בשבוע שעבר, כצפוי, ראינו עלייה מבחינת מספר החולים קשה. המספר צפוי לעלות עוד יותר בשבועות הקרובים, אך הוא נותר נמוך יחסית – מה שמאפשר לממשלה להמשיך במדיניות קיום שגרת חיים מלאה ככל האפשר, כמובן תוך ביצוע פעולות להורדת התחלואה. גם מבחינת קצב ההתפשטות ראינו בשבוע האחרון ירידה במקום ההדבקה, אך עדיין ישראל נמצאת במקדם הדבקה גבוה.

התו הירוק - סיקור N12:

על הנתונים הללו אפשר לומר שני דברים: ראשית, מספר הבדיקות עלה השבוע ב-30%. יכול להיות שחלק מהעלייה בנתוני המאומתים נובעת מזה. דבר שני, אחוז הבדיקות החיוביות עדיין נמוך משמעותית מבגלים הקודמים. כל אלו מלמדים אותנו שיש לנו אחיזה טובה בתחלואה בישראל, שאנחנו מאתרים יותר מאומתים וכנראה קוטעים יותר שרשראות הדבקה.

כדאי לשים את הדגש על הפרמטר הכי חשוב כיום בטיפול במגפה – רק 14 אלף ישראלים התחסנו בשבוע האחרון, מתוך 1.1 מיליון ברי חיסון בישראל. זה נתון לא טוב, וכאן צריך למקד את המאמצים. בסוף, מגפה מנצחים רק בעזרת חיסונים: יש לקרוא לכל אזרח שטרם התחסן ללכת להתחסן, כי בראש ובראשונה זה מגן עליו, ואחר כן גם עוזר ברמה הלאומית להוריד את ממדי התחלואה.

חיסון, קורונה, קופת חולים, ישראל, מתחסנים, חיסונים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
הפרמטר החשוב ביותר | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

יש לשים לב שהתו הירוק, שהוחלט עליו בשבוע שעבר, נוגע אך ורק לאותם מיליון ישראלים שלא התחסנו. אני מקווה שכעת, בגלל שהם יצטרכו להציג בדיקה ולשלם עליה בכל מקום, זה ייתן להם תמריץ. ישנם חצי מיליון ישראלים בגילאי 12 עד 30 שלא התחסנו. לדעתי, רובם לא מתנגדי חיסונים, הם רק דחו את העיסוק בנושא עד עכשיו.

היפוך מגמה בבריטניה?

גם הנתונים מאנגליה מלמדים על מגמה מעניינת. אם לפני שבוע עדיין ראינו שם עלייה במספרי המאומתים, אז בחמשת הימים האחרונים רואים ירידה וגם ירידה בממוצע המאומתים השבועי. את המגמה הזאת עדיין צריך לשים בסימן שאלה, כי מוקדם מדי לקבוע לאן הדברים מתקדמים. את הפתיחה המלאה עשו באנגליה רק השבוע, ואת ההשפעה של המהלך נראה בקרוב.

עם זאת, אם מגמת הירידה תימשך, זה יוכיח את התזה שאפשר להתגבר ולבלום את התחלואה בעזרת הגדלה של כמות המתחסנים. גם בסקוטלנד ראינו ירידה במספרי המאומתים השבוע. בנתונים אפשר לראות שישראל נמצאת בפער של 40 ימים מאחורי אנגליה – ונמצאת כרגע בדיוק על אותו קו מגמה. לא ניתן להגיד מה יהיה בישראל, אבל אנחנו יודעים לומר שאם נגדיל את כמות המתחסנים, אנחנו יכולים לבלום את התחלואה כפי שאנחנו רואים שקורה באנגליה.

 

 

חיים לצד הקורונה - גם בנתב"ג

דבר ראשון, יש כמאה מאומתים שמאתרים בנתב"ג מדי יום. אם אנחנו חושבים גם על מי שאנחנו מפספסים בבדיקות, זה כבר מגיע לכמה עשרות מאומתים נוספים. עם זאת, בנתוני התחלואה של היום מדובר בנתון זניח.

דבר שני שכדאי להבהיר – גם בנתב"ג צריך להתכונן למתווה של "חיים לצד הקורונה" ולהחליף את משטר הבידודים במשטר של ניטור. הוספה של בדיקה שלישית, ביום השלישי, אך מבלי לדרוש בידוד בימים האלו, להערכתנו ולפי החישובים יכול להביא לפספוס של כמות מאוד קטנה של מאומתים (גם את רובם אפשר בסופו של דבר לאתר) ולסייע למעקב וקטיעת שרשראות הדבקה. לכיוון הזה עלינו ללכת כדי לאפשר את מדיניות "חיים לצד הקורונה" גם במובן של נתב"ג.