נשיא מועצת הריבונות של סודן, הגנרל בורהאן, בירך אמש (שני) על הודעתו של טראמפ בדבר כוונתו להסיר את סודן מרשימת המדינות התומכות בטרור. ההסדר כולל התחייבות של סודן להעמיד כ-335 מיליון דולר לתשלום פיצויים למשפחות נפגעי הטרור בהתקפות של אל-קאעידה במזרח אפריקה בתקופה שבה השליט הקודם, גנרל עומאר אל-באשיר, אירח את אוסמה בן לאדן. על פי המתווה שסוכם בהשתתפות מנהיגי איחוד האמירויות, יוביל הצעד הזה של טראמפ לסדרת מהלכים הדרגתיים לקראת נורמליזיציה בין סודן וישראל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בסודן ניטש ויכוח קשה בשאלה זו והנושא הזה מהווה מוקד סיקור עיקרי של כלי התקשורת, אבל ככל הנראה הושגה הסכמה בין המנהיגות הצבאית של המדינה לבין הממשלה האזרחית על אופן המהלכים. נשיא מועצת הריבונות של סודן, גנרל עבד אל פתח בורהאן, נפגש עם ראש הממשלה נתניהו בראשית השנה באוגנדה והמגעים בין שתי המדינות נמשכים מאז.

טקס החתימה בבית הלבן (צילום: רויטרס)
טקס חתימת הסכם הנורמליזציה עם איחוד האמירויות ובחריין בבית הלבן | צילום: רויטרס

באחרונה קמו בסודן התאגדויות שונות לתמיכה בנורמליזציה עם ישראל בנימוק שההישג הזה הכרחי כדי לאפשר לסודן להיחלץ מהמשבר הכלכלי הקשה שבו היא נתונה. העיתונות הסודנית עוסקת מדי יום בשאלה זו תוך כדי ויכוח חריף בין מצדדי הנורמליזציה ומתנגדיה. ההתפתחות שמסייעת להתקדמות הצפויה נוגעת להסכמי השלום שהשיגו השלטונות בסודן עם רוב ארגוני המורדים במדינה בימים האחרונים, לרבות שיתופם במועצת הנשיאות.

אחד מאנשי המפתח במהלכים מול סודן הוא גנרל מיגל קוריאה האחראי לענייני המפרץ במועצה לביטחון לאומי של הבית הלבן. קוריאה פיקד בשעתו על מבצע החילוץ של אחיינו של שליט האמירויות מתימן ומאז יש לו עמדה מיוחסת אצל מנהיגי האמירויות. ההתקדמות ביחסים בין ישראל וסודן אמורה להתרחש באופן מדורג ולא כמהלך נורמליזציה חד פעמי, כאשר בכל שלב תהיה הידברות של כל הצדדים לגבי ההתקדמות.