1. המפה המסובכת בתבל 

גדולי הגיאוגרפים בעולם בטח חיפשו מפה מסובכת שכזאת באטלס הקרוב לספרייתם ולא מצאו. המפה שאישרו השרים חולקה לרבעים שממנה "הוחרגו" שכונות מסוימות, במקום הפוך – פשוט לציין מה השכונות שעליהן יוטל הסגר. בנוסף, הגבולות בין הרבעים מלאכותיים כך שנוצרות "מובלעות" בתוך רבעים, שלא בטוח שיש להן מרכזי קניות רלוונטיים להצטיידות, לדוגמא.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

קשה שלא לחשוד שהניסיון היה להתחמק מציון מפורש של שכונות חרדיות, על ידי הצגה של "רבעים" שספק אם לא מבלבלת את הציבור בעיר עוד יותר. באופן תמוה למדיי, ובעקבות הביקורת, רק שעה לפני הסגר הוצגה הרשימה המלאה של השכונות – על ידי העירייה עצמה ולא על ידי משרד הבריאות.

2. בריאות או פוליטיקה?

קשה שלא לראות את הפערים בהחלטה בין השכונות החילוניות לחרדיות. במשרד הבריאות טענו בפני העירייה כי הקריטריון להפוך שכונה ל"אזור מוגבל" הוא אם באותה שכונה יש יותר מחולה אחד לכל 1000 איש.

אלא לפי המפה של משרד הבריאות עצמו, בשכונת רמות (שכונה מעורבת שבה ריכוזים חרדיים מובהקים) יש 4.5 חולים לכל אלף איש, ואילו בעין כרם החילונית יש 6.6 חולים לכל 1000 איש. על רמות הוכרז "אזור מוגבל" – על עין כרם לא. זאת לא הדוגמא היחידה: בהר חומה 24 על 23,982, ברמת בית הכרם 10 על 5,363 - שכונות חילוניות שלא ייכנסו לסגר.

3. "הרגל המסיימת"

אין בהחלטה התייחסות לסוגיה המשמעותית ביותר של "הדבקה בקהילה". למרות שבירושלים התגלו 1,983 חולים, וחרף העובדה ש-75% מהם מתגוררים בשכונות החרדיות של ירושלים, רק כ-80 חולים הוצאו לבידוד במלוניות. זה נתון מחפיר, שמעיד יותר מכל על האסטרטגיה הלקויה, למנוע מעבר בין שכונות אבל לא להוציא את החולים מהשכונות, ובכך להפוך אותן למדגרה אנושית.

בנוסח ההחלטה שאישרו אתמול השרים נכתב כי ישראל נוקטת בשילוב של ריחוק חברתי וגישה ממוקדת של בידוד אנשים בסיכון גבוה, כמו גם איתור ואבחון של חולים ובידוד מגעיהם. זה כתוב באופן מרשים מאוד בהחלטה, אבל משם ועד מבחן הביצוע הדרך ארוכה.

4. חוסר נתונים משווע לגבי מזרח ירושלים 

יש פיל גדול בחדר ועכשיו הוא מגובה במפה מסובכת. זהו מסד הנתונים במזרח ירושלים. תראו את המספרים: 0 חולים מתוך 6,068 בבאב אלזהרה, 0 חולים מתוך 24,496 בג'בל מוכבר, 1 מתוך 23,392 ברובע המוסלמי, 0 מתוך 32,308 במחנה פליטים קלנדיה, 0 מתוך 32,084 במחנה הפליטים שועפט. אם כן, הנקודה אולי ברורה אבל תמונת המצב במזרח ירושלים – לא.

5. מה לגבי הרכבת הקלה?

הרכבת הקלה בירושלים עוברת בין שכונות ובעצם חוצה את העיר לאורכה ולרוחבה. אלא שבהחלטה אין לכך שום התייחסות. מה צריך ללמוד מכך הפקח הממוצע? למנוע מאנשים לעלות לרכבת הקלה?