היום (שני) יחודש בבית המשפט המחוזי בירושלים משפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ויתר הנאשמים בתיקי האלפים. זה יקרה לאחר דחייה של כחודש, שנכפתה עקב הסגר ומצב התחלואה במדינה שהביא איתו נגיף הקורונה. 

לפי הפרסומים השונים בתקשורת, צפוי הדיון לעסוק בכמה סוגיות, חלקן עשויות להיות קריטיות אם יתקבלו: הנקודה הראשונה היא השלמת תשובת הנאשמים (בעל-פה), ובהם כמובן ראש הממשלה, לעובדות כתב האישום. בסוגיה השנייה יידרשו השופטים רבקה פרידמן-פלדמן, עודד שחם ומשה ברעם לבקשת ראש הממשלה כי כתב האישום בעניינו יבוטל, בטענה להיעדר אישורים מתאימים לפתיחה בהליך החקירה נגדו מצד היועץ המשפטי לממשלה ד"ר עו"ד אביחי מנדלבליט.

לצופה מהצד, טענה זו עלולה להיראות כ"טכנית" או כ"טענה קנטרנית", אך בהליך פלילי, כשעל כף המאזניים מונחת חירותו של אדם, כל אדם, בית המשפט בישראל מקפיד קלה כבחמורה בעניינים אלה. כמו כן, יידרש בית המשפט לבקשות נוספות מצד סנגורי ראש הממשלה הנוגעים, בין היתר, לקבילות ראיות ומחיקת פריטים שלמים מכתב האישום.

דיון על התנהלות משפט נתניהו (צילום: ראובן קסטרו, החדשות12)
דיון על התנהלות משפט נתניהו | צילום: ראובן קסטרו, החדשות12
חשיפה: המכתב שעצר את קידום ליאת בן ארי (צילום: פלאש 90, חדשות)
בן ארי תצטרך לשכנע את השופטים, ארכיון | צילום: פלאש 90, חדשות

לצד העובדה העצובה (וההיסטורית), ולפיה לראשונה יושב על ספסל הנאשמים ראש ממשלה מכהן, תחילת משפטו של ראש הממשלה מהווה אירוע מכונן לכך שאנחנו חיים במדינת חוק ולא במדינה שבה האנרכיה שולטת. זאת משום שמדינה שיודעת לשפוט את מנהיגיה ולתת להם את יומם בבית המשפט, זוהי מדינה שמקרינה חוזקה ולא חולשה. 

עלינו לזכור ולהזכיר כמה כללים שבמשפט הפלילי אין בלתם: הראשון הוא שראש הממשלה וכך גם יתר הנאשמים על ספסל הנאשמים ב"תיקי האלפים", חפים מפשע עד שתוכח אשמתם. אשמה זו, חשוב להדגיש, איננה נקבעת ברשתות החברתיות, לא על ידי פרשן ולא על ידי כתב משפט. זה קורה רק באולם בית המשפט המחוזי בירושלים, על ידי הרכב שופטים הטרוגני, מקצועי ובלתי תלוי. הרכב זה מהווה חלק ממערכת משפט מצוינת ועצמאית, בה נשפטו עוד לפני ראש הממשלה נתניהו אלפי בני אדם, חלקם נבחרי ציבור שזכו כולם לדין צדק. ודי אם נזכיר את הכרעות בית המשפט בעניינם של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט והנשיא לשעבר משה קצב. בכולם פעל בית המשפט ללא מורא, זולת מרותו של הדין.

משה קצב ואהוד אולמרט (צילום: יחסי ציבור)
זכו לדין צדק, אולמרט וקצב | צילום: יחסי ציבור

הכלל השני הוא כי על הפרקליטות להוכיח ולשכנע את השופטים היושבים בדין, מעבר לכל ספק סביר, שהנאשמים אכן ביצעו את המיוחס להם בכתב האישום. הכלל השלישי נוגע להבנה שהליך פלילי איננו עובד בשיטת "זבנג וגמרנו". מדובר בהליך רציני, ממוקד, מקצועי ולעיתים ארוך, בו שומעים עדים רבים. הכול, כדי להגיע לחקר האמת.

בתום הדיון צפויים שופטי ההרכב להתייחס לאחת השאלות אולי הכי נפיצות בימים אלה, והיא: מתי יחל שלב ההוכחות בו יעידו עדי התביעה. ברקע, מדינת ישראל נמצאת במערכת בחירות רביעית תוך שנתיים. 

אין זה תפקידי לייעץ לבית המשפט הנכבד, ואני סמוך ובטוח שיעשה את עבודתו על הצד הטוב ביותר. עם זאת, חשוב לי להדגיש דווקא בתקופה זו שגורל המדינה איננו תלוי אך ורק בהכרעת בית המשפט המחוזי בירושלים, שעלולה עוד לקחת זמן רב. אסור לנו כעם וכמדינה לעצור את נשימתנו כל פעם מחדש. עלינו לסמוך על שופטינו שיושבים בדין שיעשו משפט צדק.

שר המשפטים לשעבר נאמן. התיק נסגר (צילום: פלאז 90 / אביר סולטן, חדשות)
כתב אישום שהסתיים בקול ענות חלושה, יעקב נאמן ז"ל | צילום: פלאז 90 / אביר סולטן, חדשות

לצערנו, רשימת נבחרי הציבור שהחל בעניינם הליך פלילי, לרבות חקירה פלילית, היא ארוכה. היא כוללת שני נשיאי מדינה, ראשי ממשלה, שרים, חברי כנסת, ראשי רשויות מקומיות ועוד. אולם, וזאת חשוב להדגיש, במעלה הגבעה, כשהערפל מתפוגג והעובדות מתבררות, חקירת נבחר ציבור או אפילו כתב אישום שהוגש עשויים להסתיים בקול ענות חלושה. די אם נזכיר כאן את זיכויו המהדהד של שר המשפט ושר האוצר לשעבר, עורך הדין יעקב נאמן ז"ל.

כפי שההיסטוריה לימדה אותנו, ואותי באופן אישי כסניגור פלילי במשך שנים רבות וגם כיום, משפט פלילי עשוי להתנהל כ"רכבת הרים". עלולים להיות עליות ומורדות להגנה, אך גם לתביעה. אלה דורשים המון סבלנות, מתינות והתאפקות מכל המעורבים.

"גורל המדינה איננו תלוי אך ורק בהכרעת בית המשפט המחוזי בירושלים, שעלולה עוד לקחת זמן רב. אסור לנו כעם וכמדינה לעצור את נשימתנו כל פעם מחדש. עלינו לסמוך על שופטינו שיושבים בדין שיעשו משפט צדק"

ניסיון לחזות כיצד יסתיים ההליך כבר עתה איננו קל וידוע למי ניתנה הנבואה, ועל כן אמנע מכך. לצד זאת, אני ער למתח שמביא עימו ההליך, כאשר לאחרונה התוודעתי למתיחות הגואה בין באי כוח הצדדים להליך. מבלי להיכנס לגופן של טענות, אציין שחשדנות בהליך הפלילי הינה דבר טבעי, לבטח בתחילת ההליך. אולם, חלק מאותה חשדנות ניתן להפיג באמצעות התנהלות בתום לב, שקיפות והוגנות של הצדדים ובאי כוחם.

מהיכרותי את באי כוח הצדדים, הן מהתביעה והן מההגנה, ברור לי שלמרות אותו המתחים שציינתי, הם יכולים לנהל את הליך העמדתו לדין של ראש הממשלה בהתאם לכל דין, באורח רוח, תוך הפגנת כבוד איש ברעהו.

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90



לפני סיום, ואם אתנתק לרגע ממשפטו של ראש הממשלה נתניהו, אני רוצה להביע תקווה שהבחירות שיגיעו והמשך מבצע החיסונים של האוכלוסייה, יביאו עמם מזור ותקווה למדינתנו ויוציאו אותנו מהמשבר הרפואי והכלכלי שמלווים אותנו.

עו"ד אבי חימי הוא ראש לשכת עורכי הדין בישראל.