הפלסטינים לא ממש מעניינים את יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, אבל הפלסטינים מעניינים את דעת הקהל בסעודיה ומעבר לה. שעל כן, עם כל הבוז שהוא רוחש לאבו-מאזן, רוצה מוחמד בן סלמאן הישג מוחשי כלשהו בתחום הפלסטיני כדי להצדיק מהלך לנורמליזציה עם ישראל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אינני יודע אם כך בדיוק נוסחו הדברים בפגישה אמש בין MBS ונתניהו בעיר העתיד הנבנית בנעום לחוף הים האדום, אבל זו השורה התחתונה. שר החוץ האמריקני פומפאו מתאמץ לדרבן את המהלך הזה, אבל לפחות עד עכשיו הרגישו בבית המלוכה הסעודי כי עדיין דרושה הכשרת לבבות בארצם ועדיין יש למצוא נוסחה גואלת לגבי העניין הפלסטיני.

פעמים רבות ב-4 השנים האחרונות הבהירו הסעודים בדרכים שונות כי אכן פניהם להשלמה עם ישראל. אישים בכירים מבית המלוכה כמו הנסיכים תורכי ובנדר שהיו ראשי המודיעין בעבר, לא השאירו בשלל ראיונות שהעניקו שום מקום לספק באשר לעמדותיהם.

קושנר בפגישה עם יורש העצר הסעודי (צילום: רויטרס, רויטרס_)
קושנר בפגישה עם יורש העצר הסעודי | צילום: רויטרס, רויטרס_

נוח היה לסעודים שאיחוד האמירויות פרץ את הדרך לנורמליזציה ואז נתנו אישור גם לבחריין וגם לסודן ללכת בדרך זו. הסעודים אגב מאוד מקווים שאם יעשו את הצעד יצטרפו אליהם גם סולטנות עומאן וגם מרוקו שעמה יש לבית המלוכה הסעודי קשרים מסועפים, ורבים מהאמירים הסעודים מחזיקים ארמונות (ופילגשים) בערי מרוקו.

הקשרים בין ישראל לסעודיה נמשכים כבר מאז שנות ה-80, ובעבר כללו גם תוכניות להנחת צינור נפט מן השדות שבמפרץ הפרסי דרך ישראל לים התיכון ולא מעט מפעלים עתירי השקעה - אלא שאף אחד מהמיזמים האלה לא הבשיל מסיבות פוליטיות. בתחומי המודיעין והביטחון התוצאות היו מעודדות יותר, אם כי מעולם לא נוצרה עם הסעודים רמת הקרבה ושיתוף הפעולה  שהתקיימה עם האמירויות עוד לפני שחתמו עם הסכם השלום עם ישראל.

MBS מוטרד מאוד מכניסתו של ג'ו ביידן לבית הלבן בעוד חודשיים. במפלגה הדמוקרטית יש הרבה ביקורת על מצב זכויות האדם בסעודיה, על היחס לנשים וכמובן עדיין נישא באוויר הסירחון העולה מפרשת רצח ג'מאל חשוקג'י באיסטנבול.

ג'ו ביידן וקמלה האריס (צילום: רויטרס_)
ביידן והאריס: בסעודיה חוששים מהממשל האמריקני החדש | צילום: רויטרס_

הסעודים יודעים שמערכת היחסים שלהם עם ביידן לא תהיה חמה כמו זו שהייתה להם עם טראמפ. הם אינם חוששים שוושינגטון תפנה להם עורף, אולם הם דואגים שמא יצטננו הקשרים שלהם עם הממשל החדש. מהלך בכיוון ירושלים עשוי לעזור להם לעמוד במבחן הזה. אם יחליטו ללכת קדימה, יהיה זה קודם כל מתוך ראיית האינטרסים שלהם בארה"ב ורק במקום שני יתחשבו בפוטנציאל העצום של קשרים כלכליים וביטחוניים עם ישראל.

צריך לזכור שהפגישה בנעום התקיימה בעוד המלך סלמאן משמש מארח של הכינוס הווירטואלי של מנהיגי מדינות ה-G20, וביום שבו שוב ירו הכוחות החות'ים בתימן הנתמכים על ידי אירן עוד טיל כבד לעבר העיר הסעודית ג'זאן, הסעודים יידרשו על ידי ביידן להביא לידי סיום את המלחמה בתימן, באמצעות משא ומתן עם החות'ים. MBS יהיה כנראה מוכן לאמץ גישה כזו. יותר מזה: שר החוץ הסעודי כבר אותת שהם לא יתנגדו למשא ומתן של ביידן עם אירן על חזרת ארה"ב להסכם הגרעין ובלבד שיוכנסו בו שיפורים משמעותיים. אם אכן הולך ונסלל נתיב כזה, התקשרות עם ישראל תוכל לשמש כאיזון.

אין טעם לנחש כיצד יפול הפור עם סעודיה. בסופו של דבר, המלך הישיש יחליט בעצמו גם אם יהיה זה בניגוד לעצתו של בנו האהוב.