בשבוע שעבר הצגנו במהדורה המרכזית פרויקט שמראה עד כמה קשה לקבוע תור לרופא מומחה בישראל. מסתבר שהמצב החמור נכון גם לפסיכולוגים ונכון גם לנפגעי ונפגעות עבירות מין - שאמורים לקבל סיוע כמה שיותר מהר בתחום בריאות הנפש.

ברור לכולם שטיפול נפשי של נפגעי ונפגעות עבירות מין הוא קריטי בשיפור איכות החיים שלהם. הרפורמה האחרונה בתחום בריאות הנפש הייתה אמורה, בין השאר, לשפר את זמני ההמתנה לטיפול נפשי כזה. עם זאת, נתונים עדכניים של מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעים עבירות מין מראים זמני המתנה בלתי נתפסים:

אם נפגעת רוצה להגיע לפגישה ראשונה, לבדיקת התאמה לטיפול – מדובר על חצי שנה בממוצע של המתנה רק כדי להניע את התהליך. כ-30% מהנפגעות המתינו יותר משנה כדי לקבל טיפול. במרכזי הרווחה, אלו שמספקים מענה מגוון יותר, לא רק טיפול פסיכולוגי, המתנה ממוצעת מגיעה גם לקרוב לשנתיים. בגלל זמני ההמתנה הארוכים, 20% מהנפגעים ויתרו על טיפול. בשליש מהיחידות לטיפול ברווחה לא מאפשרים טיפול לגברים.

מבדיקה שעשינו בניסיון לבדוק כמה זמן צריך לחכות לטיפול מהסוג הזה, הבנו עד כמה המצב חמור:

באפתיות מוחלטת מסבירה הפקידה בקופת החולים שיש הרבה מטופלים ומעט פסיכולוגים, ולכן פשוט ממתינים. נסו רק לדמיין מה המשמעות של ההמתנה הזאת, אפילו של חודש. צעיר או צעירה שעברו פגיעה מינית נאלצים להתמודד לבדם עם הפחדים והמצוקה של הפגיעה, כשאין מי שיאזין וילווה בדרך הקשה כל כך.

שנה! שנה של המתנה. הנתון הזה צריך לפתוח ישיבת ממשלה ולהביא להקצאת תקציב מיידי לפתרונות; הרחבת התקנים, הקמת יחידות נוספות בפריפריה, העלאת התקציב לקופות שיוכלו לקלוט מטפלים נוספים. הכול אפשרי, רק צריך להבין עד כמה זה חשוב.