התפרצות בילדים במודיעין ובבנימינה, הווריאנט ההודי מאיים לפלוש לארץ, שליש מהנדבקים בישראל הם מחוסנים, משרד החינוך החליט להאיץ חיסון ילדים מפני קורונה. כל האמירות הללו נשמעו בימים האחרונים. זה נשמע מפחיד, אבל האם עלינו להיות מודאגים? השורה התחתונה היא: לא. יש מקום להבין כמה אמיתות בסיסיות בקשר לקורונה, שייתכן שהממשלה מנסה להשכיח מאיתנו.

  1. ראשית, אדם שנמצא חיובי בבדיקת המטוש ואין לו סימני מחלה אינו חולה ואינו "חולה מאומת", הגדרה שאגב אינה מוכרת ברפואה. הוא נחשף לנגיף וייתכן שהוא נושא אותו, אך לרוב איננו מדבק. רוב ההדבקות קורות מאנשים שיש להם סימני מחלה. ילדים נחשבים עמידים במיוחד לנגיף הקורונה, הם הרבה פחות חולים ופחות מדביקים. מנגד, המבוגרים הנמצאים בסיכון מקורונה ברוב מחוסנים, ולכן הם אמורים להיות מוגנים ממחלה קשה. לכן, המשמעות של המקרים שהתגלו לאחרונה בבדיקות שנעשו בכמה בתי ספר זניחה מבחינת הסיכון לבריאות.
  2. הווריאנט ההודי הגיע לארץ. נגיפים עוברים שינויים במבנה הגנטי שלהם כל הזמן - מה שנקרא מוטציות. אין הדבר צריך להפתיע, שכן לכל נגיף מוכר יש וריאנטים וזנים שונים. כמו כן, וריאנטים חדשים לוקחים את מקומם של הישנים כל העת. זו דרכו של הנגיף לשמר את עצמו מול החסינות המתפתחת נגדו כל העת, באופן טבעי, לאחר הדבקה. למזלנו, נגיף הקורונה החדש אינו עובר שינויים תכופים ומשמעותיים כמו נגיף השפעת, שם אנו מזהים זנים שונים בכל שנה ושנה. בנוסף, הווריאנטים החדשים של הקורונה אמנם מדבקים יותר, אבל אינם נחשבים אלימים יותר והם רגישים לחיסון הקיים, לרבות הווריאנט ההודי. גם אם נקים עוד ועוד עמדות בדיקה בנתב"ג, לא ניתן יהיה למנוע מווריאנט חדש להיכנס לארץ ולהחליף את הקודם, כפי שאירע עם הווריאנט הבריטי וכעת גם עם זה ההודי. מה שחשוב הוא שמאחר והזן ההודי אינו גורם למחלה קשה יותר והחיסון מגן גם מפניו, אין הדבר מהווה סיבה לדאגה.
  3. שליש מהנדבקים הם מחוסנים. ובכל, כאן המקום להזכיר לציבור עובדה שגם היא אפשר שנשתכחה מאיתנו: החיסון לקורונה נבדק בניסויים והוכח כמונע מחלה קשה, אישפוזים ותמותה. הוא לא נבדק ולא הוכח כמונע הדבקה, למרות שיש עדויות שהוא מונע הדבקה במידה מסוימת. גם אם ישנה הדבקה במחוסנים, נשאלת השאלה: אז מה? כל עוד המחוסנים מוגנים ממחלה קשה ומתמותה, מה אכפת לנו אם ידבקו? לכל היותר יעברו מחלה קלה דמוית שפעת, הדבקה אפשרית של מחוסנים היא גם הסיבה שבגלל מלכתחילה לא היה הגיון בתו הירוק, שכן גם מחוסנים יכולים להידבק ולהדביק.
  4. חיסון ילדים מפני קורונה: לדעת הכותב ועמיתיי הרבים, זו החלטה שגויה. כל טיפול רפואי נבחן על ידינו בשני הקריטריונים החשובים של תועלת ובטיחות. באשר לתועלת, ילדים צולחים את מחלת הקורונה ללא סיבוכים, רובם אפילו ללא סימני מחלה. המבוגרים שסביב הילדים, הסבא והסבתא הרגישים יותר למחלת הקורונה, גם הם מחוסנים ולכן מוגנים. נשאלת השאלה על כן מהו בכלל הצורך לחסן ילדים מפני נגיף שאינו מהווה עבורם כל סכנה? מנגד, לחיסון עדיין אין אישור רשמי של ה-FDA אלא היתר לשימוש חירום בלבד, וכשהמגפה בארץ נמצאת בדעיכה, ברור שאנו לא נמצאים במצב חירום אמיתי. מקרים של תופעות לוואי קשות כמו דלקת בשריר הלב כבר תועדו בצעירים שחוסנו, והמדאיג הוא ששכיחות התופעה עולה ככל שהגיל יורד. דלקת בשריר הלב עלולה להביא לאי ספיקת לב ואף למוות. ברפואה יש כלל גדול ועתיק יומין: "ראשית לכל, אל תזיק". בחיסון ילדים חוששני שחצינו את הגבול האתי הזה. עם כל הכבוד לרצון העז שפועם בהורים וילדים לטוס לחו"ל, האם הימנעות מבידוד כשלעצמה היא סיבה לקחת טיפול רפואי ניסיוני?

אם כן, למרות התופעות המוצגות כמאיימות ומוזנות על ידי משרד הבריאות, אין במציאות משמעות מסוכנת לבריאות הציבור. נראה כי המטרה היא לתדלק את הפחד מהנגיף בקרב קובעי המדיניות והציבור, ולאפשר קבלת החלטות חסרות הצדקה כמו חיסון ילדים והארכת תקנות החירום.

פחד אינו מניע מועיל בקבלת החלטות. מיתוסים נוספים הקשורים בניהול מגפת הקורונה ושהתקבעו כנרטיב השולט על ידי הרשויות ראויים אף הם להפרכה, למשל "קטיעת שרשראות ההדבקה", הסגרים ועטיית המסכות. קודם כל חשוב להבין לאשורן את העובדות ולהשתחרר מהפחד. אין שום היגיון שבמציאות הקיימת נמשיך לחיות תחת פחד משתק ונשלים עם מדיניות חסרת בסיס וקיצונית.

>>> הכותב הוא מרצה לניהול מצבי חירום ואסון באוניברסיטת תל אביב, ממקימי צוות הטיפול במגפות, חבר "מועצת החירום הציבורית למשבר הקורונה"