לאחר מצוד ממושך בן כ-5 ימים, הצליחה מערכת הביטחון ללכוד במהלך שעות הערב והלילה (בין שישי לשבת) ארבעה מתוך ששת האסירים הביטחוניים שנמלטו מכלא גלבוע בערב ראש השנה. עם השלמת מרבית המשימה, נדמה שהמפתח להצלחה עד כה באיתור הנמלטים היה שיתוף הפעולה בין הארגונים השונים שעוסקים במלאכה: שב"כ, משטרה וצה"ל.

כל אחד מהגופים הללו הביא את היכולות שלו לידי ביטוי, והכל נוהל בשיתוף פעולה בחמ"ל אחוד, ובשיח וחשיבה משותפת. התגובות בשטח היו מהירות, בהתאם לכל מידע חדש שהגיע. כלל הגורמים מנהלים את המשימה בניגון אחיד – בלי אגו, בלי מלחמות על קרדיט.

ארבעת המחבלים שנתפסו לאחר בריחתם מכלא גלבוע (עיבוד: N12, פלאש 90)
ארבעת המחבלים שנתפסו מאז שעות הלילה | עיבוד: N12, פלאש 90

האתגר המרכזי של מערכת הביטחון היה לצמצם את הסיכוי שהמחבלים שברחו יבצעו פיגוע בישראל או יברחו לחו"ל. השב"כ והמשטרה ביצעו שורה ארוכה של פעולות מודיעיניות, מבצעיות וטכנולוגיות – בתחומי הקו הירוק וביהודה ושומרון, שכללו גם שוטרים בפריסה רחבה בשטח, וגם גששים שסיפקו תובנות משמעותיות.

בשלב מוקדם יחסית של המצוד, התגבשה ההבנה שהבורחים אומנם הצליחו להימלט מהכלא – אך לא ארגנו לעצמם כל יכולת סיוע ממשית. ההערכה הייתה שהשישה פועלים באופן אינטואיטיבי, עצמאי, ללא תכנון וארגון כלשהם. לדרך הפעולה הזו יש יתרון מבחינת מערכת הביטחון, מאחר שהיא מובילה לטעויות מצד המחבלים. אך מנגד, בהיעדר פעילות ארגונית מסודרת – אין מוח מארגן שאליו ניתן להתחבר מודיעינית. עם זאת, השב"כ מתמחה בזיהוי קצות חוט לעיתים יש מאין.

דיווחים שהגיעו במהלך השעות שקדמו ללכידת האסירים הנמלטים הובילו את חוקרי השב"כ והמשטרה לבצע תחקור עומק משמעותי, שממנו הובן שזביידי ועאדרה שוהים באזור אום אל-גנם. הכוחות הוסטו לנקודה הזו, ובעזרת יחידות מיוחדות של צה"ל וגששים – הצליחו לאתר אותם בתוך המשאית הנטושה; כוח משותף של ימ"מ ולוחמי שב"כ שמו עליהם את היד. 

נראה כי החשש של הנמלטים להיקלע ברשת המדויקת של כוחות הביטחון, הובילה אותם לחיות ימים ארוכים ביערות בתנאים קשים. וכך נהיו רעבים, עייפים, מבולבלים מבלי שהיוו איום אמיתי, ותפיסתם הייתה עניין של זמן.

אם היו בוחרים להימלט לגדה, המציאות הייתה הופכת מורכבת עוד יותר עבורם: הכיסוי המודיעיני הצפוף, היכולות המבצעיות והדיוק של מערכת הביטחון – הייתה הופכת את שהותם ביהודה ושומרון לקצרה מאוד. 

מחסום משטרתי (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
מחסום משטרתי בימי המצוד אחר האסירים הביטחוניים שנמלטו | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

אולם חשוב לזכור: המשימה לא הושלמה עד אשר ייתפסו השניים הנותרים. אך האופן שבו בוצע המעצר של הארבעה – עשוי להשפיע מאוד על הדרך שבה ייראה השטח בזמן הקרוב.