זוכרים את חגיגות פורים בשנה שעברה? כשרק שמענו על הנגיף הזה ולא באמת הבנו אילו צרות הוא עומד לעשות כאן, וכמה נזק יכולות לגרום מסיבת תחפושות או קריאת מגילה במקומות הומי אדם. רק שנה עברה מאז, למרות שנדמה שחלף עשור שלם, והנה שוב הגיע פורים - עם אלפי מתים ומאות אלפי נדבקים, וגם חגיגות בהגבלת ריחוק. מי היה מאמין?

אני אוהב את פורים - את ההשתטות הממוסדת הזו, את הרשות להיות קצת גבוליים ליום אחד, את הנדיבות של משלוחי המנות וכמובן את התמונות של התחפושות, של הנכדים שלי ושל כל ילדי ישראל. הוויתור על כל אלו, גם השנה אחרי שכבר חשבנו שהמגפה הזו תכף מאחורינו, הוא ממש שובר את הלב.

בכל זאת, פורים תשפ"א הצטרף לכל החגים של השנה האחרונה. גם אותו ציינו בצניעות פחות או יותר, כי כמובן שתמיד יש מי שקובע לעצמו חוקים. חוגגים ללא עדלאידע רשמית ובלי ריקודים. מדבר אחד לא הצלחנו להתחמק גם השנה, תופעה שאפילו הקורונה לא הצליחה לעצור: גלריית התחפושות החושפניות שמרכיבה כבר כמה שנים טובות כל אירוע פורים בכל מקום בישראל.

פורים פתח תקווה (צילום: דוברות עיריית פתח תקוה,  יח"צ)
כל בעלת מקצוע הפכה ל"סקסית", ארכיון | צילום: דוברות עיריית פתח תקוה, יח"צ

דרך קלה למשוך תשומת לב

נכון, באופן טבעי אני די שמרן. אני עוד זוכר בגעגוע את הימים שבהם התחפשו לאסתר המלכה ומרדכי היהודי, אבל מה שהולך כאן בשנים האחרונות בפורים הוא הרבה יותר מחוסר טעם - הוא פשוט מגעיל.

במבט קצר (עדיף כמה שיותר קצר) על התחפושות ברחובה או קניונה של עיר, אפשר לטעות ולחשוב שכל בעלת מקצוע בישראל (רופאה, שוטרת, חיילת וכו') מחויבת לקוד לבוש של חשפנית, ועוד חשוף (והרבה) הוא דרישת סף כדי לקיים את מצוות החג. בכל פעם מחדש היצירתיות של מעצבי התחפושות מצליחה להפתיע - איך כל דמות נשית הופכת ל"שובבה" או "סקסית", כאילו מדובר באפשרות היחידה שנערה או אישה יתלבשו בפורים.

"למחשופים העמוקים ולקרעים הגסים אין שום מסר חיובי או אמירה אסתטית. מי שמתלבשת כך היא לא מגניבה או כיפית - היא פשוט מישהי שאיבדה את דרכה"

ומה החידוש של הזמן האחרון? שכל היופי הזה הוא לא רק נחלתן של נערות מתבגרות בתקופה של מרד ובחינת גבולות, או נשים בכל הגילים שמבטיחות לעצמן דרך קלה למשוך תשומת לב. הסגנון הדוחה הזה כבר חלחל לבנות בבית הספר ואפילו לילדות בגן. לא מאמינים? תעיפו מבט בקטלוג תחפושות ממוצע, או תעשו סיבוב קצר ברשתות החברתיות ותראו בעצמכם. אין לי אחריות על הבחילה שתתקוף אתכם. כן, גם השנה ההגבלות לא עצרו את התופעה.

פורים, תחפושות, תחפושת (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90 )
כבר לא רק נערות מתבגרות, אילוסטרציה | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90

אז איך זה קורה? אולי כמו בכל נושא צרכני או אפילו תרבותי, מישהו קובע רף והשאר מנסים לחקות אותו ואז אף להתעלות עליו. כמו שבכל עונה תוכניות הריאליטי נהיות קצת יותר קיצוניות, כך גם התחפושות הופכות ליותר ויותר פרובוקטיביות.

זה לא "רק יום אחד בשנה"

אני מניח שהרבה אימהות וגם אבות מעקמים את האף מול התלבושת הזאת, אבל לא רוצים להיות אלו שמקלקלים את המסיבה, אם בכלל מישהו שואל אותם. יכול להיות שחלק מהם אפילו מעודדים את הבנות להתלבש ככה, אולי הם אומרים לעצמם ש"זה רק פורים, בסך הכול יום אחד בשנה".

אבל זה כמובן לא יום אחד, המסר הוא ברור. הילדות, בכל גיל, קולטות אותו היטב: רוצה לבלוט? רוצה להיות אהובה ומקובלת? תקצרי את החצאית. בעצם, לפעמים אפילו לא צריך בכלל חצאית.

צפו: ישראל מתכוננת לפורים 2019 (צילום: הדס פארוש, פלאש90, חדשות)
מספיק לתת מבט בקטלוג התחפושות, אילוסטרציה | צילום: הדס פארוש, פלאש90, חדשות

כמובן שזו מדינה חופשית, ולכל אחד ואחת שמורה הזכות כיצד להתלבש ומה לקנות לילדה שלו, בטח בפורים. עם זאת, אי אפשר לקחת את התופעה המאוסה הזו ולעשות לה ספין פמיניסטי של "העצמה נשית" או "ביטוי לחירות פנימית". למחשופים העמוקים ולקרעים הגסים אין שום מסר חיובי או אמירה אסתטית. מי שמתלבשת כך היא לא מגניבה או כיפית - היא פשוט מישהי שאיבדה את דרכה.

זו לא שמרנות דתית או שוביניסטיות קלאסית - אני בטוח שגם בוגרות החוג למגדר מביטות על התופעה הזאת בזעם וזעזוע. יכול להיות שיש לנו ויכוח על הסיבות מדוע זה קורה. עם זאת, כל אדם הגון, גבר או אישה, אמור להרגיש במקרה הטוב אי נוחות גדולה מול ילדות, נערות ונשים שנראות כאילו השאירו בבית לא רק את הבגדים, אלא גם את הכבוד העצמי שלהן.