ישנם ככל הנראה לא מעט ישראלים מתחת לגיל 65 שעדיין לא התחסנו במנת הבוסטר, וכעת לאחר ההחלטה שקיבלו ב-FDA, מתלבטים באשר לקבלת מנת החיסון השלישית. כדאי להזכיר לכולנו שאותו תהליך קרה גם בישראל: ועדת המומחים של משרד הבריאות דנה בנושא הזה, ולמרות שבהתחלה רצו לחסן אנשים הרבה מתחת לגיל 60, בסופו של דבר הגבילו את ההתחסנות לגילים 60 ומעלה. לקח שבוע-שבועיים ורק אז הורידו את גיל ההתחסנות לגיל 50. כך לאט לאט עד שהתירו לכולם להתחסן. אני בטוח שכך יהיה המצב גם בארצות הברית.

חיסון במנה שלישית - סיקור N12:

צריך להבין שכשה-FDA בוחן את הנתונים, הוא בוחן תועלת מול סיכון. הנתונים שהוצגו על ידי משרד הבריאות הישראלי, לדעתי, הכריעו את הכף בשכנוע ה-FDA שבמקרים של אנשים מעל גיל 60 יש תועלת ברורה והחיסון "פג תוקפו". מה שלא היה למשרד הבריאות זה מספיק נתונים להציג לגבי הגילים הצעירים יותר, זאת מפני שהצעירים הצטרפו לחיסונים בשלב מאוחר יותר. לכן, לא היה מספיק זמן מעקב.

חלק גדול מהדיון שהתקיים ב-FDA עד השעות הקטנות של הלילה היה לגבי הסיכוי ל'מיו קרדיטיס' (דלקת בשריר הלב) במחוסנים צעירים. הנתונים של משרד הבריאות, נכון להיום, מראים שאין כמעט סיכון כזה. למרות זאת, משרד הבריאות מקיים מעקב אינטנסיבי יזום בנושא הזה.

עם זאת, ולמרות הנתונים מישראל, מבחינת ה-FDA לא היה מספיק זמן מעקב על הנושא בכדי שיהיה אפשר לשכנע אותם. זו הסיבה שה-FDA ביקש לחכות עם חיסון הצעירים במנת הבוסטר. לדעתי, המצב הזה ישתנה ברגע שהנתונים של ישראל יהיו מוכנים, בעוד שבוע-שבועיים, כשיצברו מספיק זמן ונתונים. אחר כך, גם ה-FDA ישנה את דעתו.

באשר להחלטה של ראש הממשלה בנט להכניס את התו הירוק לתוקף כמתוכנן ולמרות ההחלטה ב-FDA, כדי לבלום ירידה אפשרית בקצב ההתחסנות, אני חושב שזו החלטה נכונה. אנחנו חיים בישראל עם כ-10,000 מאומתים ליום, את מערכת החינוך פתחנו למרות כמות המאומתים, יש המון ילדים שנדבקים במערכת החינוך וכך גם ההורים שלהם נמצאים בסכנה. אני חושב שהגיע הזמן לחסן את כל אלה שלא התחסנו ולהגיע אליהם. אלו 80 אלף בני אדם מעל גיל 60 שתורמים 250 חולים קשים ביחידות לטיפול נמרץ. בנוסף, רצוי וצריך להגיע לאלו שעוד לא התחסנו בחיסון השלישי ולחסן אותם.

הטורים של פרופ' ברבש ב-N12: