ב-23 בדצמבר 2016 רעדה הארץ. מועצת הביטחון אימצה את החלטה 2334 הקובעת שההתנחלויות הן בלתי חוקיות ומהוות מכשול לשלום. ההחלטה דורשת ממדינת ישראל לחדול מכל פעילות ההתנחלות וקוראת לכלל המדינות להבחין בהתנהלותן בין השטחים לבין ישראל. ההחלטה התקבלה ברוב של 14 מתוך 15 החברות במועצת הביטחון, ארצות הברית נמנעה. זה קרה פחות מחודש לפני חילופי הממשל, חודש לפני שהנשיא ברק אובמה, מזכיר המדינה ג'ון קרי וסגן הנשיא ג'ו ביידן פינו את המסדרונות בוושינגטון לדונלד טראמפ ואנשיו. ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, שכמו הרפובליקנים בקונגרס ניהל במשך שמונה שנים מדיניות לעומתית כלפי ממשל אובמה, רתח.

מערכת יחסים קשה. אובמה ונתניהו (צילום: רויטרס)
תקף בחריפות את אובמה, רה"מ נתניהו | צילום: רויטרס

גורם מדיני בירושלים האשים את אובמה וקרי ב"קנוניה עם הפלסטינים. זהו מחטף שנועד לממש את מדיניותו נגד ישראל. אובמה רוצה לכפות על טראמפ את מדיניותו... אובמה יודע שהמדיניות של ארצות הברית עומדת להשתנות, הוא מנסה לקבע החלטה באו"ם, אף שזו לא תהיה מדיניותו של הנשיא הבא. זוהי נטישה של ישראל. אובמה שובר עשורים של מדיניות שבמסגרתה ארצות הברית הגנה על ישראל באו"ם". מילים קשות לא פחות השמיע ראש הממשלה נתניהו בשמו, כשבתסכולו האשים יממה אחר כך את ממשל אובמה ב"מחטף אנטי-ישראלי מביש באו"ם".

 

 

לפי הנוהל המקובל, הדברים הללו היו אות וסימן לחברי ממשלת נתניהו להשתלח בנשיא היוצא ברק אובמה ובממשלו. מירי רגב, אז שרת התרבות והספורט, לגלגה בתוכנית "שש עם עודד בן עמי" ושאלה: "מי זה אובמה? אובמה הוא היסטוריה. יש לנו את טראמפ, יש לנו ראש ממשלה מצוין... ויש לנו את הקדוש ברוך הוא". השר גלעד ארדן, אז השר לביטחון הפנים בממשלת נתניהו, גם הוא לא ברר מילים כשהתייחס לנשיא אובמה. ברוח המנהיג, בריאיון לגלי צה"ל אמר ש"ההימנעות האמריקנית נבעה מאידאולוגיה שגויה והרסנית של הנשיא אובמה, שאת תוצאותיה ראינו בשמונה שנות כהונתו. הוא הותיר מורשת שתביא להרבה חושך במזרח התיכון".

ארדן, רגב, השר לביטחון פנים, שרת התרבות, קורונה (עיבוד: יונתן זינדל ואוליבייה פיטוּסי, פלאש/90 )
"מי זה אובמה?", השגריר ארדן והשרה רגב | עיבוד: יונתן זינדל ואוליבייה פיטוּסי, פלאש/90

לנתניהו ולאנשיו אכן היו ארבע שנים מופלאות עם דונלד טראמפ בבית הלבן. עד כדי כך מופלאות - שאת משרת השגריר לוושינגטון איחד נתניהו עם משרת השגריר לאו"ם (שגרירנו ל-U, התבדחו במשרד החוץ בירושלים. ל-UN ול-USA). בבחינת - מי צריך שגריר כשיש לנו קשר כזה עם הנשיא טראמפ בבית הלבן.

צחוק הגורל הוא שהגעתו של השר שנהיה לשגריר בוושינגטון, גלעד ארדן, חפפה את חזרתם של כל אנשי המפתח בממשל אובמה ובראשם ג'ו ביידן, הסגן שנהיה לנשיא. כן - כל אלה שארבע שנים קודם לכן האשים אותם ארדן, בשם נתניהו, ב"אידאולוגיה שגויה והרסנית, שתביא להרבה חושך במזרח התיכון".

ג'ו ביידן לאחר שהאלקטורים אישרו את היבחרו (צילום: רויטרס)
יקיים שיחה - כשהזמן יתאים, הנשיא ביידן | צילום: רויטרס

אין ספק שבמסגרת המדיניות הבוגרת והמפוקחת שהנשיא ג'ו ביידן מנסה לקדם, הוא ישוחח עם בנימין נתניהו כשיגיע הזמן. אבל עד אז, כל עוד אפשר, בממשל יניחו לנתניהו לאכול את הדייסה שבישל.