מי שביצע מבצע כזה בלב טהרן צריך מודיעין מדויק ואינטימי מאוד. ראש תוכנית הגרעין של אירן מוחסן פח'ריזאדה הוא אדם זהיר, מוקף מאבטחים וחשדן. הוא ידע כל השנים שהוא ברשימת המעקב והחיסול של ישראל וארה"ב. הוא ראה את חבריו המדענים מחוסלים בזה אחר זה וידע שיגיעו גם אליו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על אם הדרך השיגו אותו, למרות שנזהר מישהו ידע על נסיעתו מחוץ לעיר. על שעת החזרה ומי ברכב. המתנקשים המתינו בסבלנות וחיסלו את "אבי הפצצה האירנית". ישראל לא נטלה אחריות ותמיד שומרת על עמימות אבל האירנים מיד הפנו אצבע מאשימה.

10 מדעני גרעין וטילים אירניים חוסלו בשנים האחרונות. היכולת להקים תשתית מודיעינית שיודעת לחסל בלב ליבה של אירן היא הישג עצום לכל ארגון ביון. המפגשים התכופים האחרונים שהיו בין בכירים ישראלים לאמריקאים, כמו פומפאו ואספר בשבועות האחרונים כאן, יכולים לרמוז אולי על העומדים מאחורי סדרת המבצעים האחרונה באירן: סייבר והתנקשויות.

פומפיאו, נתניהו, הצהרות, ארה"ב (צילום: החדשות12)
ביקור פומפיאו בישראל מבשר על פעולה? | צילום: החדשות12

בתקשורת האמריקנית כבר פורסם בעבר תחקיר מקיף על שיטות החיסול והארגון שביצע אותן. ארגון האופוזיציה האירני מוג'אהדין ח'לק. שמי שמאמן, מכשיר ומממן אותם הוא המוסד. השיטה הייתה דומה בכל פעם – אופנוענים נצמדים לרכב ובו המדען בזמן שעמד ברמזור, לאחר שעקבו אחריו ברחובות טהרן, מצמידים מטען נפץ מגנטי ונמלטים. כעבור שניות אחדות המטען העלה את האיש בסערה השמיימה. בפעמים אחרות היו אלה אקדוחנים שירו בראשם של המדענים.

תיעוד זירת חיסול ראש תוכנית הגרעין באירן (צילום: N12)
שיטה ידועה ומוכרת, חיסולים באירן | צילום: N12

המעקב אחרי פח'ריזאדה

גם המוסד וגם ה-CIA עקבו אחרי פח'ריזאדה. כבר בשנת 2006 הוא התלונן על הפסקת התקציבים למחקריו במיילים שיורטו על ידי המודיעין האמריקני, וזו הסיבה שה-CIA הגיע למסקנה בזמנו כי תוכנית הגרעין האירנית הופסקה בשנת 2003.

מחאות נגד המטוס האוקראיני באיראן (צילום: MEHDI GHASEMIISNAAFP - Getty Images)
החיסול של סולימאני היווה איתות? | צילום: MEHDI GHASEMIISNAAFP - Getty Images

אלא שבשנת 2011 שב פח'ריזאדה להריץ את תוכנית הפיתוח הגרעינית, באמצעות הקמת "המשרד לחדשנות ומחקר הגנתיים" שבראשו עמד עד היום. המשרד מפקח על מחקר הגרעין של אירן ומכשיר מדענים חדשים.

מדען מסתורי שפיקח על תוכנית הנשק הגרעיני ועסק בפיתוח ראש הקרב ומנגנון פיצוץ, זו הייתה נקודת התורפה של המדענים האירנים והם התקשו להתגבר על המכשולים הטכנולוגיים בתהליך.

חמינאי, עלי, אירן, מנהיג אירן (צילום: ap)
מנהיג אירן חמינאי | צילום: ap
בנימין נתניהו בהצהרה על הגרעין האירני (צילום: רויטרס, רויטרס_)
נתניהו בהצהרה על הגרעין האירני | צילום: רויטרס, רויטרס_

פח'ריזאדה שינה כל הזמן את שמות הפרוייקטים וארגן אותם מחדש כדי לחמוק מפקחי סבא"א. הפקחים מעולם לא ‏הצליחו לפגוש אותו למרות ביקוריהם במתקני הגרעין באירן. לתקשורת האמריקנית סיפר אחד מהם בעבר כי תמיד כשהגיעו למקומות בהם פעל פח'ריזאדה נמסר להם כי הוא "מחוץ לעיר".

הכור בבושהר (צילום: רויטרס)
הכור בבושהר | צילום: רויטרס

ההערה של נתניהו

 

ראש הממשלה מיהר לרמוז על חלקו בהתנקשות, "אני רוצה לשתף אתכם ברשימת דברים שעשיתי עבורכם השבוע, חלקית כי אני לא יכול להגיד הכל", אמר נתניהו בסרטון שפרסם חצי שעה אחרי הדיווח על החיסול. כשראש האופוזיציה מיהר לאולפן הטלוויזיה לרמוז על התקיפה בסוריה שעד אותו רגע ישראל נזהרה מאוד מלרמוז לאחריותה מחשש לפריצת מלחמה. הקריצה הזו לציבור הישראלי מסוכנת ממש. היא אולי טובה פוליטית אבל מסוכנת מאוד למבצעים מי אשר יהיו, ליכולת לעשות עוד מבצעים כאלה בעתיד ולעבודה שישראל עלולה לסמן עצמה כמטרה לנקמה.

ניר דבורי (צילום: חדשות)
צילום: חדשות