אי אפשר לפספס את דוברי ומומחי משרד הבריאות מתראיינים תחת כל מיקרופון רענן ומבשרים לעם ש"ניצחנו" את הגל הרביעי, ניצלנו כולנו מאבדון ואלפי חולים קשה ומתים. בביטחון רב הם משווקים לנו סיפור הצלחה ייחודי למדינת ישראל, סיפור המתבסס על אומץ וחזון לפעול מהר בשיטת ה"יהיה בסדר" הישראלית.

סיקור N12:

הם מתגאים בחיסוני בוסטר לצעירים, בניגוד להמלצתם של גורמי המקצוע הבינלאומיים כמו ה-FDA. הם גם מתגאים במדיניות התו הירוק, וביכולת לכפות הלכה למעשה על אזרחים צעירים, כולל ילדים בני 12 שהתחסנו כבר בשני חיסונים, לקחת את הבוסטר אם הם חפצים להתפרנס, ללכת להצגה, קולנוע, מסעדה או חדר כושר. מומחי ה"יוהרה" לא מטילים ספק כמו גורמי המקצוע. אין להם ספק שהחיסונים והבוסטר בטוחים לחלוטין, כל טענה על תופעת לוואי קשה נגרסת. "מדובר בפייק" מבחינתם.

קשה לדמיין ניגוד גדול יותר בין תמונת הניצחון הזאת, הביטחון העצמי והשחצנות שמפגינים כל אותם מומחים אל מול המציאות והעובדות. במקום להתפלפל, ראוי לבקש מהמומחים של משרד הבריאות להסביר לכולנו את הגרפים הבאים, שנלקחו כולם מאתרים בינלאומיים.

אם אנחנו כזאת הצלחה, אז אנא מכם הואילו בטובכם, מומחי משרד הבריאות, להסביר לנו מדוע לישראל יש את מספר החולים לנפש מהגבוהים בעולם (גרף 1), ומספר המתים לנפש (גרף 2) מחודש אוגוסט גבוה משמעותית ממרבית מדינות העולם?

גרף 1:

גרף 2:

אם הבוסטרים "הצילו" אותנו והביסו את הגל הרביעי, אזי כיצד הגל ירד במדינות אחרות (גרף 3), כמו לדוגמה במדינות שכנות לנו, בהן רמת ההתחסנות של האוכלוסיה נמוכה מאוד, בלי חיסון בוסטר?

גרף 3:

אם חיסון האוכלוסיות הצעירות בחיסון בוסטר, בניגוד להמלצת ה-FDA, היה צעד חיוני ו"גאוני" להורדת תחלואה, מחלה קשה ותמותה, מדוע מעל ל-90 אחוזים מהחולים הקשים (גרף 4), שאתם עצמכם מדווחים עליהם, הם לא מחוסנים כלל? למה אתם כופים בוסטרים במקום לשכנע את הלא-מחוסנים?

גרף 4:

הגרפים הללו מדברים בעד עצמם, ונותר לתהות כיצד מסבירים המומחים של משרד הבריאות את הנתונים האלה, שנאספו על ידי אתרים מוסמכים בעולם.

היהירות של משרד הבריאות

זה לא נגמר שם. יש כמה דברים שאפילו הגרפים האלו לא מספרים.

הם לא מספרים את סיפור המצוקה הזועקת של אלה שנפגעו מהחיסון. אלה שהלכו להתחסן בשני חיסונים ואף שלישי וסובלים מתופעות לוואי קשות. אלה שמשרד הבריאות קורא להם "פייק", והצהרות הכאב והתסכול שלהםם בעקבות החיסון נעלמות באורח פלא מאתר משרד הבריאות בפייסבוק. הוא מגדיר אותם, מי היה מאמין, כ"מתנגדי חיסונים", לא בודק או לוקח אחריות על הנזקים שנגרמו להם. הוא מתייחס אליהם כאל אנשים שקופים, אזרחים סוג ב', ולא מספק להם חלופה אמיתית לתו הירוק. למעשה, הוא משאיר אותם בלי אישור כניסה לחיים.

אותם גרפים ומספרים לא מציגים את סיפור המצוקה של דור של ילדים, שהועלה כקורבן במשך שנה וחצי בידי מבוגרים מפוחדים שאיבדו את דרך הערכים, שסגרו אותם בבית והדירו אותם מבית הספר, ועכשיו מתעקשים להמשיך להפחיד אותם ואת הוריהם בבדיקות וסיפורי אימה מופרכים. וכמובן, איך לא, מתעקשים לחסן אותם - לא במנה אחת, לא בשתי מנות, אלא בשלוש.

זאת, בשעה שבכול העולם הדאגה מתופעות לוואי בקרב ילדים ובצעירים מתעצמת. לראיה, השימוש בחיסון mRNA של מודרנה, בדומה לטכנולוגיה בחיסון של פייזר, הושעה משימוש בצעירים מתחת לגיל 30 בכמה מדינות בעולם. בחלק מהן נשקלת המלצה לחסן בחיסון של פייזר, בתקווה שתופעות הלוואי פחותות. זאת למרות שעל פי נתוני ה-CDC, הם דומות לאלה המתלוות לחיסוני מודרנה. חברת פייזר עצמה מודה במובלע שהחיסונים הקיימים בעייתיים לילדים, כשהיא עצמה מבקשת מה-FDA לאשר מינונים מופחתים פי שלושה לילדים.

הזהירות המאפיינת גורמי בריאות בעולם זרה למומחי משרד הבריאות בישראל. באנגליה שוקלים לחסן צעירים במנת חיסון אחת במקום שניים, אך כאן בישראל משרד הבריאות ממשיך בדרכו, ביהירות, כסומא, כשיכור מהצלחתו המדומה. כיצד הגענו לכך שילד בן 12 מקבל 3 מנות חיסון כשלילד בן 11 עוד לא אישרו אפילו מנה אחת?

ילדים בדרך לבית הספר (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
בני 12 מקבלים 3 מנות, בעוד בני 11 לא מקבלים דבר (אילוסטרציה, למצולמים אין קשר לכתבה) | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

אז אולי הגיע הזמן לעצור לרגע, משרד הבריאות, המומחים והציבור. זה הזמן לשאול באומץ שאלות נוקבות. האם לא טעינו בדרך, או לפחות בחלקה? האם לא נדרשה מידה מסוימת של צניעות מול הטבע, מול הנגיף, מול הציבור? האם לא ניתן היה לעשות אחרת? אולי הגיע הזמן להחליף את נרטיב "ההצלחה המסחררת" ולהפנים שישראל היא לא בדיוק סיפור הצלחה, בלשון המעטה.

נדרש מסע תיקון, מסע שיחזיר את האמפתיה לרפואה ולחברה בישראל. מסע שבבסיסו דיון ציבורי שקוף ופתוח למגוון דעות על בריאות הציבור בהגדרתה הרחבה. דיון שקוף המבוסס על הפנמה של נתונים, בצניעות ובחמלה. זה האמצעי היחיד שיאפשר לנו לאמץ אסטרטגיה ריאלית וארוכת טווח אל מול הנגיף המאתגר הזה.

>>> רצף לוי הוא פרופסור ב-MIT, מומחה לניהול סיכונים ומערכות בריאות מבית הספר לניהול ע"ש סלואן

>>> שושי אלטוביה היא פרופסור, חוקרת ומרצה בבית ספר לרפואה באוניברסיטה העברית