בעוד 6 ימים ילכו אזרחי ישראל להצביע בפעם הרביעית בתוך שנתיים. ראשי המפלגות הגדולות, בנימין נתניהו ויאיר לפיד, נלחמים בכדי לשתות מנדטים מהסיעות הקטנות. אחרים נלחמים לעבור את אחוז החסימה. הסיעות היחידות שיודעות שיהיה קשה לפגוע בכוחן אלו ש"ס ויהדות התורה. אלו סיעות עם מאגר מצביעים בטוח, כאלו שהולכים להצביע לא בגלל החוכמה של אריה דרעי או החריפות של משה גפני, הם הולכים להצביע כדי לקיים מצוות 'ועשית ככל אשר יורך'. לכן אין באמת רלוונטיות לדמות שתעמוד בראשות הסיעות החרדיות.

עם זאת, יש עדיין חששות בשתי הסיעות. בש"ס החשש הוא על המנדט התשיעי וביהדות התורה הוא על המנדט השביעי. בש"ס חוששים שהמתקפות בתקשורת על הציבור בחרדי בשנה האחרונה, בצל מגפת הקורונה, תוך הכללת היהדות החרדית, תגרום לחשש אצל המצביעים מהפריפריה להצביע למפלגה חרדית ואלו יעדיפו להצביע לבנימין נתניהו.

יהדות התורה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90‎, חדשות)
סיעת יהדות התורה, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90‎, חדשות

זו הסיבה שבש"ס משקיעים מאמצים רבים בקרב הציבור המזרחי שאינו חרדי. קשה באמת להעריך בכמה קולות מדובר. בש"ס מדברים על הערכה של כ-3 מנדטים שאינם חרדים. במפלגה החרדית-ספרדית משקיעים כסף רב בהפקת סרטוני בחירות המעוררים את הרגש למזרחי מהפריפריה, זאת בניסיון לשמור אותו ברצון להיות חלק מהמפלגה שהרב עובדיה יוסף ז"ל הקים.

"גם אם יש לו כיפה וזקן, הוא לא ידאג לך"

ביהדורת התורה יש חשש מפני זליגת קולות לציונות הדתית של בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר. בקרב המצביעים הצעירים ניתן לשמוע ביקורת קשה על הנציגים בכנסת. ישנן טענות על שתיקה נגד ההסתה בימי הקורונה, וזה לצד אלימות המשטרה וטענות לאכיפה בררנית. מי שהתייצבו שם, לצד החרדים, היו סמוטריץ' כחבר כנסת ובן גביר כפרקליט.

בחודש האחרון מרכזים חברי הכנסת החרדים-אשכנזים מאמץ רב בכדי לחדד את ההבדלים בין סיעה חרדית לסיעה דתית. "גם אם יש לו זקן וכיפה, הוא לא ידאג לצרכים שלך", מחדדים שוב ושוב. עם זאת, עדיין צריך להדגיש, בניגוד לתחושה, לא נראה שתהיה נהירה של אלפי צעירים חרדים לבן גביר.

"ליברמן הוא זה שגורם לחרדי להבין שהכוח של הסיעות החרדיות חייב להישמר. גם אם יש ביקורת קשה, יש רגעים שצריך לסתום את האף ולדחוף את המעטפה לקלפי, כי לכולנו יש אויב משותף"

לצד כל זה, בימים האחרונים החלו ראשי יהדות התורה וש"ס, אריה דרעי ומשה גפני, במאבק פנים חרדי. גפני ירה ראשון עם קריאה לספרדים הלומדים במוסדות אשכנזים להצביע ליהדות התורה, והדגיש כי יש הבדל ב"השקפה" של המפלגות. דרעי מצידו השיב אש כשגפני פער את פיו נגד רבני ש"ס.

החרדים הלכו עם נתניהו - והוא החזיר להם טובה

אך מי שהצליח - יותר מכולם - לאחד את הציבור החרדי סביב הסיעות החרדיות הוא לא אחר מאשר איווט ליברמן. זה שרוצה לשלוח את כולנו על מריצה למזבלה. הוא זה שגורם לחרדי להבין שהכוח של הסיעות החרדיות חייב להישמר. גם אם יש ביקורת קשה, יש רגעים שצריך לסתום את האף ולדחוף את המעטפה לקלפי, כי לכולנו יש אויב משותף. ביהדות התורה מנצלים זאת היטב במסגרת קמפיין הבחירות.

אביגדור ליברמן עיבוד (צילום: פלאש 90)
מאחד את הקול החרדי, אביגדור ליברמן | צילום: פלאש 90

ואי אפשר בלי לנסות להבין את הקשר בין החרדים לבנימין נתניהו. מעולם לא היה פוליטיקאי שהצליח לגרום לראשי הסיעות החרדיות להצהיר מראש שיתמכו בו ולמעשה לאבד את כוחן כלשון מאזניים, כאלו שכולם מחזרים אחריהם.

יש לכך הרבה סיבות. בראש ובראשונה העובדה שהצעירים החרדים הופכים לימניים יותר. אך יותר מכל זאת, העובדה שהציבור החרדי מתחבר אל הנרדף. "האלוהים אוהב את הנרדף". בציבור החרדי נתפס שנתניהו נרדף. אחת הסיבות לכך היא העובדה שהוא הולך עם הציבור החרדי, ונתניהו גם מחזיר להם טובה. בעידן הקורונה, כשהחרדים היו על ה"גל התקשורתי", נתניהו יצא שוב ושוב וגיבה את המגזר במסיבות עיתונאים ובריאיונות לתקשורת. זה בזמן שאחרים, כולל בימין, בחרו לתקוף ולהכות במגזר שגם כך סבל מתחלואה גבוהה.

ישי כהן (צילום: כיכר השבת)
ישי כהן | צילום: כיכר השבת

נראה שכל עוד שבשמאל ימשיכו לעסוק בנושאי דת ומדינה, בגיור ובגיוס, ולא באידיאולוגיה של ימין ושמאל, הם לא יגיעו לשלטון. מה שיצחק רבין ז"ל הבין והפך את אריה דרעי הצעיר לשר בכיר בממשלתו, ולחבר קרוב, השמאל של היום שכח.

הכותב הוא פרשן פוליטי ועורך באתר 'כיכר השבת'.