אירן פועלת עתה במלוא המרץ לבצע מהפכה בעירק: ביטול בפועל של תוצאות הבחירות הכלליות האחרונות, שבהן ניגפו בני חסותה של טהרן. באירן מקווים שבאמצעות מתקפות אלימות, איומים ולפעמים גם תשלומי שוחד, ייאלץ הפרלמנט החדש בבגדד להפקיד את מוסרות הממשלה בידי מנהיגי המיליציות השיעיות. ומה עושה ממשל ביידן? האמת - כלום!

שיגור המל"ט התוקף אל ביתו של ראש הממשלה מוסתפא כאזמי, שרק בנס לא נהרג, הגיע בעקבות סדרה הולך וגוברת של הפגנות פרועות סביב "המתחם הירוק", רוב משרדי הממשלה והשגרירויות בבירה. ההפגנות הללו נועדו להפחיד פוליטיקאים שונים מלתת ידם לכינון ממשלה שלא תסור למשמעתו של המנהיג העליון חמינאי. ההפגנות מאורגנות באופן שמבטיח כי יהיו נפגעים מאש כוחות העוצבה ללוחמה בטרור, יחידת העילית של הצבא העירקי שאומנה על ידי האמריקנים. עכשיו כמובן מרימים שם קולות זעקה כי יש לחקור ולהעניש, ואפילו לפרק את הכוח הזה.

ראש ממשלת עירק מוסטפא אל-כאזימי (צילום: reuters)
ראש ממשלת עירק מוסתפא כזאמי | צילום: reuters
כוחות משמרות המהפיכה האירניים (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
המיליציות האירניות בעירק נדחקו לפינה, ארכיון | צילום: רויטרס, שי פרנקו

האירנים מעריכים שלבד מהודעות בתדרוכים בוושינגטון, ממשל ביידן לא יעשה הרבה. הוא לא יקום להגן על הדמוקרטיה הצעירה בעירק, שעמדה יפה במבחן של קיום בחירות חופשיות, כפי שהוא מסתער בשצף-קצף על ראשי הצבא בסודן - שפעלו להשתחרר מעולם של כמה פוליטיקאים ממפלגות חסרות בסיס ציבורי שביקשו להמליך עצמם על המדינה. על סודן מטילה עכשיו ארצות הברית שורה של סנקציות. האם תעשה כך גם כלפי אירן, המושכת בחוטים של ניסיון המהפכה בעירק?

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן וראש ממשלת עירק כאזמי (צילום: AP)
למרות האיום האירני - ביידן לא עושה דבר, פגישת ביידן וכזאמי | צילום: AP

האירנים פוחדים שתקום בבגדד בקרוב ממשלה שבה יהיה לתומכיהם - אם בכלל - תפקיד שולי בלבד. המנהיג השיעי העצמאי מוקתדא סדר - המנצח הגדול בקלפיות - יחד עם המנהיגים הסונים חלמוסי וחנג'ר, והמפלגות הכורדיות, צברו מספיק מושבים בפרלמנט כדי להעמיד את נציגי המיליציות השיעיות של אירן בפינה. באירן מסרבים להשלים עם האפשרות שתסריט כזה יקרום עור וגידים. מבחינתם, עירק היא זירת המערכה החשובה ביותר ברחבי המזרח התיכון, שעל כן הם מוכנים להסיר כל רסן במאמץ להבטיח ממשל רופס וקשוב לתכתיבי "משמרות המהפכה".

לא פחות מזה, האירנים חוששים מכאזמי, האיש שניסו להרוג בלילה. כאזמי, עיתונאי לשעבר שהיה ראש המודיעין המצליח של עירק, הוכיח יכולות תמרון וניווט מרשימות כראש ממשלה. הוא נמנע מעימות עם האירנים, אבל בהדרגה הלך וצמצם את השפעתם. טהרן איננה מוכנה לראות אותו נשאר בתפקידו, בברכתו של סדרלפיו תוטל עליו מחדש הרכבת הממשלה.

אם ארצות הברית (ומדינות אירופה) לא ינקטו במהירות מהלכים של ממש, אין סיכוי לראות את האירנים עוצרים את המתקפה שלהם או מאיטים את הקצב. אדרבה, הם חותרים להכרעה מהירה, בלי פשרות. כדי לשכנע את ממשל ביידן להתמיד ברפיונו, יחזרו האירנים למשא ומתן על הסכם הגרעין - היעד היחיד שיש לאמריקנים בעת הזאת.