"אין מספיק מידע לאשר מתן מנה שלישית של חיסון פייזר נגד נגיף הקורונה לבני 16 ומעלה, 6 חודשים אחרי מתן המנה השנייה" - כך אישרו אמש (שישי) 16 מתוך 18 המומחים המובילים בארצות הברית למחלות זיהומיות וחיסונים (FDA). הם הגבילו את ההחלטה רק לאוכלוסיות סיכון והצביעו פה אחד כדי לאשר היתר חירום לבני 65 ומעלה. זה היה דיון ארוך ומפורט שהתנהל מול כל העולם - ויכול ללמוד את ישראל שיעור בשקיפות.

סיקור הקורונה ב-N12:

כל מי שיקבל את המנה השלישית יתבקש לוודא שהוא מודע ומסכים לכל המשמעויות של קבלת החיסון שאושר בהיתר חרום. במהלך הדיון, חברת פייזר הציגה מידע מועט ומסתבר שלא מספק, שהתבסס על 329 נסיינים בניסוי הקליני שהיא עורכת.פייזר התבקשה להתבסס על מידע מפורט הרבה יותר, מ“עולם אמיתי“, שאותו הציגה ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות הישראלי ד“ר שרון אלרעי פרייס. הוא נבע ממתן קרוב ל-3 מיליון מנות חיסון שלישי של פייזר בישראל, שהייתה למדינה הראשונה שהחליטה לחסן את כלל האזרחים בחיסון שלישי של פייזר, עוד לפני שהצטבר מידע על היעילות והבטיחות.

ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר אלרעי פרייס (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
ראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי פרייס | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

הפרזנטציה הייתה עשויה באופן מושלם, אבל היא לא הייתה ניסוי מבוקר והמומחים לא השתכנעו. הם הביעו הערכה רבה לעובדה שהיותה של ישראל סוג של מעבדה אבל לא התרשמו מהתוצאות. חלקם הביעו חשש מסיבוכים אפשריים, בעיקר - מיוקרדיטיס בגברים צעירים.

ההחלטה הלילה מעמידה באור מביך את ההתנהלות של משרד הבריאות הישראלי שהתמסר לדרג הפוליטי וקיבל החלטות גורפות על סמך תחושות בטן ומידע מצומצם. המומחים שמקבץ המשרד לוועדת החיסונים היו נתונים ללחץ והדיונים שקיימו התנהלו במחשכים. הדיון היום ב-FDA היה דוגמא לשקיפות ומקצוענות. משרד הבריאות שלנו זקוק עכשיו לעבודת שיקום אינטנסיבית. ייתכן שהתנאים בישראל שונים מאלה שבארצות הברית אבל כדי לשכנע את הציבור ראוי שהדיונים יתנהלו בשקיפות.

כמו כן הדרישה לחייב חיסון 3 לצורך תו ירוק חייבת להתבטל לאלתר ומשרד הבריאות צריך להפנות את כל המשאבים לשכנע את מי שלא התחסנו במנה הראשונה והשניה. כי גם כאן, הם הם הרוב המכריע של המאושפזים במצב קשה.