בריגד גנרל מוחסין פח'ריזאדה-מהבאדי בן ה-63, פרופסור לפיזיקה, היה אבי תוכנית הגרעין האירנית, המוח שלה ומי שרצה להיות מיילד הפצצה האירנית. הוא חי ב-30 השנים האחרונות בין הצללים ורק תמונה אחת או שתיים שלו ראו אור בשנים האחרונות. הוא לא נשא נאומים ולא הצטלם, אלא הקדיש את כל כולו לתוכנית הגרעין האירנית. למעשה, כל הקריירה שלו מאז היה באמצע שנות ה-20 לחייו הוקדשה אך ורק לנושא זה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עד 2003 הוא עמד בראש תוכנית "אמאד" לפיתוח נשק גרעיני ובהמשך, כששונתה מתכונתה לאחר הפלישה האמריקנית לעירק, ניצח פח'ריזאדה על התזמורת הגרעינית האירנית לא רק בתחום העשרת האורניום, אלא בעיקר בתחום פיתוח מרעום ומארז לפצצה וגם עסק לא מעט בראשי הנפץ של הטילים הכבדים שאמורים היו לשאת אותם ביום מן הימים.

פח'ריזאדה היה איש שחי תחת אבטחה צמודה וקפדנית. גם בעת חיסולו ברחוב הראשי של העיר אבסרד מצפון לטהרן הוא היה מוקף שומרי ראש שכנראה ניסו לירות במתנקשים ופגעו באנשים אחרים. במשך שנים סירבו האירנים לאפשר לפקחי סוכנות האטום הבינלאומית בווינה להיפגש איתו, בכל פעם בתירוץ אחר. הם חששו שבריאיון עם הפקחים הוא עלול להיכשל בלשונו ולחשוף טפח ממה שהרפובליקה האיסלמית מבקשת לכסות.

חיסול ראש תוכנית הגרעין באיראן‎ (עיבוד: סוכנות הידיעות פארס)
חיסול ראש תוכנית הגרעין באיראן‎ | עיבוד: סוכנות הידיעות פארס

האיומים הנשמעים עכשיו מטהרן - גם מצד מפקדי משמרות המהפכה וגם מפי שר החוץ ג'וואד זריף - כלפי ישראל ראויים שנתייחס אליהם בכובד ראש. המשטר האירני מוצא עצמו במצוקה קשה הואיל ופעם אחר פעם התברר שסוכנים זרים פועלים די בחופשיות בלב המדינה ומבצעים חיסולים הן של מדעני גרעין שעבדו בשירותו של פח'ריזאדה והן לאחרונה של מספר שתיים באל-קעאידה אבו מוחמד אל-מסרי ובתו. וזאת בנוסף להריגתו של מפקד כוח אל-קודס גנרל קאסם סולימאני בידי האמריקנים עת התברר שתנועותיו חשופות לגמרי לשירותי מודיעין עוינים.

לא יהיה זה רציני לערוך ספקולציות אם, כיצד ומתי יגיבו האירנים. אם יעשו מעשה – לא תהיה זו הפתעה.

נזכיר שהאירנים מרוצים מבחירתו של גו' ביידן לנשיא ארה"ב אבל כבר הבהירו שלא ימהרו להיכנס איתו למשא ומתן על תנאי חזרתה של ארה"ב להסכם הגרעין, טובי המומחים מעריכים שאירן מתכוננת למיקוח קשוח ועיקש וכי לא צפויה תזוזה של ממש בעמדותיה לפני הבחירות לנשיאות אירן בחודש יוני הקרוב.

גרעין האירני אורניום כור אירן (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
כיצד תגיב אירן לחיסול? | צילום: רויטרס, שי פרנקו

תוכנית הגרעין האירנית תמשיך להתקדם גם בלי פח'ריזאדה, מועסקים בה אלפי מהנדסים וטכנאים, כולם תלמידיו, ומסלול ההתקדמות שלהם כבר נקבע. אחת האופציות שלהם היא לנקוט עכשיו צעד הפגנתי להאצת התוכנית. למשל, על ידי העלאת דרגת העשרת האורניום או – כפי שדורש הפרלמנט בטהרן – לבטל את הצטרפותה של אירן ל"פרוטוקול הנוסף" של האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני. מבחינתם, זו עשויה להיות תגובה הולמת בהתאם למורשתו של פח'ריזאדה.