אירוע מאוד לא שיגרתי התרחש לפני שלושה ימים ברחבי צה"ל. כל אלופי פורום המטה הכללי עשו הפסקה לכמה שעות מעיסוקם הרגיל ויצאו לבצע ביקורות בגדודים הלוחמים בצה"ל. הביקורים עסקו בעניין אחד, שלפחות בגדודים הלוחמים של צבא היבשה הוא אירוע משמעותי ומרכזי עד כדי כך שמפקד זרוע היבשה, אלוף יואל סטריק, הגדיר אותו "מהפכה".

לפני שנה קבע הרמטכ"ל אביב כוכבי ביטוי חדש הלקוח מעולמות אחרים: "הגדוד הלוחם כאתרוג". מאז מתנהל בצה"ל מהלך רחב מאוד ועמוק. הקצה המבצעי בכל לחימה הוא בסופו של דבר הגדוד הקרבי. מאחוריו תהיה חטיבה, אוגדה ואפילו פיקוד, אבל בסוף מי שעושה "תכלס" את הלחימה הם הגדוד, הפלוגה והמחלקה.

הלוחמים (צילום: מערכת את"צ)
הגדודים הלוחמים קיבלו עדיפות, אילוסטרציה | צילום: מערכת את"צ

הצורך לחזק את הקצה המבצעי חייב תכנון ומעשה שמתנהל כבר כשנה. במה הדברים אמורים: הגדודים הלוחמים קיבלו עדיפות בשורה של תחומים קריטיים כמו מודיעין, אמצעי לחימה, הכשרות והגדלת מספר הלוחמים. היום גדוד כזה נדרש ליכולות הפעלה של מסוקי קרב ומטוסי קרב כסיוע. כלומר, אש מן האוויר, אש מסוללות תותחים ולא פחות מכך יכולות פגיעה מדויקות באמצעים חדשניים שהוטמעו בתוך הגדודים. לא נראה לי שהביטוי "מהפכה" הוא מוגזם, הוא בעיקר משרטט את הכיוון - לתת ללוחם והמפקד בקצה יכולות חדשות, משמעותיות, לעניין קטלניות האויב.

חלק גדול מהשינוי מתאפשר בשל פיתוחים טכנולוגיים שיאפשרו למשל למפקד בגדוד "לדקור" מטרה מסוימת על צג שנמצא בידו, מסוק הקרב או מטוס הקרב יקבל את הנקודה הזו במדויק כשהוא טס באוויר. כך זה יעבוד גם לסוללות תותחים, שיש להם כבר יכולת לירי מאוד מדויק. זו המהות של הגברת הקטלניות.

אמצעי הלחימה החדשים שניתנו לגדודים הקרביים כוללים בין השאר אמצעי ראיית לילה לכל לוחם, לכל מפקד מחלקה יהיה רחפן שיאפשר לו לראות גם מעבר לגבעה או למבנה. מדובר בשילוב אמל"חים.

הלוחמים בפעולה (צילום: דובר צה"ל)
אמצעי לראיית לילה לכל לוחם, ארכיון | צילום: דובר צה"ל
הרמטכ"ל אביב כוכבי עם מפקדים בגדוד (צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל)
הרמטכ"ל אביב כוכבי עם מפקדים בגדוד | צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל

זהו מהלך משמעותי ורחב מאוד, ויחלוף עוד זמן עד שהגדודים ומפקדי הגדודים ילמדו וידעו כיצד לנצל את כל היכולות שניתנו להם. ה"מהפכה" היא בכך שלגדוד המבצעי יהיו יכולות איסוף מודיעין משלו, בנוסף למודיעין שהוזרם אליו. תהיה לו יכולת פגיעה בטווחים רחוקים יותר ומגוון טילים ורקטות. כל אלו משרטטים מהלך שעוד ייקח זמן והרבה אימונים עד שזה יוטמע גם בתודעה ובתובנות של המפקדים.

הכיוון הוא ברור, על פי התוויית הרמטכ"ל. הגדוד הלוחם יהיה קטלני יותר ומגוון הרבה יותר ביכולות שלו. יציאת אלופי המטה הכללי ליחידות השונות נועדה לבדוק ברמות הכי גבוהות - אם יש הלימה בין מה שצה"ל רוצה לתת לגדודים, לבין מה שקורה בפועל.

התוצאה של הביקורים האלו, ונכחתי באחד מהם שנערך בגדוד נחשון של כפיר, היא ברורה. מפקד זרוע היבשה, אלוף יואל סטריק, עבר שם לוחם לוחם ולמד ממנו - מה הוא יודע עכשיו יותר, ועד כמה הוא מסוגל להפעיל את היכולות החדשות שניתנו לו.

אלוף יואל סטריק, מפקד זרוע היבשה החדש (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
מפקד זרוע היבשה, אלוף יואל סטריק | צילום: דובר צה"ל, חדשות
אביב כוכבי רמטכ"ל (צילום: AP / FLASH 90, פלאש 90)
רוצה גדודים קטלניים יותר, הרמטכ"ל כוכבי | צילום: AP / FLASH 90, פלאש 90

במטכ"ל, מותר להניח, יסכמו את היום הזה וילמדו ממנו כיצד, איך ובאיזה גדוד להמשיך הלאה. זאת במטרה כדי להביא גם אותו ליכולת קטלנית והתקפית טובה יותר.