סוף סוף. אחרי שנים של אפליה של זוגות גאים וגברים יחידניים, הודיע היום (ראשון) בג"ץ כי לכולם ישנה זכות שווה בפני החוק. כלומר, לפחות כשזה נוגע בזכות להיות הורה, או ליתר דיוק לפחות כשזה נוגע בזכות להיות הורה דרך פונדקאות.

בג"ץ חוק הפונדקאות - סיקור N12:

כן, זו טריטוריה קטנה, לכאורה שולית. סביר להניח שעם היצע הפונדקאות בישראל, עדיין זוגות רבים ימצאו את עצמם בתהליך בחו"ל, אבל למעשה זוהי החלטה דרמטית וצעד ענק לכיוון שוויון זכויות לקהילה הגאה.

קיצור האירועים הוא כזה שלפני יותר משנה קבע בג"ץ כי החוק בישראל, שקובע כי רק זוג של גבר ואישה או אישה לבדה רשאים לבצע הליך פונדקאות בישראל, הוא חוק מפלה ועל המדינה לתקן אותו. המדינה התעכבה - ולא סתם. כל מה שנוגע לענייני דת ומדינה הרי הוא כמעט בלתי אפשרי פה. הבוקר קבעה השופטת חיות כי "היעדר היתכנות פוליטית" לתיקון החוק לא יכול להצדיק את המשך הפגיעה הקשה בזכויות יסוד. המדינה תצטרך לאפשר, בתוך חצי שנה, לזוגות גאים להביא ילדים בפונדקאות.

עדיין, מן הסתם, הדרך עוד ארוכה. לפני שנה פרסמו תחקיר מטלטל על האפליה של זוגות גאים ואבות יחידניים בכל מה שנוגע לתהליך האימוץ בישראל. הראנו כיצד זוגות גאים נדחקים לתחתית רשימת ההמתנה ומקבלים אפשרות לאמץ רק ילדים כאלו שהורים סטרייטים לא רצו. התחקיר הועבר למבקר המדינה, שר הרווחה דאז איציק שמולי ושר המשפטים אבי ניסנקורן חתמו על טיוטת חוק חדשה שמבטיחה שכולם יהיו שווים בזכות להיות הורים. עם זאת, בינתיים דבר לא השתנה.

גם פה הרי תתעכב המדינה, אז למה לחכות? סוף סוף נסללה הדרך לכך ששוויון הוא זכות יסוד, ו"היתכנות פוליטית" לא יכולה להיות שיקול שימנע אותו.

מיכל פעילן (צילום: N12)
מיכל פעילן | צילום: N12

כפי שכבר טרחו לצייץ מיד חבר הכנסת סמוטריץ' וחבר הכנסת דרעי נגד ההחלטה שפוגעת ביהדות המדינה, כך לדבריהם, סביר להניח שישנם לא מעט מתנגדים להחלטה הזאת, וזה בלי לדבר כלל על הדיון המוסרי של פונדקאות - כן או לא. אך זה בדיוק העניין. העובדה שבג"ץ החליט היום לא לחכות שהממשלה תמשיך לדחות, למשוך ולגרור כמו שרק היא יודעת, ושאפליה על רקע מין או נטייה מינית היא אסורה, היא ללא ספק סיבה לחגיגה.