במרוץ לראשות השב"כ מתמודדים שני מועמדים חזקים, כשכל אחד מהם מגיע מציר אחר בשירות הביטחון הכללי. זה גם אולי מה שיכריע בסוף מי, בעוד כארבעה חודשים, יוצב בראש השירות ויחליף את נדב ארגמן. עד עתה המרוץ בין השניים מתנהל באופן ממלכתי, כזה שלא מתאפיין במסעות יח"צ או לכלוכים הדדיים.

שורה ארוכה של אתגרים מונחים לפתחו של ראש השב"כ הבא. שינויים מהירים באיומים מבית ומחוץ וחילופי הנהגה לא רק בישראל אלא גם ברשות הפלסטינית. הגיע הזמן לצלול ולהבין מי הם שני הטוענים לכתר, י' ו-ר':

ר', מנוסה ברמה המבצעית

ר' משמש כיום כסגן ראש השב"כ. הוא עשה את מרבית תפקידיו בציר המבצעי. שימש כמפקד על היחידות המבצעיות ולאחר מכן עד ראש אגף המטה (מס' 3 בארגון) האחראי על בניין הכוח, הרכש הטכנולוגי וכעת סגנו של נדב ארגמן. ר' היה כל השנים בקשרים טובים וקרובים עם נדב ארגמן, נחשב מקצוען של ממש. צמח תחת הראש הנוכחי.

מספרים, כעת, שיש ביניהם מתיחות מסוימת בעיקר סביב משבר הקורונה. ר' דחף לבצע שינויים בארגון בעקבות המגפה והביא כמה רעיונות חריגים שנדב ארגמן לא אהב ופסל: למשל צמצום משמעותי בפעילות אגף האבטחה או שליחת עשרות רבות של עובדי מנהלה לעבוד מהבית, מה שמציב קושי עצום נוכח היכולת המוגבלת לעסוק בחומרים מסווגים מחוץ לכותלי הארגון.

המתח, כך מספרים, אינו "שובר שוויון", אבל פוגע בהרמוניה. ר' מבין היטב במבצעים ובעל חשיבה אסטרטגית, ידוע לנתח מודיעינית ומבצעית לעומק. הוא השתלב והשתתף בכל הפעולות הגדולות והמרכזיות שעסק בהן השב"כ בשנים הרבות האחרונות: מחיסול אחמד ג'עברי, ראש הזרוע הצבאית של חמאס, בעזה ב-2012, חשיפת פרויקט המנהרות ההתקפיות של חמאס ומערך ה"מטרו" שהופצץ במבצע 'שומר חומות'. הוא עסק גם בחיבור טכנולוגיות מתקדמות שנכנסו לשב"כ למבצעם בשטח. כסגן ראש השירות, הוא היה אחראי על האופרציה המבצעית ונוח שיש אדם שמבין את השפה והתחום מקרוב.

נועד עם אבו מאזן. ראש השב"כ ארגמן (צילום: גלעד קוולרצ'יק, חדשות)
הפך את השב"כ לארגון מבצעי מאוד, ראש השב"כ נדב ארגמן | צילום: גלעד קוולרצ'יק, חדשות

ארגמן בחר להציב ב"קוקפיט" של הארגון, אותו מטבחון מצומצם, 4 בכירים שהובילו איתו את ניהול הארגון. ר' הוא אחד מהם. אלו האנשים שלו, שמבינים אותו ופעלו במעט חיכוך ויחסית בהרמוניה. הוא סמך עליהם ויחד הם יצרו פורום חשיבה מבצעי, טכנולוגי, שיש לו היכרות עמוקה עם אגפי השירות, הערבי והלא-ערבי.

האם בחירה ב-ר' לראשות הארגון תמשיך את הקו שהיתווה ארגמן? הוא צפוי להיות מנהל שדומה לראש השירות הנוכחי, השניים מגיעים מאותו מסלול בשירות. ארגמן הפך את השב"כ לארגון מבצעי מאוד, וזה מתאים באופי ל-ר'. יש מי שיגיד שזה מגיע על חשבון המודיעין הקלאסי, טיפוח איסוף ה"יומינט" - מודיעין אנושי, הפעלת סוכנים, העמקה בחקר המגזר הערבי בישראל, ניתוח תהליכים ארוכי טווח ועוד. ארגמן התכליתי אהב טכנולוגיה ודחף מאוד את הארגון קדימה לתחום הזה. הוא לפעמים ויתר, כך אומרים מי שמכירים את התהליכים בארגון מקרוב, על טיפוח ה"ערביסטים" כראשי מרחבים למשל.

ארגמן, אומרים כולם, הוביל תהליכים חשובים: הפך את שב"כ לארגון חד יותר, דרוך יותר ומבצעי יותר. הוא שם פחות דגש על המודיעין הקלאסי. אומרים ש-ר' דומה לו, ונראה שאם ייבחר ימשיך בקו הזה.

י', מכיר היטב את הרחוב הערבי

מולו מתמודד י' (שמוכר הרבה יותר כ-ר' גם כן). י' הוא בעל עבר עשיר מבחינת המקומות שעבר בשירות הביטחון הכללי. הוא גדל במגזר הערבי הקלאסי, רכז מודיעין, רמ"ח בדסק (תפקיד חשוב בעיצוב המפקדים ובתרומתו לניתוח המודיעין בארגון). אחר כך היה בתפקיד ניהולי באגף הטכנולוגי ועבד מול מפא"ת במשרד הביטחון, פיתח טכנולוגיות ויצר קשרים עם משרד הביטחון והתעשיות הביטחוניות. מי שפגש בו שם התרשם מאוד מאישיותו וכישוריו בתחום. החיבור בין טכנולוגיה לשטח. בדרך היה גם ראש מרחב דרום, עסק בעזה, סיני ובבדואים, היה לראש אגף המטה ומשם נחת בכיסא סגן ראש השירות לפני ר'.

י' בנה בשב"כ את תחום המו"פ, פיתח את כוח האדם הטכנולוגי בארגון, ניהל ופיתח את תחום צוותי הסייבר והסיגינט בשירות. כראש מרחב דרום עסק בהקמת חטיבת סיני בארגון והתמודדות עם דאעש. הוא הוביל את חיסול אחמד ג'עברי בעזה. בכל התפקידים ניהל מבצעים רבים וריכז כסגן ראש השב"כ את העבודה מול גופי ביון זרים ומקומיים, לצד סיכול ריגול נגדי - כמו חשיפת פרשת השר לשעבר גונן שגב. כראש אגף מטה, בנה את התוכנית הרב-שנתית ותקציב הארגון.

הטורים של ניר דבורי ב-N12:

הוא מכיר היטב את תחום המודיעין והמגזר הערבי, יודע לדבר טוב מאוד עם המנהיגות הפלסטינית. מי שמכיר את ארגמן יודע לספר שהראש הנוכחי נפגש עם רבים ובכירים ותמיד היה תכליתי וענייני מולם. "הייתה לו סבלנות נמוכה לגורמים מסוימים ברשות, י' נשלח לא פעם ועשה זאת בסבלנות ובקשב. הוא ידע להכיל אותם. בשנים הבאות, נוכח חילופי ההנהגה הצפויים ברשות הפלסטינית, זה יהיה אתגר גדול איתו תתמודד ישראל - יצירת ערוצי הידברות ואמון.

י' מכיר היטב גם את הרחוב הערבי בישראל. הוא נגע בהם רבות במהלך שירותו והוא בעל ניסיון רב בתחום. אחרי האירועים האחרונים בערים המעורבות, השב"כ יידרש לקשב אחר ולשינויים בתפיסה ובהתייחסות של ערביי ישראל והמגזר הבדואי.

סרטון גיוס של השב"כ (צילום: צילום מסך מתוך סרטון השב"כ, חדשות)
הטכנולוגיה שופרה משמעותית בשנים האחרונות | צילום: צילום מסך מתוך סרטון השב"כ, חדשות

השב"כ, נוכח השינויים באזור ובאיומים, יידרש להיכנס לזירות חדשות כמו מדינות ערביות נוספות עמן לישראל קשרים חשאיים או גלויים, טרור פנים, חיבור בין מדינות וראשי מודיעין, במקביל למוסד ומול אינטרסים משותפים. גם מדינות אירופה המזרחית, שם נדרש השב"כ לפתח קשרי עבודה ושיתוף פעולה, יש צורך לדבר עם השותפים החדשים, תחום שיהפוך משמעותי עבור ראש השב"כ הבא. מי שייבחר יידרש להמשיך לפתח את הקשרים ההדוקים עם המודיעין המצרי והירדני, וטיפוח הנתיבים האסטרטגיים מול המדינות הללו.

בסופו של דבר, מדובר בשני מועמדים טובים. מי שלא ייבחר - וזה מונח לפתחו של ראש הממשלה נפתלי בנט שיידרש להכריע בקרוב - יידרש לייצר איזון, לחזק את החשיבה המודיעינית, לחזק העמקה מודיעינית ולהתאמה של טכנולוגיות מתקדמות לארגון ולשטח המבצעי. ראש השב"כ הבא יידרש לתת קשב רב לאיום הפנימי, שהוא לא פחות משמעותי מזירות החוץ. השינויים האלה מחייבים את השירות לחשיבה מחודשת וחיבורים אסטרטגיים עם המשטרה. זה עלול, בניהול לא נכון, להתפוצץ שוב.

ניר דבורי (צילום: חדשות)
ניר דבורי | צילום: חדשות

שני המתמודדים טובים, מספרים כל מי שפגשו, עבדו ולחמו איתם. מי שיזכה במינוי, אומרים כולם, יהיה זה שמנצח בנקודות ממש - בשל הרקע, ההבנה והנתיב שבו צמח.