לאחר שהאורים והתומים של הרגולציה הרפואית בעולם, ה-FDA, אישר, וה-CDC - המרכז לבקרת מחלות בארצות הברית, המליץ לחסן את הילדים שם, ההחלטה שתתקבל על ידי ועדת המומחים של משרד הבריאות לא תהיה שונה. לכן, לא ההחלטה חשובה, כי היא ידוע מראש, אלא הדיון והנימוקים שיעלו המומחים בישראל. מי שעקב אחר הדיון שקיימו חברי הוועדה המייעצת שזימן ה-FDA, הבחין בחיבוטי נפש רבים. בשורה התחתונה הם קבעו שיתרונות החיסון לילדים של פייזר עולים על הסכנות שבו, אבל בדיון הסתבר שלא כולם חושבים שיש לחסן את כל הילדים, לא כולם מסכימים שיש צורך מיידי לחסן את הילדים ולא כולם משוכנעים שהיתרונות עולים על החסרונות בכל המקרים.

בסופו של דבר, כולם רצו שתהיה אפשרות לחסן ילדים. ההצבעה הייתה גלויה, שמית וחד-ערכית. הדיון היה פומבי ומורכב. בעקבות ביקורת על הדיונים החסויים שקיים משרד הבריאות בישראל לאישור ראשון בעולם לחיסון שלישי של פייזר, חיסון הבוסטר, עוד לפני שהתקיים דיון ב-FDA, החליטו במשרד הבריאות לצעוד קדימה ולפתוח את הדיונים על חיסון ילדים לציבור. בעצם, לא ממש.

שרון אלרעי פרייס ונחמן אש יושבים (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
בסוף - המומחים דנו בינם לבין עצמם על חיסון ילדים | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

הם קיימו הצגה פומבית של הנתונים על ידי פייזר, אנשי משרד הבריאות ואנשי מערכת הבריאות ואיפשרו לכמה דוברים חיצוניים להציג את עמדתם. או אז החליטו לפרוש לחדר הסגור ולדון בינם לבין עצמם עד שיעלה עשן לבן. והוא יעלה. אגב עשן לבן, גם משתתפי הקונקלאווה שבוחרים אפיפיור חדש בדיון הסגור בוותיקן ידועים ומוכרים. החברים בוועדת החיסונים שמייעצת למשרד הבריאות מסתתרים. לא כמו חברי הוועדה המייעצת ל-FDA והוועדה שמייעצת ל-CDC, ששמותיהם מתפרסמים לפני הדיון, יחד עם איזכור תחומי מומחיותם והשתייכותם הארגונית, כולל גילוי נאות על ניגודי אינטרסים אם קיימים.

פניות חוזרות ונשנות למשרד הבריאות כדי לקבל את רשימת המשתתפים נותרו עד לרגע זה ללא מענה. בפתח הדיון הפומבי אמר ד"ר בעז לב, שעומד בראש הצוות לטיפול במגפות, ש"מדובר במומחים מובילים במגוון מקצועות רלוונטיים - מחלות זיהומיות, אימונולוגיה, וטרינריה, מעבדות קליניות ומחקר, ביולוגיה מולקולרית, תקשורת ועוד. הם מתקבצים מארגונים שונים לדיונים תכופים ללא תמורה - ממערכת הבריאות, מהאקדמיה, ממוסדות מחקר וממערכת הביטחון. הצוותים מחויבים לאמת המדעית ולעמדתם המקצועית בלבד". חשוב לדעת מי כל אחד מהם, מה מומחיותם וממי הם מקבלים את משכורתם כדי להבין עד כמה הם חופשיים להישאר נאמנים לדעתם.

ה-FDA, ארכיון (צילום: רויטרס)
זה עדיין לא FDA, ארכיון | צילום: רויטרס

מנכ"ל משרד הבריאות נחמן אש אמר לי בשבוע שעבר ש"החשש של האנשים שמגיעים מכל מערכת הבריאות הציבורית ומחוצה לה הוא מפני השיח הקיצוני ושיבולע להם באופן אישי בגלל עמדתם. הם רוצים שיוכלו להתבטא על פי מצפונם ללא חשש. ימים קשים ועצובים".

אכן, השיח ברשתות החברתיות מטריד. אף אחד לא בורר את מילותיו ולא שוקל ביטויים. מי שחש מאוים צריך לפנות למשטרה, שמצידה מחויבת לעשות כל מאמץ לאתר את הפושעים ולהביאם לדין. כרגע אין מידע קונקרטי על כוונה לפגוע באנשי מערכת הבריאות, אבל השיח האלים ברשתות החברתיות הביא להצמדת מאבטח אישי לד"ר שרון אלרעי פרייס. 2 מאיימים נעצרו ושוחררו בתנאים מגבילים. גם השיח כלפי פרופ' נחמן אש גרם למשטרת ישראל להגדיר אותו כמאוים, בדרגה נמוכה יותר.

דווקא משום שאין כוונה להכריח לחסן, צריך לתת להורים כלים להחליט. הכלים הללו הם האמצעי לקיום דיון שקוף ופתוח, והצבעה שמית תוך לקיחת אחריות. התירוץ שבו נתלה משרד הבריאות לקיום דיון סגור ומוסתר הוא מתן פרס לאלימות.