המלצת ה-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקני, להתחיל לחסן ילדים בני 5 עד 11 מהווה נקודת ציון משמעותית במאבק בנגיף הקורונה. כזכור, עד היום ניתן היה לחסן אך ורק נערים בני 12 ומעלה, מה שהותיר במקרה של ישראל מאות אלפים רבים של ילדים מחוץ למפת החיסוניות. רבות דובר ונכתב אודות היתרונות הבריאותיים שבמתן החיסון לילדים, אל מול הסכנות והסיבוכים שעלולים להתקיים במידה ויחלו באופן קשה ו/או לטווח הארוך, החלטת ה-FDA הינה בבחינת חותמת נוספת לכך.

בשנתיים האחרונות העולם של כולנו היטלטל – הקורונה הרגה אנשים, הפכה אנשים מתפקדים ובריאים לחולים כרוניים, ריסקה משפחות, פגעה ברבים פיזית, כלכלית ונפשית. לא ניתן להקל ראש בקשיים שלנו כאנשים בוגרים, אך הפגיעה בילדים שלנו קשה פעמים רבות אף יותר. לילדים אין את אותם מנגנוני התמודדות והגנה מפותחים שיש בדרך כלל לאנשים בוגרים יותר. מנגנונים שמסייעים להם להתמודד עם שינויים חדים בשגרת היום, במצב המשפחתי, במצב הכלכלי בבית, במצב הרוח הכללי, להתמודד עם בית הספר הסגור, עם השיעורים שעברו לזום, עם החברים שלא ניתן היה לפגוש במהלך הסגרים. איך כל זה קשור לחיסונים? פשוט מאד. בשונה מהעבר, כעת נפתחה בפנינו ההזדמנות לנהל את הסיכונים הקשורים למחלה באופן שיגן על הילדים שלנו ולצד זה, יעזור להם לקיים חיי שגרה שיתרמו לביטחון האישי והחברתי שלהם.

למרות דעיכתו של הגל הרביעי אנחנו עדיין לא נמצאים בשגרה. כדי להפוך את המציאות לבטוחה, מוגנת ואחראית, יש צורך בהסברה מעמיקה, כזו שלא מתמקדת רק בסכנות הפיזיות של הנגיף – כפי שהתאימה לגילים המבוגרים יותר אך פחות רלוונטית לילדים הצעירים. הטיעון הבריאותי-פיזי אינו עומד לבדו בכדי לשכנע מסה קריטית של הורים לחסן את ילדיהם. לא מדובר באנשים קשישים שחשים את הסכנה הברורה והמידית, שיודעים שאם לא יתחסנו ויחלו בקורונה – סיכוי סביר שימותו או שיחלו באופן קשה.

היום יש צורך בהסברה נרחבת ששמה במוקד את בריאות הילדים, אבל גם לוקחת בחשבון את ההשפעות הנפשיות והחברתיות עליהם (ופעמים רבות גם על ההורים שלהם). הסברה שפונה להיגיון הבריא ולכך שהדרך היחידה לחזור לשגרת חיים מלאה עבור הילדים עוברת בחיסונם. זו שגרה שאינה כוללת בדיקות יומיות, בידודים אינסופיים וחלילה סגר נוסף בעתיד שירחיק אותם שוב מחבריהם ומספסל הלימודים.

פתיחת שנת הלימודים בצל הקורונה (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
גישה שונה בהסברה להורים, אילוסטרציה | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

הסברה מעמיקה ומטיבה צריכה להתקיים כל זמן שנגיף הקורונה כאן. יש לגייס את הציבור ממקום של רצון אמיתי וטוב. יש לתאר את החזרה לעולם הפתוח והמוכר, למערכת חינוך שחוזרת לנשום, לבילוי בקניון עם ההורים ועם החברים, לאופק יציב ולביטחון אישי ורגשי.

אנו עומדים בפני ימים שבהם גל התחלואה הרביעי נבלם, המחלקות מתרוקנות אט-אט מחולים קשים, הילדים פוגשים את חבריהם, בתי הספר פתוחים. הגל החמישי אינו כורח המציאות – מדינת ישראל מספקת לאזרחיה כיפת ברזל אמיתית שמגנה עליהם מפני השפעותיו הקשות של הנגיף. רוב הציבור הישראלי שהתחסן, למעשה מוגן בצורה כמעט מלאה מנזקי הנגיף, בטח מתחלואה קשה וממוות. בקרוב כך נראה, מדינת ישראל תוכל להשלים את המהלך ולהציע את החיסון לפלח נוסף באוכלוסייה ובכך לאפשר חזרה כמעט מלאה לחיי שגרה. חיים לצד הקורונה, לא באימה ממנה. הכדור נמצא כעת במגרש של כל אחד ואחת מאיתנו.

מיכל כהן
מיכל כהן

>>> חברה בוועדה הציבורית של מגן ישראל, מנכ"לית קרן רש"י ומנכ"לית משרד החינוך לשעבר