מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי, תא"ל במילואים וקצין רפואה ראשי לשעבר, מכיר את יכולות מערכת הביטחון. הטעות היחידה שהוא עשה הייתה שבריאיון הראשון שלו - ברשת ב' - הוא אמר שלדעתו נכון להעביר חלק מהסמכויות לניהול המשבר למערכת הביטחון. את השטיפה שחטף משר הבריאות אדלשטיין - הוא כבר ככל הנראה לא ישכח.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

וזו כנראה הבעיה - אין ניהול מסודר, ישראל מתנהלת ולא מנוהלת. כפי שחשפנו אתמול ב-N12, אלוף במיל' רוני נומה סירב לקבל את תפקיד ה"פרויקטור", הוא הבין מהר מאוד שלא יינתנו לו הכלים להוביל את המאבק בקורונה. הוא הבין שבגלל מאבקי כוח, אינטריגות, אגו וללא תפיסת ניהול מסודרת – אין שום דרך לנצח. חבל. הוא עשה עבודה ראויה מאוד בבני ברק.

מי שמכיר את מה שמתחולל כעת בדרגי מקבלי ההחלטות מדבר על כך שהמצב "על הפנים". חזרת הקורונה והעלייה בתחלואה והרס המשק זה בדיוק מה שקורה כשחורגים מתורות ונהלים. נראה שמה שעשה נתניהו לבנט הוא עושה עכשיו לגנץ.

בינתיים ממשיכים לריב על בריכות שחיה ולא מבינים שצריך למהר ולקבל החלטות – במילים אחרות לנהל - להנהיג. צריך לחזור לתוכנית מסודרת, כן, בדיוק זו שנכתבה כבר לפני שנים שתכליתה ניהול והתמודדות עם פנדמיה, מגיפה שפושטת בישראל. התוכנית הזו כוללת העברת מקל למערכת הביטחון.

חיילים מחיל הצנחנים בבני ברק בליל הסדר (צילום: N12)
חיילים מחיל הצנחנים בבני ברק בליל הסדר | צילום: N12

על פי התוכנית משרד הבריאות הוא המנחה המקצועי, הפוסק בתחום הבריאות וקובע המדיניות, ומי שמנהל את האופרציה המורכבת הוא גורם בלתי תלוי - "מפקד קורונה". צה"ל ומשרד הביטחון הם ה"אופרטורים" הגדולים ביותר בישראל – בטוח בתחום הלוגיסטיקה, הפעלת מערך בדיקות, מעבדות, חלוקת מזון, הקמת מלוניות ועוד. מערכת הביטחון צריכה גם להוביל את תחום ההסברה – הסברה ראויה, בלי פוליטיקה ובלי מניפולציות – כזו שתשיב את אמון הציבור.

צריך ליצור פעולה מתואמת בין משרדי הממשלה שפוצלו באופן משתק, וחוסמים בגופם קידום תהליכים חיוניים. לא הוצגה עדיין שום תכנית אפקטיבית ליצירת מנועי צמיחה שיאפשרו למיליון המובטלים לחזור לשוק התעסוקה. עמוס ידלין, ראש אמ"ן לשעבר אומר שצריך לנהל את אתגרי המגיפה כמשבר ביטחון לאומי לכל דבר, בראייה אסטרטגית משולבת, מבוססת מידע ולמידה מערכתית.

אפשר להכריז על כישלון, לעצור, להכריז על סגר ולהתחיל מהתחלה. לא צריך להגיע לכך. צריך להדק בידוד וריחוק בצורה שהציבור יוכל לעמוד בהם, חייבים לקבל נתוני אמת על מקומות ומקורות הדבקה. מי שכתבו את התוכנית ל"העברת המקל" מדגישים שעכשיו על משרד הביטחון לקבל סמכות לפי תקנות משק לשעת חרום באמצעות רשות החירום הלאומית ופיקוד העורף ולהוביל את ניהול מערכי האשפוז תוך הפעלת ועדה עליונה לאשפוז.

בישראל הוקם במהלך השנים מערך חירום מהטובים בעולם – משרד הביטחון (ובו אגף מיוחד להתמודדות עם איום לא קונבנציונלי, המכון הביולוגי בנס ציונה המתמחה בזיהוי וטיפול בנגיפים) וכמובן צה"ל ופיקוד העורף, עם החיבור והקשר לאוכלוסייה האזרחית וראשי הרשויות. מה שקורה כאן למעשה היא התקפה ביולוגית. כך זה היה נראה אם מי מאויבנו שמחזיק בנשק ביולוגי היה משתמש בו. לכך התכוננה מערכת הביטחון כל השנים.

צריך "להחליף דיסקט" ולצאת לדרך חדשה. ניהול נכון, אחראי, מוביל עם סמכות, שמאפשר הובלה ברורה. כשרוני נומה קיבל את הטלפון מראש עיריית בני ברק שקרא לו לבוא לעזור ולהציל את העיר בחודש מרץ האחרון, הוא שאל את הרב אברהם רובינשטיין מה הכלים שיעמדו לרשותו ואיך הוא יכול לעזור. "האירוע הזה גדול עלי, על קודמי ועל מחליפי", אמר לו אז רובינשטיין. "כל סמכות שתצטרך לקחת ממני תיקח, רק תבוא ותנהל". להודות שהוא צריך עזרה - זו הייתה גדולתו של ראש העיר.