על נתוני התחלואה העולים בישראל, אין ויכוח. גם לא על הסגר המתקרב אלינו (בלית ברירה) בתקופה הקרובה. אבל השאלה הגדולה והכי חשובה היא מה יהיה אחריו. מרגרט תאצ'ר, ראש ממשלת בריטניה לשעבר ומי שחוללה את הרפורמות והמהפכות החברתיות והכלכליות הגדולות באירופה, אמרה שאי אפשר להשיג שום דבר, בלי צרות. וזה נכון.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כדי להצליח לחולל שינוי עומק מרחיק לכת ודרמטי, כדי להפוך את המציאות מיסודה, יהיו גם לא מעט צרות. אבל השאלה האמיתית היא איזה צרות ואיך ניתן לצמצם אותם. כבר למדנו על בשרנו, שמדיניות ממשלתית לא מתוכננת, בלתי יציבה ומשתנה בתדירות גבוהה, פוגעת קשות בכל מרכיבי הכלכלה והחברה בישראל.

הקורונה בישראל (צילום: פלאש/90 )
הקורונה בישראל | צילום: פלאש/90

סגר, ככל שיהיה, לא יוכל לפתור את הבעיות האמיתיות שמדינת ישראל מתמודדת איתם בימים אלה. המסקנה הברורה והחשובה היא לתכנן מראש את היום שאחרי הסגר. אחרי הסגר צריך להפעיל את תכנית הרמזור כהלכתה, בלי פוליטיקה, בלי זיגזוגים ובלי שינויים. עיר אדומה תקבל סיוע מלא, מגבלות מחמירות, ועזרה צמודה מכל גורמי הממשלה והצבא הרלוונטיים, עיר כתומה וצהובה מגבלות חלקיות ועיר ירוקה תהנה מהחופש.

"אסור לסגור את העסקים!"

ראשי הרשויות הוכיחו שיש בכוחם וביכולתם לנהל את המציאות המורכבת הזו אם יינתנו להם הכלים לעשות זאת, אבל בשביל לנהל מדיניות דיפרנציאלית צריך הנהגה ממשלתית חזקה, עמידה, יציבה שמקבלת החלטות בלי משוא פנים, בלי להתקפל ובלי לקחת בחשבון שיקולים בלתי עניינים. זה לא משנה באיזה עיר מדובר, דינה של עיר חרדית כדין חילונית, דינה של עיר ערבית כדין של עיר יהודית, זו חייבת להיות תכנית שקופה שהקריטריונים בה ידועים מראש והתוצאות ידועות מראש, אחרת הכאוס יחזור לסורו והסגר יהיה חסר משמעות כוון שנחזור להתחלה.

במקביל ובאופן מידי ובהול, יש להסדיר את המנגנון שמאפשר לעסקים לפעול תחת המגבלות הקיימות ולהימנע בכל דרך מסגירתם. אסור לסגור את העסקים, הם מצויים על סף תהום ומחובתנו לדאוג שלא יקרסו. צריך לבנות תכנית מותאמת לעסקים שיוכלו להמשיך ולפעול תחתיה החל ממשלוחים למסעדות וכלה בתמיכה בפעילות אינטרנטית. רק תכנית כזו תוכל למנוע מהכלכלה הישראלית להגיע לנקודת האל- חזור.

הכניסה לשכונת רמות בירושלים‎ (צילום: החדשות12)
עוצר בכניסה לשכונה בירושלים | צילום: החדשות12

בנוסף, הציבור בישראל כבר איבד את האמון במערכת: בלי הסברים ושקיפות מלאה לא יהיה שיתוף פעולה של התושבים, ובצדק מצדם. התושבים רוצים להבין בפני מה הם עומדים ואיך להיערך. האם מדובר בסגר של שבועיים או של חודש, מה עושים עם הילדים ללא מסגרות, איך מנהלים את החג במצב הזה ועוד המון שאלות פתוחות. 

חייבים לפעול יחד כדי להציל את ישראל מהמשבר הזה, הקורונה לא תעבור אם לא נפתור את הבעיה האמיתית. אם לא נלמד לנהל מדיניות שיטתית אסטרטגית ארוכת טווח, נלך לאיבוד מסגר לסגר.