהובלת שר החוץ יאיר לפיד. המפגש הנדיר מגיע אחרי הפסגה של ראש הממשלה נפתלי בנט בשארם א-שייח' עם נשיא מצרים עבד אל-פתח א-סיסי ויורש העצר של איחוד האמירויות מוחמד בן-זאיד. במוקד, גם שם וגם בפסגה, מסר משותף ישראלי-ערבי לממשל האמריקני: תעצרו את ההתקפלות בפני דרישות האיראנים.
לישראל ולמדינות הערביות המשתתפות בפסגה שני מכנים משותפים. ראשית, האיומים של איראן עליהן גוברים, השלוחים שלה משתוללים ואין מי שייתן מענה בבית הלבן. שנית, בגלל המצב העגום הזה, נוצרה הזדמנות לשיתוף פעולה אזורי אותנטי ביניהן כדי לפעול כגוש מדינות שרוצות לטפל בבעיותיהן יחד ובכוחות עצמן, וכך גם להפעיל לחץ דיפלומטי שירסן את הממשל האמריקני לקראת החתימה על ההסכם המתגבש עם איראן בסגנון "אחת בשביל כולן וכולן בשביל אחת".
את שיתוף הפעולה ההולך ומתהדק בין מדינות המפרץ לישראל ניתן להבין על רקע האיומים הגוברים עליהן מתימן, מצד המורדים החות'ים שנתמכים על ידי איראן. שלשום הם ביצעו את אחת המתקפות הגדולות שלהם בסעודיה: 16 מטרות, מתקני נפט ומוסדות ממשלתיים הותקפו במטח של טילים וכלי טיס בלתי מאוישים ששוגרו מתימן. חלק מהם יורטו.
המורדים החות'ים מגבירים את עוצמת המתקפות שלהם על הממלכה, שבע שנים אחרי שמוחמד בן-סלמאן הכריז עליהם מלחמה שלא הצליחה למוטט אותם. מאז הם רק הלכו והתחזקו והרחיבו את טווח האיומים שלהם, וכיום גם ישראל נמצאת בטווח. במוקד הפגיעה הפעם מתקני הנפט של חברת הנפט הסעודית הגדולה ביותר אראמקו בג'דה, על חוף הים האדום. מארגון מקומי הפכו החות'ים לאיום על האזור, על מי שתוקף אותם ועל יריבי הציר האיראני בכלל.
בסעודיה וגם באיחוד האמירויות מבינים שהחות'ים זיהו את נקודות התורפה שלהן ותוקפים ללא היסוס. לכן, הן מחפשות מענה נגד האיום הזה. שתיהן מאוכזבות מהמענה הפושר של ארצות הברית לקריאותיהן לסיוע בנושא. שתיהן פנו גם לרכש צבאי מהמזרח הרחוק ועכשיו, על רק הסכמי אברהם, גם התעשיות הביטחוניות של ישראל מחוזרות על ידי מדינות המפרץ.
בכלל, ציר מרכזי של המפגשים האחרונים בין ישראל למפרציות, וכנראה גם זה שיתקיים ב"פסגת הנגב", הוא ההתמודדות המשותפת עם איומים ביטחוניים אזוריים. זה כמובן מקרב בין ישראל למדינות השכנות, ומעלה את הערך של ישראל ושל התוצרים הביטחוניים שלה. מי אמר שהאיומים של איראן ובעלי בריתה באזור עושים לנו רק נזק?