חמישה חברי כנסת, מש"ס ומיהדות התורה, שיצא לי לשוחח איתם בשבוע האחרון הסכימו כי העובדה שהאופוזיציה מחרימה את ועדות הכנסת - פוגעת בציבור. לא בעבודה הפרלמנטרית, אלא בציבור עצמו. "אפשר למזער נזקים באמצעות החברות בוועדות", אמר אחד מראשי הסיעות החרדיות.

שעה קלה לאחר ששמעתי את חברי הכנסת מתלוננים על החרמת דיוני הוועדות, ראשי הסיעות נכנסו ללשכתו של יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו. שם, בחדר מול מנהיג מחנה הימין, הם דיברו אחרת. ספק התרגשות, ספק חוסר ביטחון. הרוח הלוחמנית שנשמעה בשיחות המסדרון נעלמה עם כניסתם לחדר. הם הסכימו להתפשר ולדחות לפחות בשבוע את הצטרפותם לוועדות הכנסת.

נתניהו ומרכז האופוזיציה, ח"כ יריב לוין, בטוחים כי חברות בוועדות תעניק הכרה לממשלת בנט-לפיד. ייתכן והם אכן צודקים, אך עדיין, לכל הנוכחים בחדר היה ברור שהממשלה יציבה, התקציב יעבור בוודאות. כך, מסתבר, שאי החברות בוועדות פוגעת בראש ובראשונה בציבור.

בכלל, כשמדברים על יציבות הממשלה, אפשר לראות את הייאוש בקרב הח"כים באופוזיציה. בשבועיים האחרונים כלל נציגי האופוזיציה ששוחחתי איתם נשמעו מיואשים מהאפשרות שהממשלה תיפול בשנה הקרובה. יו"ר ש"ס, אריה דרעי, מעריך שהאיום היחידי כעת על יציבות הממשלה הוא מבצע צבאי.

ח"כ מיקי זוהר, יו"ר הקואליציה לשעבר, אמר לי בשבוע שעבר בריאיון ב'כיכר השבת' כי הוא אכן מעריך שהממשלה תחזיק מעמד בשנים הקרובות, ויאיר לפיד ייכנס ללשכת ראש הממשלה. ההסבר שלו היה: "משום שמדובר באנשים שאיפסנו את האידיאולוגיה שלהם, אם יתנגדו למהלך הם יגרמו לסוף דרכם הפוליטית".

 

הח"כים החרדים מתוסכלים מהאיסור להיכנס לוועדות הכנסת כחברים רשמיים. הם לא מסתירים את האכזבה שלהם מנתניהו ולוין. "צריך לומר את האמת, מי שייפגע מגזרות הממשלה אלו בעיקר בני הציבור שלנו. אין לנו דרך להשפיע ללא חברות בוועדות, אנחנו מועלים בתפקידנו", אמר לי אחד מחברי הכנסת החרדים.

נניח ואתם מצטרפים לוועדות, איך תצליחו להשפיע על גזרות הממשלה? שאלתי חבר כנסת מ'דגל התורה'. חבר הכנסת הגיב בנחרצות: "לבטל גזרות - אין אפשרות. לרכך גזרות - אפשר גם אפשר. דוגמה? לחבר בוועדת הכספים יש את הזכות להגיש אלפי הסתייגויות לחוק התקציב, בכל הסתייגות לבקש 'התייעצות סיעתית' של 5 דקות ולהתיש את הקואליציה. זה יכול להימשך שבועות, ואז אתה מציג דרישות בתמורה למשיכת ההסתייגויות. כך בדיוק הסיעות הערביות נהגו בשנים האחרונות".

"לנו אין כעת חבר בוועדת הכספים", התלונן חבר הכנסת. "זה בסדר לצעוק - זה נראה טוב בתקשורת, אבל בסוף צריך להציג הישגים. בלי חברות בוועדה אי אפשר לעשות את זה". חבר הכנסת החרדי מזכיר: "מי נמצא מבוקר עד ערב בוועדות? הח"כים החרדים. מסיעת 'הליכוד' בקושי מגיעים שלושה-ארבעה. הם עוד לא התרגלו לעובדה שאין להם לשכת שר, מאבטח, נהג ועוזרים. אנחנו רגילים לעבודה הקשה בוועדות, לכן הם לא מבינים את החשיבות".

חברי הכנסת משה גפני ואורי מקלב בכנסת (צילום: הדס פרוש, פלאש/90 )
אפשר לרכך גזרות גם מהאופוזיציה, גפני ומקלב בכנסת | צילום: הדס פרוש, פלאש/90

ח"כ אורי מקלב הצליח לשנות כמה מההחלטות של הממשלה החדשה. שינויים קלים, אך משמעותיים - ממניעת הגברת האכיפה נגד הנוסעים בתחבורה הציבורית ועד שינויים רבים ברפורמת הכשרות: "אם הוא היה חבר בוועדה, ולא רק 'ח"כ משתתף', ההישגים היו גדולים בהרבה. לא סופרים אותנו, כל דיון מתחיל כשמראש ידוע לקואליציה שהם מנצחים בהצבעה", אמר אחד המשתתפים שישב לצידו של מקלב בוועדות.

לאחר הקמת ממשלת בנט-לפיד, חברי הכנסת החרדים (חלק בקולם וחלק בשיחות סגורות) הודו שטעו בכך שסמכו על נתניהו, שטען כי יש לו את הדרך להרכיב ממשלת ימין-חרדים. "אסור היה להמר על עתיד עולם התורה באמצעות האשליות של נתניהו", אמר ח"כ אייכלר.

הטורים של ישי כהן ב-N12:

כעת, בזמן שהח"כים וראשי הסיעות החרדיות מודעים לנזק שנגרם לציבור כתוצאה מהעובדה שהם לא חברים בוועדות הכנסת, נראה שהגיע הזמן שהנציגים החרדים יתעלו על 'יראת הכבוד' שעוטפת אותם עם כניסתם ללשכתו של נתניהו, ויודיעו לו על החלטתם להשתתף כחברים בוועדות הכנסת. זאת למרות הביריונות של הקואליציה, למרות ההכרה בממשלה. נשלחתם לכנסת כדי להגן על הציבור שבחר בכם. מהאופוזיציה זה אכן יותר קשה, אך בוודאי שאסור להרים ידיים ולהפקיר את הזירה בידי ממשלה בה הציבור החרדי מודר.

ישי כהן (צילום: כיכר השבת)
ישי כהן | צילום: כיכר השבת

>>> הכותב הוא פרשן ומגיש באתר החרדי "כיכר השבת"