הממשלה קיבלה החלטה אמיצה, בעיני גם נכונה, להסתכל למעשה על מדד החולים הקשים בבתי החולים כמדד העיקרי לניהוג המגפה. לפי המדדים, אנחנו עדיין נמצאים במספרים נמוכים מאוד ורחוקים מ-1,200 החולים הקשים שהיינו בשיא הגלים הקודמים. מצד שני, אין ספק שאנחנו בעיצומו של גל תחלואה רביעי, לכן אנחנו גם מסתכלים על קצב ההתפשטות של המגפה. זה בעצם יכול לסמן לנו לאן אנחנו מתקדמים ומה צפוי בעתיד. מקדם ההדבקה עדיין מעט גבוה, ואותו היינו מאוד רוצים להוריד.

זן דלתא - סיקור N12:

מדד נוסף שכדאי להתמקד בו הוא כמות האנשים שמתחסנים. בשבוע שעבר היו רק כ-4,000 מתחסנים חדשים ליום. חשוב להדגיש, בסופו של דבר החיסונים הם הדרך היחידה להגיע לירידה בתחלואה. אנחנו חייבים לעודד עוד אנשים להתחסן מתוך 1.1 מיליון הישראלים שעדיין לא מחוסנים.

ישראלים הולכים בשוק מחנה יהודה בירושלים (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
להסיר כרגע את האופציה של הגבלות חדשות מהשולחן (ארכיון) | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

אני שם לב שיש קצת בלבול בכל הנוגע ליעילות החיסונים נגד וריאנט דלתא של הקורונה. חשוב להדגיש, כל הנתונים שיוצאים מישראל, וגם משאר העולם, ממשיכים להראות את הבטיחות וגם את היעילות של החיסונים.

בנתונים ניתן לראות איך החיסונים הגנו עלינו כבר עכשיו מלהגיע למספרים גבוהים יותר של חולים קשה. אנו רואים ששיעור המאומתים שהופכים לחולים קשים נמצא עכשיו על 1.59%, לעומת התקופה המקבילה מבחינת מאומתים, שם עמדנו על 4.06% של מאומתים שהופכים לחולים קשה. גם בבריטניה, כשאנחנו משווים את הנתונים, רואים ירידה של פי 3-4 בשיעור המאומתים שמתאשפזים וירידה של פי 10 בתמותה.

עמדת חיסון לקורונה של שיבא תל השומר (צילום: נאסר אישתייה, פלאש/90 )
לפעול מול 1.1 מיליון הישראלים שלא התחסנו, חיסונים בביה"ח שיבא | צילום: נאסר אישתייה, פלאש/90
שיבא תל השומר, בית חולים (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
להגדיל את הקיבולת בבתי החולים כבר עכשיו, אילוסטרציה | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

בעיני, לא נכון לדבר על הגבלות כשמספר החולים קשה עומד על כ-60 והגדרנו שזה המדד העיקרי לניהוג המגפה. צריך בשלב הזה להסיר את הדיונים על מגבלות מהשולחן, ובמקום זאת לדבר על איך אנחנו עוברים, למעשה, לנהל שגרת חיים תחת הקורונה ולצד הקורונה. צריך להתמקד באיך אנחנו מתאימים את המציאות. זה אומר שלושה דברים מרכזיים:

  1. יש לחזור ולטפל בעניין החיסונים - איך אנחנו מתמרצים אנשים להתחסן כדי להוריד את התחלואה.
  2. יש לשוב ולבחון את עניין הבדיקות, אחרי שרק מדברים על זה כבר הרבה זמן. אם אנחנו נצליח להנגיש בדיקות מהירות בצורה נוחה ויעילה, כל בן אדם שנבדק ונמצא מאומת - מוביל לקטיעת שרשרת הדבקה. זה משפיע גם על נושא התו הירוק או התו השמח: צריך לזכור, על אדם מחוסן התו החדש לא יוצר שום מגבלה, מספיק להראות תעודת התחסנות. כשהבדיקות יהיו נגישות ונוחות לאנשים שהם לא מחוסנים, או בעיקר לילדים מתחת לגיל 12, נוכל להגן על האירועים הללו בצורה בטוחה.
  3. יהיה נכון לפעול מראש להגדיל את הקיבולת בבתי החולים, כדי שאם המספרים בכל זה יעלו, יהיה לנו עוד מרווח ביטחון. בעידן שלפני החיסונים לא הייתה לזה הרבה משמעות כי לא היה מה שיעצור את התחלואה. עכשיו, בגלל שאנחנו יודעים שהחיסוניות תלך ותיבנה, אנחנו יודעים שהגדלת הקיבולת יכולה לקנות לנו עוד זמן ולתת לנו את הזמן עד שהעקומה תחזור ותתכופך, כך אנחנו מקווים.

הטורים של פרופ' ערן סגל ב-N12: