ביום רביעי הבא ייכנס יצחק בוז'י הרצוג ייכנס לתפקיד נשיא מדינת ישראל. בימים האחרונים התעוררה סערה על כוונתו של הרצוג למנות לתפקיד העוזר שלו את נאור יחיא, מי שהיה בעבר הדובר של ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו. בפאנל אולפן שישי התייחסו אמש (שישי) להחלטה זו ודנו בסוגיה העקרונית.   

"אני חושב שהחלטתו של הרצוג למנות לתפקיד עוזרו את נאור יחיא, מי ששימש כדוברו של ראש הממשלה לשעבר נתניהו – היא החלטה נכונה שמשדרת בכיוון הנכון", אמר פרשננו הפוליטי עמית סגל. "אדגיש כי הרצוג הצהיר מראש – אני לא הולך להיות אבי האומה וגם לא הולך להיות אחי האומה. למעשה הוא אמר "אני הולך להיות מעין עובד סוציאלי של העם" – דבר שיהיה מאתגר לעשות, במיוחד אחרי 4 מערכות בחירות.

שילם מכספו 410 אלף שקלים. יצחק הרצוג (צילום: Miriam Alster פלאש 90, חדשות)
נשיא המדינה הנכנס יצחק הרצוג | צילום: Miriam Alster פלאש 90, חדשות

רינה מצליח לעומת זאת, לא הייתה שותפתה לעמדתו של סגל. "ישנה בעיה מוסרית הכרוכה במיניו של יחיא לתפקיד עוזרו של נשיא המדינה", אמרה. "הבעיה היא לא שיחיא מזוהה פוליטית עם צדה הימני של המפה וגם לא שעבד עם נתניהו בתקופת כהונתו כראש הממשלה – הבעיה המרכזית היא העובדה שיחיא קידם את מסע ההסתה של נתניהו ולקח חלק בתקיפות הבלתי פוסקות שלו נגד השמאל הישראלי".

"הסערה לא עוררה הדים רבים בציבור, מכיוון שהתנהלה ברובה בין כותלי הטוויטר", הסביר סגל. "לאלה שלא מעורים בפרטים אסביר כי הטענה המרכזית של המתנגדים למינויו של יחיא היא שכל אדם שעבד נתניהו מוכרח להתרחק מהמוסד הנשיאותי. נשמע מעט כדיני טהרה של נזירים בהודו".

"ההתנהגות המשסעת והשקרנית שאפיינה את לשכת נתניהו לא עולה בקנה אחד עם ערכי המשכן הנשיאותי"

רינה מצליח, מתוך פאנל אולפן שישי

פרשננו הצבאי רוני דניאל סביר כי מדובר בסערה מיותרת לגמרי. "אני הכרתי את נאור עוד כשהיה קצין בדובר צה"ל", אמר. "הוא היה קצין ראוי, ישר והגון שאפשר היה לעבוד איתו. אבל אני לא רוצה לדבר כעת על נאור, אלא דווקא על הדוגמה שנותן לנו הנשיא הנכנס. הרצוג, שנמצא בהיכל הממלכתיות הישראלית, לעוסק במי האנשים שאיתם הוא עבד בעבר. עבורו משכן הנשיא הוא בית שכולם יכולים להיכנס אליו".

מצליח טענה כי ההתנהגות המשסעת והשקרנית שאפיינה את לשכת נתניהו לא עולה בקנה אחד עם ערכי המשכן הנשיאותי. "הלשכה של נתניהו הייתה לשכה שפגעה מאוד בחלקים רבים בציבור הישראלי", הסבירה. "החל בדה-לגיטימציה שעשה ראש הממשלה לשעבר לתקשורת הישראלית, המשך בהפיכתו של כל אדם שלא תמך בו לבוגד במדינה ועד להפיכת עיתונאים רבים למשתפי פעולה עם ארגונים קיצוניים".

סגל השיב לה: "ימי הפנקס האדום חלפו, העובדה שאדם עבד עם מישהו איננה פוסלת אותו מלהתמודד לתפקיד ובעיניי הרצוג פועל נכון יחיא היה הדובר הפוליטי של ראש הממשלה – הוא מעולם לא אמר על אף עיתונאי שהוא בוגד או שום דבר כזה. בישראל אין כפרה על עבודה עם נתניהו. אגב, בעמדה מאוד בכירה במדינת ישראל עומד אדם מאוד בכיר שהיה ראש הלשכה של נתניהו – קוראים לו נפתלי בנט. אם כך, לטענתכם פסול שאדם שעבר עם נתניהו יעמוד בראשות מדינת ישראל."

בנימין נתניהו  (צילום: דוברות הכנסת נועם מושקוביץ)
ראש הממשלה לשעבר נתניהו | צילום: דוברות הכנסת נועם מושקוביץ

"הטענות האלו לא מצדיקות את חומרת מעשיו", אמרה מצליח בתגובה. "מדובר באדם שלקח חלק בקבוצה שכל מטרתה הייתה להתיר את דמם של השמאל ושל התקשורת בישראל. בעיניי, לא ראוי שאותם אנשים שלקחו במסע ההסתה והטינוף של ראש הממשלה נתניהו – יעבדו במוסד ממלכתי כמו משכן נשיא מדינת ישראל. לפחות עד שיתנצלו בפני האלפים שנפגעו מהתנהגותם".