מאז עדכן דונלד טראמפ, כהרגלו בציוץ, שנדבק בנגיף קורונה, המתינה האומה האמריקנית, ולמעשה העולם כולו, לעדכון מקצועי על מצבו מצוות הרופאים שמטפל בו. בשעות הראשונות דובריו, שאינם רופאים, תדרכו על תסמינים קלים בלבד, אך הזמן חלף והנשיא אושפז בבית החולים הצבאי וולטר ריד במרילנד ובגזרת העדכון המקצועי - דממה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כיממה וחצי חלפה עד שביום שבת נפתחו דלתות בית החולים וד"ר שון קונלי, רופאו האישי של הנשיא, יצא לתקשורת מלווה בתשעה רופאים, מרביתם צבאיים. לא רחוק מהם ניצב ראש הסגל בבית הלבן, מארק מאדוז, איש אמונו של הנשיא, ופיקח על התדריך.

הד"ר קונלי צייר תמונה ורודה, אפילו ורודה מדי. בפתח דבריו ציין קונלי שחלפו 72 שעות מאז חלה הנשיא והקפיץ כל אוזן רגישה של עיתונאי סביבו, שידע כי חלפו רק 35 שעות מאז ציוץ הנשיא בטוויטר. והיו טעויות נוספות בלוח הזמנים אותן מיהר הבית הלבן לתקן על ידי הפצת הבהרה חתומה בכתב ידו של הרופא האישי של הנשיא.

רגע לפני שפנה לשאלות הכתבים, נזכר ד"ר קונלי לציין כבדרך אגב, בצורה מאולצת משהו, שלראש הסגל יש לא מעט מטלות עבור נשיא ארה"ב והוא דואג שימלא את כולן. מכאן התדריך רק הידרדר.

קונלי נשאל אם הנשיא קיבל טיפול משלים בחמצן והתעקש לענות שכעת הוא לא נזקק לחמצן. שוב אוזניהן הרגישות של כתבי הבית הלבן הזדקרו. הוא נשאל שוב וענה את אותה התשובה. אז נשאל באופן פרטני באשר לימים חמישי, שישי ושבת. "בחמישי לא נזקק לחמצן", ענה קונלי. "בשבת עד כה ללא חמצן ובשישי, מרגע שהועבר לצוות, ללא חמצן".

לכולם היה ברור שלמרות ניסיונות ההתחמקות וההסתרה טראמפ אכן קיבל חמצן. כשעה לאחר התדריך, היה מי שהדליף לסוכנות הידיעות AP שהנשיא חווה אירוע של קושי נשימתי בעודו בבית הלבן, שנבע מירידה ברמת החמצן. דונלד טראמפ נזקק לטיפול משלים בחמצן עליו הורה לא אחר מאשר ד"ר שון קונלי בעצמו. משמע הרופא הראשי של הבית הלבן לא רק התחמק מתשובה, אלא גם שיקר לאומה.

אך הפיאסקו לא נעצר פה. קונלי סירב למסור מהם ממצאי סקירת הריאות שעבר הנשיא והאם התפתחו אצלו תסמינים של דלקת ריאות. הוא גם לא מסר מה היה חום גופו ואפילו לא את פיסת המידע הנחוצה להשלמת חקירה אפידמיולוגית - מתי נערכה לנשיא בדיקת הקורונה האחרונה שחזרה שלילית.

התדריך היה כל כך רחוק מהמציאות עצמה עד שראש הסגל בבית הלבן מאדוז זימן כמה עיתונאים, אמר שהמצב מדאיג וציין כי 48 השעות הקרובות תהיינה קריטיות ביחס לכיוון התפתחות המחלה.

למחרת חזר ד"ר שון קונלי לפודיום, צמוד יותר לדפים. הוא עדכן שנשיא ארה"ב עבר שוב אירוע נשימתי ונזקק לחמצן, אם כי למשך זמן קצר יותר מאשר באירוע הראשון. קונלי הוסיף שבעקבות האירוע הנשימתי השני הוחלט לטפל בנשיא גם בסטרואידים. כשנשאל לאיזו רמה ירד החמצן, האם מתחת ל-90%, ענה שמתחת ל-94% ורק אחרי לחץ נוסף מצד הכתבים הסכים לגלות שלא הגיע ל-80%.

גם בתדריך השני צצו שאלות חשובות עליהן סירב הרופא לענות בטענה לחיסון רפואי של דונלד טראמפ. די ברור היה שמסתירים משהו ושהציבור האמריקאי לא מקבל את כל המידע באשר למצבו הבריאותי של הנשיא.

בשעות הערב כבר ראינו את הנשיא דונלד טראמפ מפר בידוד. באישור רופאו האישי, יצא הנשיא לסיור דאווין תוך שהוא העמיד בסכנת הדבקות את סוכן השירות החשאי והנהג האישי - הכל למען רווח פוליטי.

במקום רפואה - עובדות אלטרנטיביות

מוקדם עדיין לומר אם ההחלטה לשחרר את נשיא ארה"ב, כאשר הוא עדיין חולה ולא יצא מכלל סכנה, הייתה נכונה, אך אין ספק שהתקבלה תחת לחץ עצום של הנשיא ויועציו על הצוות הרפואי. נקווה שאיש מהם לא יתחרט על כך.

טראמפ מחוץ לבית החולים (צילום: reuters)
טראמפ מחוץ לבית החולים | צילום: reuters

קונלי צריך היה להבין שמצב בריאותו של הנשיא בכל רגע נתון, וללא כל קשר למערכת בחירות, הוא עניין של ביטחון המולדת. דונלד טראמפ כבר אינו אדם פרטי ומצב בריאותו צריך להיות שקוף לאומה. תפקידו של רופא הבית הלבן הוא לדאוג לבריאותו של הנשיא ולא להפוך לחבר בצוות הקמפיין של טראמפ.

לכן, כשנשאל לכמה עלה חום גופו, הרופא האישי היה צריך להשיב. כשנשאל עד כמה ירדה רמת החמצן בדמו, היה צריך להשיב. כשנשאל מתי עבר הנשיא בדיקת קורונה אחרונה שחזרה שלילית, היה צריך להשיב. אם מצבו של הנשיא מוגדר מורכב, קונלי לא יכול להשתמש בצמד המילים "טוב מאוד". ואם הנשיא נזקק לחמצן, קונלי חייב לומר זאת באופן ברור ולא מתחמק.

טראמפ יצא להודות לתומכיו מחוץ לבית החולים (צילום: רויטרס)
אישר לנשיא לצאת לסיבוב. טראמפ ברכבו | צילום: רויטרס

ברור לגמרי שבמצב שכזה קשה לקיים מערכת יחסים תקינה של רופא ומטופל. הפציינט הוא האיש החזק בעולם, בשיאה של מערכת בחירות גורלית. עם זאת, היה אפשר לצפות שלפחות הרופא ימלא תפקיד של מבוגר אחראי, תוך הצבת גבולות לנשיא ומסירת כל העובדות לציבור האמריקני - ולא "עובדות אלטרנטיביות".

הרופא שהתמסר לבוס

ד"ר שון קונלי, בן 40 בלבד, היה קצין בצי האמריקני. לתפקיד הרופא הראשי של הבית הלבן נכנס לפני כשנתיים וחצי, בסוף חודש מרץ 2018. שמו עלה, עד להידבקותו של הנשיא בשבוע האחרון, בעיקר בשני אירועים שיכלו לרמז על נאמנותו האבסולוטית לדונלד טראמפ, בדיוק כמו שהנשיא אוהב.

בנובמבר 2019 נערך ביקור פתע של הנשיא טראמפ בבית החולים שבו אושפז רק בשבוע שעבר. סיבת הביקור הלא מתוכנן שאינה במסגרת הסקירה הרפואית השנתית לא ידועה עד היום. היו מי שטענו לשבץ קל. העיתונאי מייקל שמידט חשף בספרו "דונלד טראמפ נגד ארצות הברית" שסגן הנשיא הועמד בכוננות להעברת סמכויות באופן זמני. הד"ר קונלי מסרב למסור גם היום את סיבת הביקור הבהול ובעיקר אם לאירוע יש השפעה על תפקודו של הנשיא כעת.

ראש הסגל בבית הלבן, וסגל הרופאים שמטפלים בנשיא טראמפ (צילום: Reuters)
ראש הסגל בבית הלבן וצוות הרופאים שמטפלים בטראמפ | צילום: Reuters

בחודש מרץ השנה החל טראמפ לקדם במרץ שימוש בתרופות נגד מלריה כלורוקוויין והידרוקסיכלורוקווין, כיעלות לטיפול בקורונה. טראמפ דחף את התרופה בציוצים ובהצהרות, ללא כל הוכחה מדעית. ב-20 במאי אף עדכן הנשיא שהוא נוטל מזה שבועיים הידרוקסיכלורוקווין. את המרשם לתרופה רשם עבורו ד"ר שון קונלי, למרות לא מעט אזהרות של מדענים כי לתרופה תופעות לוואי והיא איננה יעילה לטיפול בקורונה.

27 ימים לבחירות לנשיאות ארצות הברית, המציאות עולה על כל תסריט מדע בדיוני שניתן היה לכתוב. דונלד טראמפ, בעל תדמית המנהיג החזק, לא שיער שיידבק בנגיף, בטח לא שיצטרך להתאשפז ולהסתגר מהעולם - גם אם בסוויטה נשיאותית. הוא לא תיאר שכל העולם ידון במשקלו, בקצב נשימתו ובמצבו הבריאותי של הגבר בן ה-74.

המפלגה הרפובליקנית לא דמיינה שקמפיין המפלגה, שמבוסס כולו על איש אחד, יקרוס באחת, עם היעלמות הכוכב הראשי. אך לדונלד טראמפ וגם למפלגה הרפובליקנית יש מספיק יועצים פוליטיים, קמפיינרים וספינולוגים - ד"ר שון קונלי אינו אחד מהם.